Π. Παυλόπουλος: Θα υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα

Μήνυμα φιλίας προς όλα τα γειτονικά κράτη, αλλά και ταυτόχρονα ανυποχώρητης αποφασιστικότητας της Ελλάδας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την ακριτική Ορεστιάδα του Νομού Έβρου, την οποία επισκέπτεται.

58bb2f6b1dc52469058b487e

«Από την ακριτική Ορεστιάδα, αυτή την ιερή μέρα της εορτής των Αγίων Θεοδώρων στέλνουμε σε όλα τα γειτονικά κράτη πριν απ’ όλα το μήνυμα της δημιουργικής και ανυπόκριτης φιλίας και της χωρίς καμία υστεροβουλία καλής γειτονίας» είπε ο κ.Παυλόπουλος.«Στέλνουμε όμως προς την ίδια κατεύθυνση και το μήνυμα της ανυποχώρητης αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε, ως Ελλάδα αλλά και ως συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας, άρα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και με έμφαση στην άνευ όρων πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης» πρόσθεσε αμέσως μετά τη λιτανεία της εικόνας των Αγ. Θεοδώρων.

Τόνισε, επίσης, πως «επειδή είμαστε τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εμείς οι Έλληνες ταυτοχρόνως υπερασπιζόμαστε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρώπης και σ’ αυτό είμαστε ανυποχώρητοι. Γιατί βάση μας είναι το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κατά κύριο λόγο η Συνθήκη της Λωζάνης, στην εφαρμογή της οποίας παραμένουμε πάντοτε ανυποχώρητοι γιατί είναι η βάση της ειρήνης και της φιλίας με την Τουρκία. Αυτό οφείλει η γείτονα να το καταλάβει».

Απευθυνόμενος στους γείτονες επανέλαβε πως «είμαστε εδώ, τείνουμε χείρα βοηθείας και το αποδείξαμε. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν τη συνύπαρξη, την καλή γειτονία, τη δημιουργική φιλία. Αλλά εμείς και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μεσ’ την καρδιά και την ψυχή μας κρατάμε την ιστορία μας που είναι για να μας διδάσκει και όχι να μας οδηγεί σε διεκδικήσεις πέρα κι έξω από το Διεθνές Δίκαιο. Άρα εμείς έχουμε την ιστορία και τα διδάγματα της καρδιάς και της ψυχής μας αλλά δεν υπάρχουν σύνορα της καρδιάς και της ψυχής. Στο σύγχρονο κόσμο υπάρχουν σύνορα του Διεθνούς Δικαίου και αυτό το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε όλοι».

Έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα πως «διαχρονικά αποδείξαμε ότι συμμεριζόμαστε τα πάθη και τα βάσανα του τουρκικού λαού και ιδίως αυτήν τη στιγμή που ξέρουμε τι αντιμετωπίζει και αποδείξαμε ότι ο γείτονας που αισθάνεται την ψυχή του τουρκικού λαού αυτές τις ώρες που δοκιμάζεται από πραξικοπηματίες, από τρομοκράτες είμαστε εμείς που νιώθουμε περισσότερο το σφυγμό τους και νομίζω πως το καταλαβαίνουν κι εκείνοι. Ας το καταλάβουν όμως και οι ηγεσίες τους γιατί είναι και δική τους ιστορική ευθύνη».

Ο κ. Παυλόπουλος έγονε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους κατοίκους της Ορεστιάδας ανήμερα του εορτασμού των πολιούχων Αγίων Θεοδώρων της ακριτικής πόλης. Παρόντες στις εκδηλώσεις εορτασμού των πολιούχων Αγίων Θεοδώρων ήταν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Γιώργος Καϊσας, Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής ΝΔ του νομού Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο γενικός περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, υποστράτηγος Νίκος Μενεξίδης και ο διοικητής της XVI M/K Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

(Φωτογραφία αρχείου)

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP24100648847136

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…