Ουκρανία: Ομάδα 62 ειδικών θα προσπαθήσουν να διαλευκάνουν την τραγωδία με το Boeing

Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίζεται η εκτόξευση αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους της πτήσης…

boeing oukrania

Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίζεται η εκτόξευση αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους της πτήσης MH17 Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Εξήντα δύο εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία έφτασαν σήμερα στο Κίεβο ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στο σημείο προκειμένου να ρίξουν φως στην πρωτόγνωρη αυτή υπόθεση.

Στην ομάδα των 62 ειδικών περιλαμβάνονται δύο ειδικοί ερευνητές στις αεροπορικές καταστροφές οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Κίεβο για να μετάσχουν στις έρευνες για το Μπόινγκ 777, το οποίο καταρρίφθηκε από πύραυλο, σύμφωνα και με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Αρχικά οι ουκρανοί κατήγγειλαν ότι αντάρτες αυτονομιστές, οι οποίοι ελέγχουν την περιοχή, ότι εμποδίζουν τους εμπειρογνώμονες να φτάσουν στο σημείο που έχει καταπέσει το αεροσκάφος, παρά την αρχική δέσμευσή τους ότι θα συνεργαστούν. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας κατέληξαν σε συμφωνία με τους αντάρτες για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 20 χιλιομέτρων «ώστε η Ουκρανία να εκπληρώσει τον κύριο στόχο (…) την αναγνώριση των πτωμάτων και την παράδοσή τους στις οικογένειες».

Την ίδια ώρα η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι από τους 298 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, συνολικά 192 ήταν Ολλανδοί (αρχικά είχε ανακοινωθεί 154), μεταξύ τους ένας που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, 44 Μαλαισιανοί, ανάμεσά τους τα 15 μέλη του πληρώματος, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. «Η Malaysia Airlines συνεργάζεται στενά με τις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών των θυμάτων της τραγωδίας ώστε να ενημερωθούν οι πλησιέστεροι συγγενείς τους», αναφέρει ο αερομεταφορέας.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε χθες βράδυ ότι συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να επιμείνει στην ανάγκη διενέργειας μιας απρόσκοπτης και αντικειμενικής έρευνας.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη για τη διεξαγωγή «ελεύθερης και απρόσκοπτης» έρευνας ενώ υπέδειξε ως υπεύθυνους τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Έκκληση για δίκαιη και αντικειμενική έρευνα που θα φωτίσει τις συνθήκες κατάρριψης του Μπόινγκ το συντομότερο δυνατό έκανε και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ.