Ουκρανία: Μέρκελ και Ομπάμα καλούν τον Πούτιν να συμβάλλει στην εκεχειρία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμβάλλει ώστε να διασφαλιστεί…

oykrania 28

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμβάλλει ώστε να διασφαλιστεί η εκεχειρία στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη.

Η Μέρκελ και ο Ομπάμα «υπογράμμισαν από κοινού τη σημασία μιας άμεσης εκεχειρίας που θα γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές» και «σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία θα πρέπει πάνω απ’ όλα να συνεισφέρει και να επέμβει ώστε οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θα σεβαστούν αυτή την εκεχειρία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας.

«Η ευκαιρία μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Η Ουκρανία συνέχισε σήμερα την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στα ανατολικά, ενώ λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεσμευθεί σε μια εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία υπό ορισμένους όρους και κυρίως αφού επανακτηθεί ο έλεγχος των συνόρων.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Ποροσένκο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεσμευθεί σε μια εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία υπό ορισμένους όρους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Οι όροι του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την κήρυξη εκεχειρίας είναι αυτή να γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές, να υπάρξει έλεγχος των συνόρων υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι όμηροι» που κρατούν οι αντάρτες.

Σημειώνεται ότι ο  Ποροσένκο αποφάσισε την Τρίτη να μην ανανεώσει τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει έπειτα από πολλές επιθέσεις των αυτονομιστών ανταρτών εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ουκρανός πρόεδρος κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιτρέπει σε μαχητές και όπλα να εισέρχονται στη χώρα μέσω των κοινών τους συνόρων.