Newsroom

Newsroom

Οξύνεται η πόλωση μετά τις συναντήσεις Σαμαρά και Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συναντήσεις του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιελάμβανε το πολιτικό μενού της Δευτέρας,…

samaras tsipras 2

Συναντήσεις του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας περιελάμβανε το πολιτικό μενού της Δευτέρας, με την αντιπαράθεση των δύο εν όψει και των εκλογών που κατά τα φαινόμενα θα πραγματοποιηθούν το αργότερα τον προσεχή Μάρτιο, να οξύνεται. 

Πρώτος την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια, τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί και να καθοριστεί η ημερομηνίας διεξαγωγής εθνικών εκλογών πριν από την επικείμενη εκλογή Πρέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε παράλληλα για την ανάγκη διερεύνησης των προθέσεων για την εκλογή του νέου Προέδρου με συναίνεση από μια νέα Βουλή. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απειλή, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην σύρει τη χώρα σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι δεν διαθέτει, όπως είπε, τις απαραίτητες 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας της χώρας, τονίζοντας ότι “σε αυτό, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι”. “Εξέφρασα στον κ. Παπούλια την ανησυχία μου για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι επιλογές της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο λαός είναι αυτός που θα κρίνει ποιο μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην έξοδο, ζητώντας παράλληλα “στοιχειώδη συνεννοήση για να προχωρήσουμε συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές”. “Επιβάλλεται ένα ελάχιστο συνεννόησης από τις πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα” απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές λέει ο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «διανύσαμε πάρα πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα». Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην άποψη ότι «ο ελληνικός λαός εν θέλει και απεύχεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως το απεύχονται και οι ξένες αγορές».

«Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, γιατί έχω την βαθιά πεποίθηση ότι οι έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι, τον Φεβρουάριο θα εκλέξουν νέο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπούλιας από την πλευρά του, επανέλαβε την ανάγκη της «ελάχιστης συναίνεσης και ομοθυμίας που επιβάλλει η κατάσταση της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε.  

«Ο Σαμαράς επιλέγει την τεχνητή πόλωση»

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας ότι: «η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση διεξόδου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση. Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου Προέδρου , δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της σταθερότητας και των ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων που μπορούν να εγγυηθούν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και την έξοδο από την κρίση».

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένει τις απαντήσεις και των άλλων πολιτικών δυνάμεων στις προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά και στο αίτημά του για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Όπως τονίζεται από την Κουμουνδούρου, στόχος των προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση, θέτοντας το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης με δικούς του όρους, αλλά και το θέμα των εκλογών και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…