Ουκρανία: Καταγγελία για χρήση απαγορευμένων ναρκών από τα ουκρανικά στρατεύματα

Η Ουκρανία έχει επικυρώσει από το 2005 τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού, την οποία η Ρωσία δεν έχει επικυρώσει

AP - Ουκρανια

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε νέα στοιχεία για τη χρήση αδιακρίτως απαγορευμένων ναρκών από τις δυνάμεις της Ουκρανίας εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ζήτησε από το Κίεβο να τηρήσει τη δέσμευση που έλαβε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να μην χρησιμοποιεί τέτοιου είδους όπλα, να ερευνήσει ενδεχόμενη χρήση τους και να φροντίσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

«Η δέσμευση της ουκρανικής κυβέρνησης να ερευνήσει την κατά τα φαινόμενα χρήση από τον στρατό της απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού είναι μια σημαντική αναγνώριση του καθήκοντός της να προστατεύει τους αμάχους», δήλωσε ο Στιβ Γκους επικεφαλής του τμήματος για τα όπλα στο HRW, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι ενημέρωσε για τα ευρήματά του την ουκρανική κυβέρνηση με επιστολή που της απέστειλε τον Μάιο, ωστόσο δεν έχει λάβει απάντηση από το Κίεβο.

Το 2005 η Ουκρανία επικύρωσε τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού και προβλέπει την καταστροφή των αποθεμάτων τους.

Η Ρωσία δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη και η χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τις ρωσικές δυνάμεις «παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», κατήγγειλε το HRW.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, το HRW έχει δώσει στη δημοσιότητα τέσσερις εκθέσεις στις οποίες καταγράφει τη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις 13 ειδών ναρκών κατά προσωπικού που σκότωσαν ή τραυμάτισαν αμάχους.

Η νέα αυτή έκθεση αποτελεί συνέχεια αναφοράς που εξέδωσε η ΜΚΟ τον Ιανουάριο, στην οποία κατήγγειλε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκτόξευσαν ρουκέτες με χιλιάδες νάρκες PMF-1 σε περιοχές που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή μέσα και γύρω από την πόλη Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2022, οπότε και τις ανακατέλαβαν.

Καλλιάνος: «Όλα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης – Να μη βρεθεί κανένας στη θέση του πατέρα μου»

kallianos4

Καλλιάνος: «Όλα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης – Να μη βρεθεί κανένας στη θέση του πατέρα μου»

Νέα ανάρτηση από τον Γιάννη Καλλιάνο για τον θάνατο του πατέρα του.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί

ΡΕΝΤΗ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί

Οι απολογίες συνεχίζονται για τους υπόλοιπους 29 που έχουν προγραμματιστεί να απολογηθούν σήμερα ενώπιον τριών…

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

λιαγκαςΜανεσης

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

Ο παρουσιαστής του Alpha απάντησε, στα αιχμηρά σχόλια που δέχθηκε από τον Γιώργο Λιάγκα.