Ουκρανία: Η Wagner αρχίζει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Μπαχμούτ

«Απόρρητη συμφωνία» ΗΠΑ - Ν. Κορέας για τη μεταφορά βλημάτων στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ αποκαλύπτει η Wall Street Journal

AP22308360971700

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την κατάληψη του Μπαχμούτ το Σάββατο ύστερα από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου. Δήλωσε ότι οι μαχητές του θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν από τον ρωσικό τακτικό στρατό.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα του πυροβολικού από τη Νότια Κορέα βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία μέσω των ΗΠΑ, μετά τον αρχικό δισταγμό της Σεούλ να προσφέρει όπλα στο Κίεβο, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές, επισημαίνει ότι η Σεούλ κατέληξε σε «απόρρητη συμφωνία» με την Ουάσινγκτον για τη μεταφορά των βλημάτων αυτών στις ΗΠΑ προκειμένου να παραδοθούν στην Ουκρανία, αφού η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη συμμαχική της χώρα πέρυσι να στηρίξει το Κίεβο παρέχοντάς του στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Ζέον Χα- Κιού, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, δήλωσε σήμερα ότι έχουν γίνει συζητήσεις με το Πεντάγωνο για την εξαγωγή πυρομαχικών, αλλά πρόσθεσε ότι το άρθρο της WSJ περιέχει και «ανακρίβειες», αρνούμενος να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

«Έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και αιτήματα και η κυβέρνησή μας θα λάβει τα προσήκοντα μέτρα, εξετάζοντας εκτενώς τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζέον, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμμαχος των ΗΠΑ και μεγάλη παραγωγός βλημάτων του πυροβολικού, η Νότια Κορέα μέχρι τώρα απέκλειε το ενδεχόμενο να στείλει φονική βοήθεια στην Ουκρανία, επικαλούμενη τους δεσμούς της με τη Ρωσία και την επιρροή της Μόσχας στη Σεούλ, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιόλ σε συνέντευξή του τον Απρίλιο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Σεούλ ενδέχεται να αλλάξει στάση, επισημαίνοντας ότι θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να προσφέρει μόνο ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια αν η Ουκρανία έρθει αντιμέτωπη με μεγάλου εύρους επίθεση εναντίον των αμάχων ή «με μια κατάσταση που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συγχωρήσει».

Όταν ρωτήθηκε χθες Τετάρτη για το ενδεχόμενο παροχής πυρομαχικών στην Ουκρανία, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας Τσο Τάε-γιονγκ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι αξιωματούχοι θα λάβουν μια απόφαση αφού εξετάσουν τις εξελίξεις.

Ο Τσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να σταλούν βλήματα απευθείας στην Ουκρανία ή μέσω της Πολωνίας, αλλά δεν αναφέρθηκε στις ΗΠΑ.