Newsroom

Newsroom

Όταν η μοίρα έπαιξε το πιο ειρωνικό της παιχνίδι σε κρατούμενο των φυλακών της Στάζι

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1970. Ένας νεαρός τότε άνδρας, γύρω στα 20, μέλος μια ομάδας στο Ανατολικό Βερολίνο, διαμαρτύρεται για τις συνθήκες ζωής στην Ανατολική Γερμανία. Στόχος του, όπως και αρκετών, να δραπετεύσουν από τη χώρα ή να βοηθήσουν άλλους να την εγκαταλείψουν.

5b02b88e1dc524a21d8b4620

Ρεπορτάζ: Νίκος Σπυρόπουλος

Ο νεαρός, συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές της Στάζι. Του Υπουργείου δηλαδή της Κρατικής Ασφάλειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR).

Όπως όλοι οι κρατούμενοι, κατέβηκε από το ειδικά διαμορφωμένο w50 φορτηγό της Στάζι, και αντίκρυσε τα έντονα φώτα neon. Δεν ήξερε πού ακριβώς είναι. Τί ημέρα ήταν και τί ώρα. Από το απόλυτο σκοτάδι βρέθηκε στο απόλυτο φως.

Φρουροί του φώναζαν εντολές. Δεν είχε ιδέα που πήγαινε. Ήξερε μόνο ότι τον συνέλαβε η Στάζι.

Λίγες ημέρες μετά αφέθηκε ελεύθερος. Βρήκε τα μέλη της ομάδας και συνέχισε να διαμαρτύρεται με όποιον τρόπο μπορούσε.

Το φτυάρι, τα σύνορα και τα φώτα


Λίγα χρόνια αργότερα, τη δεκαετία του 1980, ο ίδιος άνδρας, βάζει στόχο να διαφύγει στο εξωτερικό. Πρώτα θα περάσει τα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας για να βρεθεί στη Τσεχοσλοβακία. Από εκεί, θα περάσει στην Αυστρία.

Καταστρώνει το πλάνο του και το θέτει σε εφαρμογή. Περνάει στη Τσεχοσλοβακία λέγοντας πως πάει για «ταξίδι».

Λίγο αργότερα στο δρόμο του φορτώνει μαζί του φτυάρι και ξεκινάει να περάσει τα σύνορα με την Αυστρία. Μπροστά του υψώνεται ένας φράχτης. Σκάβει αρκετά βαθιά και τον περνάει.

Συναντά στο δρόμο του ακόμη δύο φράχτες. Σκάβει με όλες του τις δυνάμεις και τους περνάει. Αρχίζει να περπατά μ΄έναν φακό στα σκοτάδια. Μετά από λίγο, βλέπει φώτα από μακριά και διάφορα σπίτια.

Διαβάστε επίσης: Περπατώντας στις μυστικές φυλακές της Στάζι στο Βερολίνο – Ανατριχιαστικές ιστορίες από φυλακισμένους (εικόνες)

Ήξερε μέσα του ότι ήταν κοντά. Λογάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Ενώ περπατούσε και βρισκόταν ολοένα και πιο κοντά στα σπίτια, άκουσε έντονο θόρυβο. Φώτα άναψαν και τον τύφλωσαν.

Η αστυνομία και ο στρατός της Τσεχοσλοβακίας τον είχαν εντοπίσει. Σκυλιά γάβγιζαν. Το σκηνικό ήταν τρομακτικό. Ήχοι από όπλα να οπλίζονται ακούστηκαν. Έπεσε στο έδαφος και περίμενε τη σύλληψή του. Οι Αρχές της Τσεχοσλοβακίας είχαν στενή συνεργασία με την Ανατολική Γερμανία. Ο άνδρας οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές της Στάζι. Έμεινε αρκετό καιρό εκεί. Όπως και οι άλλοι κρατούμενοι έτσι και αυτός γνώρισε τα ψυχολογικά βασανιστήρια των μυστικών υπηρεσιών.

53 μέτρα


Πέμπτη 9 Νοεμβρίου του 1989. Είκοσι οχτώ χρόνια μετά την κατασκευή του, το τείχος του Βερολίνου ή αλλιώς το «τείχος της ντροπής», πέφτει. Η ένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας από όνειρο θα γίνει πράξη.

Το 1990 αποκαλύφτηκαν έγγραφα χιλιομέτρων της Στάζι. Εκατομμύρια φωτογραφίες, ηχητικές κασέτες από ανακρίσεις αλλά και βίντεο βγαίνουν στη δημοσιότητα. Εξ αυτών και ο φάκελος του νεαρού κρατουμένου.

Όταν ο ίδιος διάβασε το φάκελό του εξοργίστηκε. Νευρίασε γιατί δεν πίστευε αυτό που διάβαζε. Ήξερε ότι εκείνο το βράδυ ήταν πολύ κοντά για να πατήσει αυστριακό έδαφος. Δεν γνώριζε όμως ότι τον συνέλαβαν μόλις 53 μέτρα πριν την Αυστρία.

«Γιατί δεν έτρεχες;», τον ρώτησε κάποτε έκπληκτη μια συνάδελφός του, ξεναγός στις φυλακές της Στάζι στο Βερολίνο. 

«Ήξερα πως αν έτρεχα θα με πυροβολούσαν. Έπεσα κάτω για να ζήσω», της απάντησε.

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…