Newsroom

Newsroom

Ξόρκια

Μας άφησε μια γεύση μελαγχολίας, ακόμα και σε όσους δεν ανήκουμε στη μελαγχολική Αριστερά, η συζήτηση στη Βουλή το Σαββατοκύριακο. Και οι ουρές της σε ανακοινώσεις, δηλώσεις, δημοσιευμένες, παράθυρα, δίκτυα.

56fd4a981dc524286c8b4b68

Του Θανάση Καρτερού

Κι αυτό όχι γιατί ο Άδωνις είπε όσα είπε, ο Λοβέρδος ξεστόμισε όσα ξεστόμισε, ο Μητσοτάκης και οι ήσσονες του «ευρωπαϊκού τόξου» εκτόξευσαν τα αναμενόμενα βέλη και η Μισέλ επέκρινε τους εταίρους που δεν σκαμπιλίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί κι αυτή η δύσκολη αναμέτρηση στη Βουλή έδειξε ότι τα ξόρκια ανθούν στην Αριστερά.

Δεν είναι θέμα δυσανεξίας στην κριτική, αν με εννοείτε. Δεν είναι η κριτική, η πολεμική, ο καυγάς το ζήτημα. Σ’ αυτά ο «χώρος» είναι μαθημένος, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. Είναι η απόσταση -και η απόσπαση- από την αλήθεια, τη δύσκολη πραγματικότητα, τους δυσμενείς συσχετισμούς, την κοινωνική αγωνία, που χαρακτηρίζει αυτόν τον γενικό «καυγά». Σαν να μην θέλουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται εδώ κάτω και εκεί έξω. Σαν να ξορκίζουμε με κατάρες με καταγγελίες, με ωραιοποιήσεις, την απόσταση ανάμεσα σε όσα θέλουμε να γίνουν και σε όσα γίνονται.

Η κυβερνητική πλευρά, πρώτα – πρώτα. Καταλαβαίνουν, φαντάζομαι, πόση αμφισβήτηση, απογοήτευση, αγωνία υπάρχει στην κοινωνία. Ακόμα και ανάμεσα σ’ αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράζει πολιτικά. Όπως καταλαβαίνουν επίσης ότι μια σειρά μέτρα θίγουν και τους πιο ευάλωτους. Επιμένουν όμως να αποφεύγουν αυτή την αλήθεια. Να μιλούν μια γλώσσα που προκαλεί. Γιατί είναι άλλο να λες ότι αυτό μπορώ να κάνω τώρα, στη συγκεκριμένη κατάσταση. Κι άλλο να λες πόσο ριζοσπαστικό και προοδευτικό είναι αυτό που κάνεις. Χωρίς ούτε καν αστερίσκους.

Από κει και πέρα οι εντός, εκτός και απέναντι, αλλού γι’ αλλού. Προδοσίες, ξεπουλήματα, εξαπατήσεις. Γεμίσαμε εισαγγελείς και αστυνόμους ιδεών. Οι οποίοι έχουν δίκιο, βέβαια, όταν δείχνουν με ένα δάχτυλο να, με το συμπάθιο, την τρύπα που άνοιξε η διακυβέρνηση στον καβάλο μας. Θέλετε να έχουν δίκιο και στα απελευθερωτικά ή και σοσιαλιστικά τους «διά ταύτα»; Εντάξει. Αλλά για συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης και τον δρόμο που οδηγεί στα «διά ταύτα»… τρέχα – γύρευε. Δεν τον πήρε η χώρα, γιατί ο Τσίπρας διάλεξε την υποταγή. Ενώ ο σωστός δρόμος είναι των ανυπότακτων, τάδε ή δείνα.

Χαρήκαμε, και πάρτε ένα φοντάν…

πηγη Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο