Θρίλερ με τη δολοφονία του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία – Ομολόγησε η σύντροφος και ο εραστής της

Η σύντροφος του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βραζιλία Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα, ομολόγησε τη συμμετοχή της στη δολοφονία του υψηλόβαθμου διπλωμάτη.

5866b9b51dc52448308b4773 1

Να σημειωθεί πως οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει τη Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα και τον στρατιωτικό αστυνομικό Sergio Gomes Moreira Filho που θεωρείται ως ο εραστής της συντρόφου του Αμοιρίδη και ένα ακόμη πρόσωπο, τον Eduardo Tedeschi, φίλο του στρατιωτικού αστυνομικού.

Πέρα από τους τρεις συλληφθέντες, η αστυνομία του Ρίο ντε Τζανέιρο εκτιμά ότι στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του πρέσβη Αμοιρίδη εμπλέκεται και ένα τέταρτο πρόσωπο, εξάδελφος του Sergio Moreira.

Νωρίτερα, την ενοχή του για συμμετοχή στη δολοφονία του Κυριάκου Αμοιρίδη ομολόγησε και ο Sérgio Gomes Moreira Filho, εραστής της συντρόφου του Έλληνα πρέσβη. Ο άντρας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι εμπλέκεται στο έγκλημα όταν οι αστυνομικοί του έδειξαν το βίντεο από την κάμερα έξω από το σπίτι του ζευγαριού όπου ο στρατιωτικός αστυνομικός φαίνεται να τραβάει κάτι σαν πτώμα μέχρι ένα αυτοκίνητο. Το υλικό από τις κάμερες έξω από το εξοχικό όπου ο πρέσβης έκανε διακοπές με τη σύντροφό του ανυποψίαστος βοηθάει στη διαλεύκανση ης υπόθεσης δολοφονίας.

Ομολόγησε τη δολοφονία ο εραστής 

Τη δολοφονία του Έλληνα πρέσβη στη Μπραζίλια φέρεται να ομολόγησε 29χρονος, φερόμενος ως εραστής της συντρόφου του θύματος, αξιωματικός της Αστυνομίας Στρατού Sérgio Gomes Moreira Filho, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Globo TV της Βραζιλίας, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές.

Κατά με το βραζιλιάνικο δίκτυο και όπως μεταδίδει το Reuters, ο 29χρονος αστυνομικός ομολόγησε ότι σκότωσε τον 59χρονο Κυριάκο Αμοιρίδη στο σπίτι που διατηρούσε ο διπλωμάτης στη Νόβα Ιγουάσου, προάστιο του Ρίο ντε Ζανέιρο, το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο δίκτυο, οι αρχές εκτιμούν ότι ο αστυνομικός και η σύζυγος του Αμοιρίδη -οι οποίοι φέρονται να διατηρούσαν σχέση- είχαν σχεδιάσει εκ των προτέρων τη δολοφονία.

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένει το ΥΠΕΞ

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης και ταυτοποίησης από τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, οι οποίες ακόμη δεν δώσει επίσημη ενημέρωση, αναμένει το υπουργείο Εξωτερικών, όπως επεσήμαναν νωρίτερα διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Νωρίς το απόγευμα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Globo TV επικαλούμενο πηγές στην αστυνομία, η σορός που βρέθηκε απανθρακωμένη στο αυτοκίνητο το οποίο ο πρεσβευτής είχε μισθώσει για τις διακοπές του στο Ρίο, ανήκει στον Κυριάκο Αμοιρίδη.

Οι βραζιλιανικές αρχές πρόκειται να συνεργαστούν με κλιμάκιο της ΕΛΑΣ που αναμένεται το Σάββατο στη Βραζιλία, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού την υπόθεση του Έλληνα πρέσβη.

Στη Βραζιλία βρίσκεται και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες Δημήτριος Ζεβελάκης, για να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, ενώ είχε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Το πρωί εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο επιτετραμένος της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα και είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για το ζήτημα του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία.

Προκαταρκτική για την υπόθεση

Προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Κυριάκου Αμοιρίδη, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος.

To ιστορικό του θρίλερ

Τη σύλληψη της συντρόφου του Έλληνα πρεσβευτή στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, Φρανσουάζ και του φερόμενου ως εραστή της, Βραζιλιάνου αστυνομικού Σέρζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο, είχε ζητήσει νωρίτερα ο γενικός εισαγγελέας, καθώς φαίνεται πως είχε αρκετά στοιχεία, που δείχνουν ότι το «ζεύγος» ενοχοποιείται για τη δολοφονία του Έλληνα διπλωμάτη. Για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί άλλα δύο άτομα, για τα οποία νωρίτερα εκδόθηκε το σχετικό ένταλμα.

Εν τω μεταξύ, προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση του Κυριάκου Αμοιρίδη, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Οι ερευνητές στο Ρίο ντε Ζανέιρο υποψιάζονταν πως ο πρέσβης δολοφονήθηκε κατ’ εντολήν της συζύγου του και ενός αστυνομικού (σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο) με τον οποίο η τελευταία διατηρούσε ερωτική σχέση, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι Globo TV, επικαλούμενο πηγές στην αστυνομία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.


Η αστυνομία είχε πει στο Globo TV, σύμφωνα πάντα με το Reuters, πως το πτώμα που βρέθηκε απανθρακωμένο στο αυτοκίνητο, που ο πρεσβευτής είχε μισθώσει για τις διακοπές του στο Ρίο, ανήκει στον Κυριάκο Αμοιρίδη. Οι αρχές ζήτησαν τη σύλληψη της συζύγου του.

Οι αρχές της Βραζιλίας ανέκριναν τη σύζυγο Φρανσουάζ Αμοιρίδη, που είχε ήδη ανακριθεί χθες, όμως «ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης θέλησε να την ξαναδεί».

Η ίδια, καθώς και «ένας χωροφύλακας» και «ένας νεαρός» ανακρίθηκαν ως «ύποπτοι», διευκρίνισε η πηγή αυτή, σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο.


Η εφημερίδα O Globo έγραψε πως υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για «έγκλημα πάθους».

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση ζήτησαν την σύλληψη συνολικά τεσσάρων ατόμων οι οποίοι πιστεύεται πως οργάνωσαν και εκτέλεσαν το σχέδιο δολοφονίας του Κυριάκου Αμοιρίδη. Ανάμεσά τους η σύζυγος του Φρανσουά, και ο αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας της Βραζιλίας Σέρτζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιο, που παροουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως εραστής της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Odia, στις καταθέσεις τους οι ύποπτοι ομολόγησαν πως εμπλέκονται στη δολοφονία και φέρονται να ανέφεραν πως ο εγκέφαλος της δολοφονίας ήταν η σύζυγος του πρέσβη. Από την άλλη, ομολόγησε και ο εραστής της την εμπλοκή του, αφού οι αστυνομικοί του έδειξαν βίντεο κάμερας ασφαλείας όπου φαίνεται να μπαίνει και να βγαίνει από το σπίτι.


Σύμφωνα με τα εως τώρα στοιχεία της έρευνας ο Αμοιρίδης φαίνεται να δολοφονήθηκε εντός της οικίας του. Λίγο αργότερα, ο δράστης μετακίνησε το πτώμα του χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο πρέσβης. Προς το παρόν δεν έγιναν γνωστά τα ονόματα των υπόλοιπων υπόπτων σε βάρος των οποίων εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Η σύντροφός του, δήλωσε στην αστυνομία την εξαφάνιση του Αμοιρίδη στις 28 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ο διπλωμάτης έφυγε από το σπίτι τους με νοικιασμένο αυτοκίνητο δίχως να πει που κατευθύνεται. Οι δύο τους ήταν παντρεμένοι για δέκα χρόνια και έχουν μία κόρη.


Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε χθες σε φτωχό προάστιο του Σάο Πάολο μαζί με το απανθρακωμένο πτώμα του Έλληνα πρέσβη. Το Reuters αναφέρει στο τηλεγράφημά του πως το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε στα βόρεια περίχωρα του Ρίο, μια φτωχή περιοχή στην οποία κυριαρχούν ισχυρές ένοπλες συμμορίες με πολιτικές διασυνδέσεις, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από εκτός υπηρεσίας ή συνταξιούχους αστυνομικούς και πυροσβέστες που ελέγχουν εκτεταμένες περιοχές. Πιστεύεται πως συχνά αποσπούν εκβιαστικά χρήματα από τους κατοίκους με αντάλλαγμα να εμποδίζουν τις συμμορίες των ναρκωτικών να καταλάβουν τις περιοχές.

Νωρίτερα, η σύζυγος του Αμοιρίδη εθεάθη σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Σάο Πάολο όπου εισήλθε δίχως να κάνει δηλώσεις. Οι αστυνομικοί ερευνούν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο σπίτι όπου διέμενε ο πρέσβης για να διαπιστωθεί πως οι δολοφόνοι έβγαλαν το πτώμα του.

Στη Βραζιλία μετέβη ο Έλληνας πρέσβης στην Αργεντινή για να συντονίσει τις έρευνες, ενώ αναχωρεί για τη χώρα και κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατόπιν επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας επιβεβαιώθηκε ότι το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο είχε νοικιαστεί, προ ημερών, από τον Έλληνα πρέσβη. Τις έρευνες σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα συνδράμει και κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας που αναχωρεί για τη Βραζιλία.

Η δολοφονία του πρεσβευτή έχει πάρει ήδη διεθνείς προεκτάσεις καθώς την είδηση φιλοξένησαν αρκετά μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως η Washington Post, οι New York Times και το BBC.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τα ίχνη του Κυριάκου Αμοιρίδη, όπως μεταδόθηκε, χάθηκαν μετά από επίσκεψή του σε ένα φτωχό προάστιο της βραζιλιάνικης πόλης το βράδυ της Δευτέρας.

Οι βραζιλιανικές αρχές δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για το ποιος δήλωσε την εξαφάνισή του ή για ποιο λόγο βρισκόταν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μία εργαζόμενη της ελληνικής πρεσβείας στη Μπραζίλια σχολίασε ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει την εξαφάνιση του Έλληνα πρέσβη, προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο βρισκόταν σε διακοπές στο Ρίο και αναμενόταν να επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας στις 9 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ο Αμοιρίδης βρισκόταν σε διακοπές από τις 21 Δεκεμβρίου και αναμενόταν να επιστρέψει στη Μπραζίλια στις 9 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βραζιλιάνικου σταθμού Globo, ο πρέσβης ζει στην Μπραζίλια και είχε ενημερώσει πως θα βρεθεί στο Ρίο με την σύζυγό του για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Την εξαφάνιση του 59χρονου άνδρα δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλος της οικογένειάς του.

Εν αναμονή ιατροδικαστικής εξέτασης από τις αρχές της Βραζιλίας

Την ιατροδικαστική εξέταση που αναμένεται να δείξει εάν η σορός που βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου της πόλης του Ρίο, ανήκει ή όχι στον Έλληνα πρέσβη αναμένουν οι ελληνικές αρχές.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατόπιν επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας επιβεβαιώθηκε ότι το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο είχε νοικιαστεί, προ ημερών, από τον Έλληνα πρέσβη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πρεσβεία ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας την άμεση διενέργεια ιατροδικαστικού ελέγχου και επίσημη ενημέρωση μόλις τα αποτελέσματα των ερευνών γίνουν γνωστά.

Το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία στην Μπραζίλια διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε στενή συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση της πορείας των ερευνών για τον εντοπισμό του πρέσβη της Ελλάδας στη Βραζιλία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την εξαφάνιση

Την Πέμπτη, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την εξαφάνιση του Κυριάκου Αμοιρίδη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπραζίλια ενημερώθηκε, χθες, από τους οικείους του Πρέσβη της Ελλάδας στην Βραζιλία, κ. Κυριάκου Αμοιρίδη, ο οποίος είχε μεταβεί στην πόλη του Ρίο κατά τη διάρκεια της άδειας των Χριστουγέννων, ότι από την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2016 δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

Κατόπιν άμεσων ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών ζητήθηκε η πλήρης κινητοποίηση όλων των αρμοδίων Αρχών της Βραζιλίας, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία ως προς την υπόθεση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία στην Μπραζίλια παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση και προβαίνουν, σε στενή συνεργασία με τις βραζιλιανικές αρχές, σε όλες τις δέουσες ενέργειες.”


Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…