"Οργισμένη" απάντηση Αθήνας στα περί Τσάμηδων του πρωθυπουργού της Αλβανίας

Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα που αναφέρθηκε σε θέμα τσάμηδων.

570a85981dc52428028b4660

Το ΥΠΕΞ σε σχετική του ανακοίνωση τονίζει:

«H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».

Οι δηλώσεις Ράμα που προκάλεσαν τον θυμό της Αθήνας έγιναν στο πλαίσιο συνεδρίου του κόμματος των Τσάμηδων περί «τσαμικού ζητήματος» και σε αυτές υπήρξε αναφορά σε «αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας» οι οποίοι, όπως είπε, «απευθύνονται στις καλόψυχες και φιλάνθρωπες κυβερνήσεις της Ευρώπης». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι ο Όλυμπος των Αρχαίων Ελλήνων έχει τις ρίζες του στην Τσαμουριά και ότι ο Δίας ήταν Αλβανικής καταγωγής.

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

sofiko pirosbestis

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Τραυματίστηκε ο υποδιοικητής της ΠΥ Κορίνθου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης από εναέριο μέσο