Newsroom

Newsroom

Οργή Λαβρόφ για ΗΠΑ: Θέλουν τον κόσμο αμερικάνικο σαλούν – Δεν θα το δεχτούμε

«Δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης»

AP22052456948524 1

Η Ρωσία έχει χάσει όλες τις ψευδαισθήσεις για το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία έναν μικρό παίκτη στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης ο Λαβρόφ είπε ότι σε αυτό το πεδίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα ο ίδιος διέψευσε το δημοσίευμα της BILD σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κίνα γυρίσε πίσω στη Ρωσία στα μισά της διαδρομής.

Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, είπε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή.

Απίθανο σενάριο ο κίνδυνος πτώχευσης της Ρωσίας 

Ο κίνδυνος το ρωσικό δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών, που μεγέθυνε η επιβολή δυτικών κυρώσεων στο Κρεμλίνο, φάνηκε να απομακρύνεται, τουλάχιστον προσωρινά, χθες Πέμπτη, μετά την καταβολή από τη Μόσχα τόκων για το κρατικό χρέος της.

Η Ρωσία είχε προθεσμία ως τη 16η Μαρτίου για την καταβολή τόκων αξίας 117 εκατ. δολαρίων στους πιστωτές της για δύο ομόλογα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό, τονίζοντας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι «η διαταγή πληρωμής για την καταβολή των τόκων ομολόγων (…) συνολικής αξίας 117,2 εκατ. δολαρίων (…) εκτελέστηκε».

Η αμερικανική τράπεζα JPMorgan πράγματι έλαβε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ένα ποσό, επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή ενημερωμένη σχετικά, χωρίς να διευκρινίσει το ύψος του.

Η τράπεζα της Γουόλ Στριτ συμβουλεύτηκε τις αμερικανικές αρχές για να σιγουρευτεί ότι δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και, αφού έλαβε το πράσινο φως τους, μεταβίβασε τα χρήματα στην αμερικανική τράπεζα Citigroup.

Επαφίεται πλέον στη Citigroup να διανείμει τα απαιτούμενα ποσά στους ομολογιούχους. Έχει στη διάθεσή της 30 ημέρες για να το κάνει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Μόσχα θα θεωρηθεί πως κήρυξε στάση πληρωμών ως προς το εξωτερικό της χρέος.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε η JPMorgan ούτε η Citigroup θέλησαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις συναλλαγές αυτές.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε εκ νέου χθες βράδυ το αξιόχρεο του ρωσικού δημοσίου, από το CCC- στο CC, με άλλα λόγια μόλις δύο βαθμίδες πάνω από τη βαθμίδα των κρατών που θεωρεί ότι βρίσκονται σε πτώχευση.

Επενδυτές δεν έλαβαν τις απαιτούμενες πληρωμές τους σε δολάρια προχθές Τετάρτη «εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών που συνδέονταν με τις διεθνείς κυρώσεις», δικαιολόγησε ο οίκος.

Ο S&P αναγνώρισε πάντως ότι η ρωσική κυβέρνηση πράγματι προσπάθησε να κάνει τις μεταφορές των ποσών και ότι έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Όμως, ακόμη κι αν γίνει τελικά η καταβολή των τόκων που οφείλονταν ως προχθές Τετάρτη, παρόμοιες τεχνικές δυσκολίες θα ενσκήψουν και σε προσεχείς πληρωμές, κάτι που τοποθετεί τη Ρωσία σε «ευάλωτη» θέση, αυξάνει τον κίνδυνο «μη καταβολής του χρέους της».

Οι δυτικές κυρώσεις σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρέλυσαν μέρος του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος της Ρωσίας και οδήγησαν σε κατάρρευση το ρούβλι.

Συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το πάγωμα ρωσικών τοποθετήσεων στο εξωτερικό, αξίας περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό εγείρει ανησυχίες ότι η Μόσχα δεν θα είναι σε θέση να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, να αποπληρώσει χρέη σε ξένο συνάλλαγμα που οφείλονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατά συνέπεια θα περιέλθει σε κατάσταση στάσης πληρωμών. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κίνδυνος αυτός είναι «άμεσος».

Η Ρωσία χρειάστηκε να περιμένει δώδεκα χρόνια για να μπορέσει να αρχίσει να δανείζεται ξανά από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά τη χρεοκοπία της το 1998, όταν η οικονομία της είχε αποσταθεροποιηθεί από την χρηματοοικονομική κρίση το έναυσμα της οποίας καταγράφηκε στην Ασία.

Έκτοτε, η Μόσχα μπόρεσε να εξασφαλίσει προοδευτικά εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και συναλλαγματικά αποθέματα 600 και πλέον δισεκ. δολαρίων, χάρη στις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε νωρίτερα χθες ότι κατέβαλε τα απαιτούμενα κεφάλαια σε «ξένη τράπεζα» τη Δευτέρα. Δηλαδή, θεωρητικά, 73 εκατ. δολάρια για τους τόκους ομολόγου η ωρίμανση του οποίου θα καταγραφεί το 2023 και άλλα 44 εκατ. για τους τόκους ομολόγους η ωρίμανση του οποίου θα καταγραφεί το 2043.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η πληρωμή έγινε σε δολάρια, όχι ρούβλια – σημαντική λεπτομέρεια, δεδομένου ότι η Μόσχα έχει απειλήσει επανειλημμένα να αποπληρώνει χρέη της με ρωσικό νόμισμα.

«Η Ρωσία διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα και τις δυνατότητες για να αποφύγει τη χρεοκοπία, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά χρεοκοπία. Εάν υπάρξει, θα είναι αποκλειστικά τεχνητής φύσης», σχολίασε από την πλευρά του χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με σημείωμα της JPMorgan που συντάχθηκε στις αρχές Μαρτίου, η επόμενη προθεσμία καταβολής τόκων οφειλόμενων από τη Μόσχα είναι η 21η Μαρτίου και το ποσό ανέρχεται σε 66 εκατ. δολάρια.

Όμως, αντίθετα με την προθεσμία που τιμήθηκε, η Ρωσία έχει αυτή τη φορά από συμβατική σκοπιά δικαίωμα να πληρώσει σε άλλα νομίσματα, εκτός του δολαρίου, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο πληρωμής σε ρούβλια.

Πάλι προσπαθεί να δικαιολογηθεί ο Φειδίας Παναγιώτου για τα προσβλητικά σχόλια προς τους αγνοούμενους – «Είπα τρεις κουβέντες παραπάνω»

φειδιας τικ

Πάλι προσπαθεί να δικαιολογηθεί ο Φειδίας Παναγιώτου για τα προσβλητικά σχόλια προς τους αγνοούμενους – «Είπα τρεις κουβέντες παραπάνω»

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Φειδίας Παναγιώτου επιχειρεί για μια ακόμη φορά να δικαιλογήσει (σ.σ…

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Χάρισε παπούτσια σε όλη την εθνική ομάδα – Μπήκε στο γήπεδο με καρότσι (video)

6265726

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Χάρισε παπούτσια σε όλη την εθνική ομάδα – Μπήκε στο γήπεδο με καρότσι (video)

Επικό βίντεο με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να χαρίζει τα παπούτσια σε όλη την αποστολή…

Ντόναλντ Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του – «Αποτύχαμε»

τραμπ 1

Ντόναλντ Τραμπ: Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας για τα λάθη στην επίθεση εναντίον του – «Αποτύχαμε»

Σήμερα, αρκετά αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας υπέβαλε την παραίτηση…

Προκαλεί ξανά η Τούνη: Κάνει διακοπές και δείχνει τη βίλα με την… ιδιωτική παραλία – «Η θάλασσα δεν πουλιέται» (video)

τουνη

Προκαλεί ξανά η Τούνη: Κάνει διακοπές και δείχνει τη βίλα με την… ιδιωτική παραλία – «Η θάλασσα δεν πουλιέται» (video)

«Λοιπόν κατεβαίνουμε τα σκαλάκια και φτάνουμε στην ιδιωτική παραλία», αναφέρει στο βίντεο της Ιωάννα Τούνη