Newsroom

Newsroom

«Ωρα μηδέν» για τον ΣΥΡΙΖΑ-Το «Αντίο» της Ομπρέλας

Δραματικές εξελίξεις και τελεσίγραφα, λίγες ώρες πριν «σφραγιστεί» η διάσπαση στην Κεντρική Επιτροπή

συριζα cover

Η κλεψύδρα αδειάζει στην Κουμουνδούρου, μετά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα, με την Κεντρική Επιτροπή του σαββατοκύριακου να αποτελεί το «σημείο μηδέν» για το κόμμα από δω και πέρα.

Όλα συγκλίνουν, στο ότι αυτή η ΚΕ θα είναι η αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη υπάρχουν αποχωρήσεις αρκετών στελεχών (Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης το ανακοίνωσαν την Παρασκευή), οι οποίες μάλιστα θα πολλαπλασιαστούν τη στιγμή που θα ανακοινώσει κι επίσημα η ομάδα της «Ομπρέλας» το αντίο της, σε μια ειλημμένη απόφαση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους, στοχεύοντας να μπει ένα τέλος στην εσωκομματική εσωστρέφεια. Με μια απόφαση που αντικατοπτρίζει επίδειξη ισχύος απάντησε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην διαφαινόμενη αποχώρηση της «Ομπρέλας», έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις τάσεις εντός του κόμματος αλλά και στα διαλυτικά φαινόμενα που εντείνονταν από την ημέρα της εκλογής του. Με αυτό τον τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.

Η απόφαση Κασσελάκη μπορεί να χαιρετίστηκε από τον Παύλο Πολάκη, ωστόσο, δεν έτυχε ανάλογης αποδοχής ακόμα και από κορυφαία στελέχη του κόμματος που είχαν στηρίξει την νέα ηγεσία στο προηγούμενο διάστημα.

Διεργασίες στην ομάδα Αχτσιόγλου και τους νέους Προεδρικούς

Κάποιοι πάντως λένε ότι ακόμη και τώρα ζητούμενο είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή για να αποφευχθεί η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου και οι «6+6», όπως αναφέρουν οι ίδιοι πληροφορίες, θα πάει στη συνεδρίαση με δικό της κείμενο.

Σε αυτό θα διαφωνεί με την πρόταση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, για δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Ακόμη, κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα τεθεί θέμα στην Κεντρική Επιτροπή να καταψηφιστεί η πρόταση για δημοψήφισμα.

Χθες βράδυ, άλλωστε, συνεδρίαζαν μέχρι αργά τα επιτελεία Κασσελάκη και Νίκου Παππά. Μάλιστα, και ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει την ίδια άποψη. Κι αυτό γιατί τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του: «Καταψηφίζουμε το δημοψήφισμα και ζητούμε αλλαγή του οδικού χάρτη για το συνέδριο».

Πληφορορίες του Cnn, αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανή μια συμμαχία της τάσης Αχτσιόγλου (6+ 6) και της τάσης Τεμπονέρα (Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς) με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ώστε το συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Αυτό θα σημαίνει πως η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου θα πρέπει να αποφασίσει για τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και των Επιτροπών Θέσεων και Κειμένων ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία και να μην χαθεί ένας μήνας μέχρι την προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Μπορεί, εξάλλου, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας να βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει και πως θα καταθέσουν ενιαίο κείμενο στην Κ.Ε., με αυτό των 6+ 6 να είναι πιο αντιπαραθετικό προς την ηγεσία, ενώ του ΔΕΚΑ πιο πολύ κείμενο συμβολής στη λογική του «Κασσελάκη γίνε πρόεδρος κι όχι ομαδάρχης και λειτούργησε συλλογικά».

Κι αν και οι δύο τάσεις δεν έχουν στόχευση άμεσης αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου και να μην υπάρξει ταύτισή τους με την Ομπρέλα, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μεσομακροπρόθεσμα και, πάντως, πολύ πριν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Προεξοφλείται, μάλιστα, πως μεγάλο κομμάτι των 6+ 6 θα αποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ για το ΔΕΚΑ πολλά θα κριθούν από τη φυσιογνωμία που θα αποκτήσει το κόμμα με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Όπως κι αν έχει, και οι δύο τάσεις θα καταψηφίσουν το δημοψήφισμα.

Δείπνο πριν τη μεγάλη μάχη ο Κασσελάκης στο Μπουρνάζι

Τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν σε δείπνο που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης σε γνωστό εστιατόριο των δυτικών προαστίων με τους συνεργάτες του.

Στο τραπέζι προστέθηκαν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης, και οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης.

κασσελακης bease

 

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

μπολτάουσερ

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, που είχε οριστεί…

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

thirasia 1

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

Για την κατολίσθηση στη Θηρασιά μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος έκανε λόγο για…