Newsroom

Newsroom

Όποιος δροσίζεται στα σιντριβάνια της Ρώμης, πρέπει να πληρώνει

Το κύμα καύσωνα στην περιοχή μας δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα. Ανάλογες θερμοκρασίες ταλαιπωρούν και τους πολίτες της Ιταλίας, με τον υδράργυρο στην πρωτεύουσα της χώρας ήδη από τον Ιούνιο να σκαρφαλώνει στα ύψη. Άνθρωποι και ζώα αναζητούν μια πηγή δροσιάς στα σιντριβάνια της Ρώμης, ωστόσο το πλατσούρισμα τα νερά τους μάλλον θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ακριβό για όσους το τολμήσουν.

5957b2fd1dc5244a268b4601

Τα πρόστιμα που επιβάλλουν πλέον οι δημοτικές αρχές της πόλης μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 500 ευρώ. «Εδώ δεν είναι πισίνα, ούτε μπανιέρα», λέει αυστηρά ένας αστυνομικός που έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη του ιστορικού σιντριβανιού Φοντάνα ντι Τρέβι στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης. Όταν ο καύσωνας χτυπά τη Ρώμη, όπως τις προηγούμενες ημέρες, με τη σφυρίχτρα του απομακρύνει διαρκώς ανθρώπους που τολμούν να βουτήξουν ή απλά να δροσιστούν στα νερά του, μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήεων.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, με αφορμή και το φετινό καύσωνα, αποφάσισε να επέμβει. Με ένα διάταγμα προσπαθεί να βάλει ασπίδα προστασίας όλων των ιστορικών σιντριβανιών της πόλης έως το τέλος Οκτωβρίου. Το πικ-νίκ, το βούτηγμα των ποδιών, το κάθισμα στις άκρες των σιντριβανιών, το πλύσιμο και το πότισμα κατοικίδιων ζώων απαγορεύονται αυστηρά. Οι παραβάτες απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Με τα νέα περιοριστικά μέτρα επιδιώκεται η προστασία των σιντριβανιών όχι μόνο από όσους θέλουν να δροσιστούν, αλλά και από εκείνους που πετούν εκεί τα ποτήρια και τα μπουκάλια των νυχτερινών ποτών τους.

«Η ομορφιά της Ρώμης πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους», τόνισε η Βιρτζίνια Ράτζι. Στο διαδίκτυο, πάντως, έχει γίνει ήδη στόχος επικριτικών σχολίων. Πολίτες τής επιρρίπτουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νοιάζεται, μεν, για τα σιντριβάνια, αλλά όχι για το γενικότερο μαρασμό της πόλης, εξαιτίας προβλημάτων με τα σκουπίδια και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι τουρίστες, ωστόσο, φαίνεται να δείχνουν περισσότερη κατανόηση στα νέα μέτρα της δημάρχου.

Πέρα από τα μεγαλόπρεπα ιστορικά σιντριβάνια, όμως, η Ρώμη είναι διάσπαρτη με περισσότερες από 2.000 δημόσιες βρύσες που τρέχουν μέρα και νύχτα φρέσκο, δροσερό νερό για όλους, επισκέπτες και ντόπιους. Εξαιτίας του καύσωνα που έπληξε τη Ρώμη αλλά και των περιορισμένων αποθεμάτων νερού, εξετάζεται η προσωρινή διακοπή της ροής του νερού.

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…