Οπενχάιμερ: Το κερδισμένο στοίχημα του Κρίστοφερ Νόλαν

Η επική περιπέτεια του Κρίστοφερ Νόλαν «Οπενχάιμερ» που κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο βγαίνει και στις ελληνικές αίθουσες.

οπενχαιμερ10

Οπενχάιμερ (Oppenheimer) (***1/2)

Ιστορικό δράμα αμερικανικής παραγωγής 2023 (180)

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν Πρωταγωνιστούν: Κίλιαν Μέρφι, Εμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζοόυνιορ, Ματ Ντέιμον, Φλόρενς Πιου

Η ιστορία του φυσικού Τζέι Ρόμπερτ Οπενχάιμερ ο οποίος ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή κατασκευής της πρώτης ατομικής βόμβας που θα «τερμάτιζε» τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μαθήματα ιστορίας από τον τελειομανή Κρίστοφερ Νόλαν που στο «Οπενχάιμερ» αφηγείται την ιστορία του «πατέρα της ατομικής βόμβας» Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και του ρόλου που έπαιξε στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ταινία διάρκειας τριών ωρών, με πολλούς διαλόγους και χωρίς σκηνές δράσης (εξαίρεση η συναρπαστική σκηνή της τελικής δοκιμής της βόμβας) που έχει για πρωταγωνιστή ένα γνωστό ηθοποιό μεν αλλά όχι πρώτης σειράς (ο Κίλιαν Μέρφι του «Peaky Blinders») είναι εκ προοιμίου ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα. Εφάμιλλο ίσως με εκείνο που καλείται να πάρει κι ο ήρωας της ταινίας. Όπως όμως συνέβη και με τον ίδιο τον Οπενχάιμερ που βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο υπαρξιακής – κι όχι μόνο επιστημονικής- φύσης, αναλόγως πράττει κι ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Ο βρετανός κατασκευάζει ένα απρόσμενα συναρπαστικό και πολυεπίπεδο έργο – η πρακτική και άκρως ρεαλιστική εφαρμογή της κβαντικής φυσικής σε συνδυασμό με την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο καθηλώνει το θεατή- με βάση το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο “Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ” των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν. Η επιστημονική ακρίβεια και η σαρωτική δύναμη των αυθεντικών γεγονότων συμβαδίζουν με τις πιο κρίσιμες στάσεις από την προσωπική οδύσσεια (μεγάλη έμφαση στην πολιτική δίωξη που υφίσταται ο ήρωας μετά από το τέλος του πολέμου) του αμφιλεγόμενου Οπενχάιμερ.

Το κομμουνιστικό παρελθόν, οι αδέξιοι χειρισμοί ως νεαρός φοιτητής στο Κέιμπριτζ το 1926, η αδυναμία στο ωραίο φύλο, οι ικανότητες ρήτορα και κυρίως το ζήτημα της ευθύνης για την καταστροφή ή μη της ανθρωπότητας είναι τα αναγκαία συνοδευτικά τούτης της καλογραμμένης αντισυμβατικής βιογραφίας που έχει ως κεντρικό θέμα την ανίχνευση της τρομακτικής «επόμενης μέρας». Ο Νόλαν οργιάζει σε όλα τα επίπεδα (ηθικά διλήμματα, οπτικό θέαμα, ψυχολογικές διαβαθμίσεις, ανάλυση χαρακτήρων, πολιτική ματιά, ιστορική αλήθεια κ.α.) και γίνεται εν τέλει ο ουσιαστικός παράγοντας της επιτυχίας του «Οπενχάιμερ» αξιοποιώντας όχι μόνο τη φήμη του ως auteur αλλά μεγαλουργώντας σε ένα απαιτητικό έργο διαρκούς πυκνού συμβολισμού βασισμένου στο μύθο του Προμηθέα.

Το σενάριο που υπογράφει ο ίδιος ο Νόλαν αποτελεί διασκευή του βιβλίου «American Prometheus» των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν το οποίο ήθελε να κάνει ταινία κι ο Όλιβερ Στόουν αλλά το θεωρούσε αδύνατο ώσπου «θαύμασε την δημιουργία του Νόλαν».

Οι 2 Αλφρέντ (Les 2 Alfred/ French Tech) (**1/2)

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2020 (95)

Σκηνοθεσία: Μπρουνό Πονταλιντές Πρωταγωνιστούν: Ντενί Πονταλιντές, Σαντρίν Κιμπερλέν, Μπρουνό Πονταλιντές

Ο Αλεξάντρ είναι άνεργος και βλέπει την προσωπική του ζωή να απειλείται ώσπου αποφασίζει να αποδείξει στη σύζυγό του όχι μόνο ότι μπορεί να βρει νέα δουλειά αλλά και να φροντίσει τα δύο παιδιά τους όταν εκείνη απουσιάζει για επαγγελματικό ταξίδι.
Με ένα σπαρταριστό σενάριο που έχει ως έναυσμα μια φευγάτη συνέντευξη για εξεύρεση δουλειάς κατά τη διάρκεια της οποίας ο ήρωας κρύβει πως είναι πατέρας 2 ανήλικων παιδιών, ο Πονταλιντές (μπροστά και πίσω από την κάμερα) ισορροπεί κατάλληλα μεταξύ της κοινωνικής καταγγελίας και του ανάλαφρου χιούμορ, έχοντας ως άξιους συμπαραστάτες τον αδελφό του Ντενί Πονταλιντές και την πάντα απολαυστική Σαντρίν Κιμπερλέν.

Αντίστροφη Μέτρηση (Retribution) (*)

Περιπέτεια διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (91)

Σκηνοθεσία: Νιμρόντ Αντάλ Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Νόμα Ντουμεζβένι, Λίλι Ασπελ, Εμπεθ Ντάβιντς, Μάθιου Μοντίν

Ένας επιχειρηματίας πηγαίνει με το αυτοκίνητο τα παιδιά του στο σχολείο όταν δέχεται τηλεφωνική κλήση από άγνωστο που τον ενημερώνει πως έχει τοποθετήσει βόμβα κάτω από το κάθισμα του η οποία θα εκραγεί αν δεν ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του.
Το πρώτο ημίωρο μας κεντρίζει το ενδιαφέρον χάρη στη νευρώδη αφήγηση και τη σκιαγράφηση του πρωταγωνιστή αλλά η συνέχεια είναι απογοητευτική. Η μεταμόρφωση του επιχειρηματία από παγιδευμένου θύματος σε ανεξέλεγκτο εκδικητή, συνδυαζόμενη με μια σειρά από εξωφρενικά «κατορθώματα» (δεν αναφερόμαστε μόνο στις σκηνές καταδίωξης) αποτελεί μια εκδοχή από τη γνωστή σειρά ταινιών «Taken» του Λίαμ Νίσον κι όχι πειστικό ριμέικ της ενδιαφέρουσας ισπανικής περιπέτειας του Ντάνι ντε λα Τόρε «Με απόκρυψη».

Demeter: Η αφύπνιση του Κακού (The Last Voyage of the Demeter) (**)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2023 (118)

Σκηνοθεσία: Αντρέ Οβερνταλ Πρωταγωνιστούν: Κόρεϊ Χόκινς, Εϊσλινγκ Φραντσίοζι, Λίαμ Κάνινγκχαμ

Η ρωσική σκούνα Demeter μεταφέρει από τα Καρπάθια Ορη στο Λονδίνο φορτίο 24 κιβωτίων αγνώστου περιεχόμενου. Ώσπου κάποια περίεργα φαινόμενα προκαλούν ανησυχία στο πλήρωμα.

Η εξαίσια ατμόσφαιρα κλειστοφοβικού τρόμου που πυκνώνει όσο προχωρά η πλοκή, δεν δένει πειστικά με την κεντρική ιδέα από το αρχετυπικό μυθιστόρημα του Μπραμ Στοκερ. Παρότι ο Νορβηγός Αντρέ Οβερνταλ («Trollhunters») δηλώνει με κάθε τρόπο την λατρεία του στο «Δράκουλα» αδυνατεί να προσδώσει βάθος και ουσία στην ταινία του η οποία θυμίζει γοτθικό φιλμ τρόμου, που δεν μπορεί να ξεφύγει από τις παραδοσιακές αδυναμίες του είδους. Προβληματική και παραδομένη στην ευκολία του CGI η φιγούρα του άρχοντα του Σκότους.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…