Ομπάμα: Ίσως χρειάζεται μια παύση στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστίνης

Ίσως να χρειάζεται μια παύση στις -υπό την αιγίδα των ΗΠΑ- ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα…

ompama 3

Ίσως να χρειάζεται μια παύση στις -υπό την αιγίδα των ΗΠΑ- ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τη Σεούλ, όπου βρίσκεται. Όπως εκτίμησε ο ίδιος οι ηγέτες των δύο μερών δεν έχουν τη διάθεση να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς που απαιτούνται.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να επιδιώξει την συμφιλίωση με την Χαμάς «δεν βοηθά» στην επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης στην περιοχή.

Όπως τόνισε ο Ομπάμα η επιλογή αυτή του Αμπάς, ήταν  μόνο μια από μια σειρά επιλογών που οι δύο πλευρές έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες που έπληξαν τις προσπάθειες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Φτάνουμε σε ένα σημείο στο οποίο υπάρχει η ανάγκη για μια παύση και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε ο Ομπάμα σημειώνοντας ότι τους τελευταίους εννέα μήνες δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση στις απευθείας διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων για να καταλήξουν κάπου.

 Ωστόσο, όπως  τόνισε  η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Θα συνεχίσουμε να τους ενθαρρύνουμε να πάρουν αυτόν τον δρόμο. Περιμένω μήπως να πάρουν αυτόν τον δρόμο την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα ή ακόμη κατά την διάρκεια των έξι επόμενων μηνών; Όχι», υπογράμμισε ωστόσο.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αντιπαράθεση από τον Μάρτιο, όταν το Ισραήλ αρνήθηκε να απελευθερώσει έναν αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων. Η απελευθέρωσή τους προβλεπόταν από μια συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ για την επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών.

Σε αντίποινα, οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την ένταξη των Παλαιστινιακών Εδαφών σε 15 διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Ο Αμπάς που προεδρεύει της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φάταχ έθεσε στην συνέχεια μια σειρά από όρους για την συνέχιση των συνομιλιών πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Απριλίου που προβλεπόταν γι’ αυτές και την Τετάρτη ανακοίνωσε τη συμφωνία εθνικής συμφιλιώσης και της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Χαμάς.

Παράλληλα σε αντίποινα το Ισραήλ ανέστειλε χθες την συμμετοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, αντιδρώντας στην απρόσμενη συμφωνία συμφιλίωσης του προέδρου Αμπάς με την ισλαμιστική Χαμάς, την οποία το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…