Newsroom

Newsroom

Ωμή βία κατά διαδηλωτών στη Συρία

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν στην Ντεραά, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν με…

syria

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν στην Ντεραά, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν με τανκ, πυροβολώντας κατά διαδηλωτών. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν στην πόλη, σε απόσταση 100 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, που περιγράφουν το αιματοκύλισμα στο οποίο έχει επιδοθεί το καθεστώς του Ασάντ. Οι ΗΠΑ διέταξαν τους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη Δαμασκό, ενώ ανακοίνωσαν ότι σκέφτονται να επιβάλουν κυρώσεις σε αξιωματούχους του καθεστώτος.
“Τα σώματα των νεκρών και των τραυματισμένων κείτονταν στη μέση των δρόμων της πόλης Ντεραά, ειδικά κοντά στην περιοχή του τεμένους αλ-Ομάρι, από όπου ξεκίνησε η εξέγερση στη Συρία στις 15 Μαρτίου”, δήλωσε ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεραά. Πρόσθεσε δε ότι πολλοί πέθαναν αιμορραγώντας αβοήθητοι στους δρόμους, καθώς δεν ήταν δυνατό να τους παρασχεθεί βοήθεια η να μεταφερθούν σε νοσοκομεία επειδή συνεχίζονταν τα πυρά από το στρατό.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα άρματα μάχης εισέβαλαν στην πόλη, βάλλοντας κατά διαδηλωτών αλλά και κατοικιών, ενώ υπήρχαν και ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες που πυροβολούσαν από ψηλά εναντίον του πλήθους. Άλλες μαρτυρίες κατοίκων της πόλης και οδηγών ταξί ανέφεραν ότι το λουτρό αίματος το προκάλεσαν οι δυνάμεις που διοικούνται από τον Μαχέρ αλ-Άσαντ, αδελφό του προέδρου Άσαντ, που πυροβολούσαν εν ψυχρώ εναντίον οποιουδήποτε κινείτο.

Ωστόσο, το καθεστώς του Ασάντ υποστηρίζει ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στην Ντεράα για να καταδιώξει “έξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες”. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα, “προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια αποκρινόμενος στις εκκλήσεις για βοήθεια των κατοίκων που απαίτησαν την επέμβασή του προκειμένου να τερματιστούν πράξεις δολιοφθοράς και δολοφονίας που διαπράχθηκαν από εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες”.

“Μονάδες του στρατού, επικουρούμενες από δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, συλλαμβάνοντας πολλούς απ΄αυτούς και κατάσχοντας σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών. Οι συγκρούσεις προκάλεσαν έναν ορισμένο αριθμό θανάτων και τραυματισμών στις τάξεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και σε εκείνες των τρομοκρατικών ομάδων”, ανέφεραν.

Απομακρύνουν τους Αμερικανούς οι ΗΠΑ

Διαταγή να εγκαταλείψουν τη Δαμασκό μαζί με τις οικογένειές τους έδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μερικά από τα δευτεροβάθμια στελέχη του διπλωματικού προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε αυτό το μέτρο εξαιτίας της “αστάθειας και της ρευστότητας” που χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να προχωρήσουν στη λήψη ειδικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος που θα περιλαμβάνουν και πάγωμα προσωπικών καταθέσεων.

Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα για τα γεγονότα βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Συρία.

Στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει τις δολοφονίες διαδηλωτών και στο οποίο αναφέρεται ότι υποστηρίζουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπα κι-Μούν για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις δολοφονίες.
http://www.enet.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…