Newsroom

Newsroom

Ολοταχώς για νέο ρεκόρ κρουσμάτων – Έως και 5.000 κρούσματα αναμένεται να ανακοινωθούν

Έκτακτες διαβουλεύσεις για την ανάσχεση της πανδημικής κρίσης - Επιστροφή στα μέτρα;

5307778

Πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Επικράτεια, με τον ΕΟΔΥ να αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα και 5.000 κρούσματα, έναν νέο αριθμό ρεκόρ, μετά τα 4.696 κρούσματα που σημειώθηκαν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας τρέχουν για ακόμη μια φορά να προλάβουν τα χειρότερα στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική, ειδικά σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, ενώ παράλληλα το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών στη χώρα παραμένει χαμηλό. 

Σήμερα, η κυβέρνηση πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τους ειδικούς σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η καινούργια έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα και των Υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, ενώ στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος και οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Επιστροφή στα μέτρα;

Όλα δείχνουν πως κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων, αποκλείοντας ωστόσο, την επιβολή καθολικού lockdown.

Ένα λοιπόν από τα μέτρα που εξετάζεται είναι ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των εστιατορίων μέχρι τη μία τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες.

Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν αποκλείεται επίσης η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή να επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Για τους ανοιχτούς χώρους είναι πιθανό να υπάρξουν πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους.

Στο τραπέζι των προτάσεων είναι μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Δηλαδή να πάνε στα δύο test σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στα τρία για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Επίσης, από σήμερα οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα δέχονται καθημερινά μηνύματα στο κινητό τους (όπως αυτό έχει δηλωθεί μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην ΗΔΙΚΑ) τα οποία θα τους υπενθυμίζουν την αξία του εμβολιασμού αλλά την κακή εξέλιξη της νόσου Covid εφόσον μολυνθούν.  Ωστόσο, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος δε βρίσκει καθόλου καλή τη συγκεκριμένα ιδέα.

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

GM46aWlXwAAztWj

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ της πράσινης μετάβασης

Oι φοιτητικές οργανώσεις «End Fossil Ghent» και «Ghent Students for Palestine» ένωσαν τις δυνάμεις τους…