Ολοκληρώθηκε το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν

Ολοκληρώθηκε απόψε το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μάαστριχτ, καθ’ οδόν προς τις πρώτες ευρωεκλογές…

debate

Ολοκληρώθηκε απόψε το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μάαστριχτ, καθ’ οδόν προς τις πρώτες ευρωεκλογές στις οποίες οι ψηφοφόροι εκλέγουν για πρώτη φορά έμμεσα τον επικεφαλής της Κομισιόν. Τέσσερις υποψήφιοι για την Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς για το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Φερχόφσταντ για τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και η Σκα Κέλλερ για το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων, διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το μέλλον της Ευρώπης μπροστά σε ένα ακροατήριο 700 νέων.

Το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου, με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για την κεντρική «αναμέτρηση» μεταξύ των υποψηφίων η οποία διοργανώνεται από την EBU και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε πως τα ευρωομόλογα δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην παρούσα στιγμή, παρά μόνο αν υπάρξει περισσότερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς, ενώ και ο Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε πως τα ευρωομόλογα είναι μια υπόθεση που θα εξαρτηθεί μόνο από τον καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό των κρατών – μελών. Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως τα ευρωομόλογα πρέπει να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς αυτό που επείγει είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ υποστήριξε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαχείριση της Κρίσης τη φέρει το Συμβούλιο (Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) και δεν πρέπει να κατηγορεί κάποιος συλλήβδην την ΕΕ. Επιπλέον, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται ένα ισχυρό Κοινοβούλιο που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τους πολίτες. Από την πλευρά του ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ τόνισε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και ευρωφοβικούς. Η Σκα Κέλλερ ανέφερε πως είναι αδιανόητο να επαναλαμβάνει κάνεις τα ακροδεξιά συνθήματα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας εσωτερικής και ενιαίας ψηφιακής αγοράς, ώστε η ΕΕ να καταφέρει να ανταγωνιστεί τους «Κολοσσούς» από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες. 

H Ρούλα Κορομηλά ξεσπά για τα φορτωμένα γαϊδουράκια στα νησιά: «Αν δεν τα καβαλήσεις, δεν θα ‘χει ενδιαφέρον η φωτογραφία στο Instagram;»

koromila

H Ρούλα Κορομηλά ξεσπά για τα φορτωμένα γαϊδουράκια στα νησιά: «Αν δεν τα καβαλήσεις, δεν θα ‘χει ενδιαφέρον η φωτογραφία στο Instagram;»

Σχολιάζοντας τις θλιβερές εικόνες με τα φορτωμένα γαϊδουράκια στα ελληνικά νησιά, η παρουσιάστρια προχώρησε σε…