Newsroom

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης πορεία για το Πολυτεχνείο (video)

Με την μεγάλη πορεία από το κέντρο της Αθήνας προς την αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια στην ισραηλινή, κορυφώνονται αυτή την ώρα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

πορεια πολυτεχνειο

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, τιμώντας τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στέλνοντας μήνυμα ελευθερίας και δημοκρατίας. Η πορεία μαζική και ιδιαίτερα δυναμική, με τους φοιτητές και τους νέους να δίνουν δυναμικό «παρών». Σε πάνω από 25.000 υπολογίζονται, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, οι συμμετέχοντες.

Ενδεικτικό του όγκου της, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα. Kινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Πάτρα.

 

Η κορυφή της πορείας έφτασε γύρω στις 8.30 έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Κηφισίας.
Τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ κυριάρχησαν μαζί με αυτά για τη μεγαλειώδη εξέγερση του 1973, ενώ πολλές ήταν οι σημαίες για την Παλαιστίνη.

Στην πορεία υπήρξε και συμμετοχή Ρομά οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από καταδίωξη στην Βοιωτία.

Νωρίτερα, σε 20 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία. Επεισόδια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ένταση και στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.

6030690
6030720

Επεισόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την Πανεπιστημιούποληκαι κλειστή είναι η Ούλοφ Πάλμε στου Ζωγράφου. Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα η Αστυνομία, προχώρησε σε 20 προσαγωγές, μετά τα επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν περίπου στις 5 το απόγευμα στην οδό Σταδίου, όταν ομάδα αγνώστων πέταξε μπογιές και έσπασε τζαμαρίες.