Newsroom

Newsroom

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup – Συνέχεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Λίγο μετά τις 18:30 ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε κάποια σύγκλιση απόψεων και θέσεων όσον αφορά το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

58d009591dc524141e8b4672

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος σε δύο βασικά θέματα, το εργασιακό αλλά και το ασφαλιστικό.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να αποτελείται από του Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση να μεταφερθεί η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ήταν ελληνική προκειμένου οι συζητήσεις για τα δύο καίρια θέματα (εργασιακό και ασφαλιστικό) να γίνουν σε υψηλότερο επίπεδο από ότι στην Αθήνα.

Στόχος, παραμένει για την κυβέρνηση η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει και νέα αποστολή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της τεχνικής συμφωνίας.

Κρίσιμα θέματα της συνολικής συμφωνίας όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, μεταφέρονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις για μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επέλθει συμφωνία στα τρία μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι το ασφαλιστικό τα εργασιακά και τα ενεργειακά.

Κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης αν και έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, κάποια 

βασικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εδώ στις Βρυξέλλες όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν υπάρχει υπόσχεση ότι αυτή η δουλειά θα έχει ολοκληρωθεί ως τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη.

Αναγνώρισε ότι τα κυριότερα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» είπε.

Σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες και διαβεβαίωσε ότι «όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων. Αν επιταχύνουμε θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση».

Τέλος, υπενθύμισε ότι «η επιτυχία του προγράμματος είναι προς το μέγιστο συμφέρον όλων».

O επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε από την πλευρά του μεταξύ άλλων: «χαιρετίζουμε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χρειαζόμαστε περισσότερη δέσμευση για κλείσιμο αξιολόγησης».

Ο Ρέγκλινκ αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επεσήμανε πως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup. Τόνισε πως πρέπει να διαλυθεί η αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα ενώ δήλωσε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη.

Παραμένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης

Παραμένουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρώτης υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα αποτελέσουν την διαπραγματευτική ομάδα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αγορά εργασία και το φορολογικό.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος μετά την εισήγηση των θεσμών, της κυβέρνησης και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αποφασίστηκε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για τα ανοιχτά ζητήματα.

«Η ιδέα είναι ότι πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις τα τεχνικά ζητήματα. Θα μείνουμε εδώ να κλείσουμε τα βασικά θέματα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Η συνάντηση πριν το Eurogroup

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ.

Αξιωματούχος είχε εκφράσει την ελπίδα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…