Newsroom

Newsroom

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου

Το θέμα του χρέους τίθεται επί τάπητος για πρώτη φορά και με κάθε επίσημο τρόπο. Το γεγονός αυτό επανέλαβε και ο πρόεδρος του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα κατάληξη επ’ αυτού.

5721cad81dc5240d3b8b4bc6

«Οπωσδήποτε θα συζητήσουμε το χρέος. Θα συζητήσουμε το πότε, το εάν και το υπό ποιες συνθήκες. Θα είναι η πρώτη συζήτηση, οπότε δεν περιμένω οριστικά αποτελέσματα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εξηγώντας πως «θα επιστρέψουμε αφού γίνει περισσότερη τεχνική δουλειά στο Eurogroup της 24ης Μαΐου»

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και έχει θέμα τις μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το τρέχον δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος, όλες οι πλευρές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

Οι διαφορές που έχουν σημειωθεί όλο αυτό το διάστημα είναι εμφανείς, καθώς το χάσμα απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τον τρόπο αντιμετώπισής, παραμένει. Το έτερο αγκάθι που αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι τα μέτρα του προληπτικού πακέτου και η νομική τους μορφή.

«Έχει κλείσει το πακέτο του Ιούλιου»

Ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε πως η συμφωνία ως προς το πακέτο του Ιουλίου έχει επιτευχθεί, αναγνωρίζοντας το σημαντικό βήμα με τη ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου. «Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συμφωνία στο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και αναμένω από το Εurogroup να αναγνωρίσει αυτή την εξέλιξη γιατί οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό που εγκρίθηκαν χθες είναι πολύ σημαντικές» είπε.

Αναφορικά με το εφεδρικό πακέτο, σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ πληροί τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ, δηλαδή ο μηχανισμός είναι αυτόματος, αξιόπιστος και νομοθετημένος. «Εμείς τον υποστηρίζουμε και θα δούμε εάν χρειαστούν κάποιες τεχνικές και οικονομικές προσαρμογές» σημείωσε.

Διπλωματική στροφή του Σόιμπλε για το χρέος

Ο σκληρός της Ευρωζώνης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάστηκε αυτή τη φορά πιο διαλλακτικός. «Πιστεύω ότι επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί κάποια λύση» είπε αρχικά και παραδέχθηκε σχετικά με το ζήτημα του χρέους ότι πρέπει να κριθεί αν αυτό είναι βιώσιμο, γιατί αν δεν είναι τότε η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Αυτή η διπλωματική απάντηση του Σόιμπλε προκύπτει από την επιμονή του ΔΝΤ για γενναία παρέμβαση στο ζήτημα του χρέους, με το Ταμείο να γνωρίζει καλά την εμμονή του γερμανού ΥΠΟΙΚ στη διατήρησή του στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η «φθορά» της κυβέρνησης Μέρκελ θα ήταν μεγάλη.

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…