Newsroom

Newsroom

Όλο το παρασκήνιο της σκληρής διαπραγμάτευσης (βίντεο)

Συνεχείς διαπραγματεύσεις που διήρκησαν 4,5 ώρες προηγήθηκαν πριν από την έναρξη του Eurogroup η οποία ξεκίνησε τελικά στις 8 το…

200215193515 5431

Συνεχείς διαπραγματεύσεις που διήρκησαν 4,5 ώρες προηγήθηκαν πριν από την έναρξη του Eurogroup η οποία ξεκίνησε τελικά στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), ενώ ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 4 το απόγευμα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ καλούσαν εναλλάξ τον Γ. Βαρουφάκη και τον Β. Σόιμπλε προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό συμπέρασμα.

Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κριστίν Λαγκάρντ έγραφαν και έσβηναν λεπτομέρειες και λεκτικές διατυπώσεις που δεν επιθυμούσε η μία ή η άλλη πλευρά.

Το «παζάρι» ήταν ιδιαιτέρως σκληρό, ωστόσο ώρα με την ώρα Ελλάδα και Γερμανία ερχόντουσαν όλο και πιο κοντά. Ο Γ. Βαρουφάκης ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις και τα αιτήματα που έθετε η γερμανική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Γερμανός ομόλογός του ο οποίος τηλεφωνούσε διαρκώς στην Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Β. Σόιμπλε είχε βάλει αρκετό «νερό στο κρασί» του φτάνοντας στις Βρυξέλλες και κάλεσε όλους να πάρουν στα σοβαρά την συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.
Είχε προηγηθεί και η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν αυτή τη φορά πιο προσεκτικός στις αναφορές του στο Eurogroup.

Το κλίμα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όλοι χαρακτήριζαν ως θετικό βήμα για τη διαπραγμάτευση το αίτημα που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Στις δηλώσεις των περισσότερων υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία και προϊδέαζαν για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις.

Εντός της αίθουσας που συνεδρίασε το Eurogroup, όμως,  Ισπανία και Πορτογαλία προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Αυτό φάνηκε κατά τη Συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ μίλησε για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έγιναν, αναφέρθηκε στην τετράμηνη παράταση, αλλά και στους όρους που τέθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι με τη συμφωνία μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα για την Ελλάδα σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και ήταν ισοσκελισμένη.
 
«Απόψε το βράδυ έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη και η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι θα είναι ακλόνητη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την δική της πλευρά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η συμφωνία συνιστά «μία σειρά από στάδια και προθεσμίες κατά τα οποία πρέπει να υπάρξει κάποιο έργο. Μέχρι την Δευτέρα η κυβέρνηση θα μας καταθέσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να κάνει και το ΔΝΤ θα εξάγει ένα συμπέρασμα κατά πόσο αυτό το πακέτο είναι επαρκές ώστε να οδηγήσει σε μία ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

 

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…