Όλα όσα δεν ξέρουμε για τον Χοντρό και το Λιγνό

Οι κωμωδίες τους έγραψαν τη δική τους ιστορία στο Χόλιγουντ. Όμως πίσω από τα σπαρταριστά επεισόδια που περιέγραφαν μια καθημερινότητα γεμάτη μνημειώδεις γκάφες και σπαρταριστές ατυχίες, οι Σταν Λόρελ και Όλιβερ Χάρντι έκρυβαν καλά τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.

χο

Η πραγματική ζωή του Χοντρού και του Λιγνού είχε ως εξής:

-Ο Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον (ψευδώνυμο το Λόρελ) γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1890 στο Λάνκασιρ της Αγγλίας από θεατρική οικογένεια, ενώ ο Όλιβερ Χάρντι στο Χάρλεμ της Τζόρτζια των ΗΠΑ στις 18 Ιανουαρίου 1892.

-Το βάπτισμα πυρός στο θέατρο ο Σταν το πήρε σε ηλικία 16 ετών στη θεατρική σκηνή της Γλασκώβης όπου είχε μετακομίσει οικογενειακώς το 1905 σε μια προσπάθεια των γονιών του να βρίσκεται πιο κοντά στα πράγματα αλλά και τις επιχειρήσεις της (ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης ενός θεάτρου στην πόλη ενώ τις καλλιτεχνικές δουλειές έκλεινε συνήθως η μητέρα του).

-Μεγάλο ταλέντο του Σταν Λόρελ ήταν η παντομίμα (μπορούσε να μιμηθεί τους πάντες με χαρακτηριστική ευκολία) ενώ του Όλιβερ Χάρντι το τραγούδι αφού άλλωστε από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του.

-Το 1912 ο Λόρελ πήγε για περιοδεία στις ΗΠΑ με το θίασο του Φρεντ Κάρνο όπου γνωρίζει και γίνεται ζευγάρι με τη αυστραλέζα σταρ του βοντβίλ Μέι Ντόλμπεργκ (1888-1969) τόσο στο σινεμά όσο και στη ζωή. Μάλιστα εκείνη είναι που τον έπεισε να αλλάξει το όνομα του σε Λόρελ. Αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ οι εφημερίδες της εποχής την αναφέρουν σε πολλές ταινίες τους ως Μέι Λόρελ.

-Το παρατσούκλι του Χοντρού ήταν Babe (όλοι οι δικοί του άνθρωποι και κυρίως ο Λιγνός τον αποκαλούσαν έτσι) και του το «χάρισε» ένας Ιταλός μπαρμπέρης όταν ήταν παιδί και πήγε να κουρευτεί στο μαγαζί του.

-Το πρώτο τους φιλμ που έπαιξαν μαζί χάρη στην οξυδέρκεια του παραγωγού Χαλ Ρόουτς – είχαν ήδη κάνει αρκετές ταινίες χωριστά – το «Lucky Dog» (1921), παραλίγο να αποδειχτεί ναυάγιο καθώς τα πολύ ανοιχτά γαλάζια μάτια του Σταν, αποτυπώνονταν στο φιλμ σαν άσπρα. Ο Ρόουτς είχε τη φαεινή ειδή να τα σκουρύνει η μακιγιέζ, κάτι που έκτοτε έγινε κανόνας στις ταινίες τους.

-Το σημείο επιτυχίας για το δίδυμο ήταν η καρτουνίστικη βία των ταινιών τους. Σε πολλές σκηνές τα βίαια επεισόδια που βλέπουμε είναι αληθινά (ο κουβάς που πέφτει στο κεφάλι, οι πτώσεις από μεγάλο ύψος κ.α.) και προκαλούσαν μώλωπες ή ακόμη και σοβαρούς τραυματισμούς στους ηθοποιούς.

Την περιοδεία που περιγράφεται στην ταινία του Τζο Μπερντ και ξεκίνησε με αργά βήματα πριν μετατραπεί σε θρίαμβο παρακολούθησαν μέχρι και μέλη της βασιλικής οικογένειας όπως ο βασιλιάς Τζόρτζ VI και η Ελίζαμπεθ στην Λονδίνο.

-Ο Στάνλεϊ Λόρελ παντρεύτηκε 4 φορές κι ο Όλιβερ Χάρντι 3. Ο πρώτος απέκτησε δύο παιδιά.

-Ο Όλιβερ που ήταν παθιασμένος τζογαδόρος και λάτρευε το γκολφ, έπαιξε σε 417 ταινίες μέχρι το θάνατο του (1957). Ο Σταν που είχε αδυναμία στο αλκοόλ, πρωταγωνίστησε σε 177 φιλμ και πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1965 σε ηλικία 75 ετών. Και οι δυο έφυγαν από καρδιακή προσβολή. Και οι δύο δεν κέρδισαν κανένα Όσκαρ. Στα βραβεία του 1961, ο Σταν Λόρελ τιμήθηκε με ειδικό βραβείο και για τους δύο, αλλά δεν παρεβρέθηκε στην τελετή. Το βραβείο παρέλαβε αντί για εκείνον ο Ντάνι Κέι.

Τι είδε ένα παιδί δέκα χρόνων που δεν είχε συνηθίσει το ασπρόμαυρο φιλμ

Ένας 10χρονος πιτσιρικάς, ο Οδυσσέας, που δεν έχει δει ποτέ του ταινίες με το Χοντρό και Λιγνό και δεν μπορεί να συνηθίσει το ασπρόμαυρο φιλμ, μας γράφει τις εντυπώσεις του για 2-3 φιλμάκια τους που είδε μονοκοπανιά και τα χάρηκε με την ψυχή του, καθώς δεν σταμάτησε να γελάει.

«Στα χρόνια της κωμωδίας ο Χοντρός και ο Λιγνός είναι μια κωμική σειρά από ταινίες 20 λεπτών, ασπρόμαυρη, πολύ παλιά, αλλά και πολύ, πολύ αληθινή. Ο Χοντρός που τον θεωρώ κάπως αυστηρό, ειδικά όταν ο Λιγνός έκανε γκάφες, είναι πιο αστείος. Ο Λιγνός δεν είναι σε πολλά αστείος. Επίσης θεωρώ ότι ο Χοντρός δεν είναι τόσο χοντρός, παρά αφεντικό του Λιγνού. Για 20 χρόνια (1920-1940) ο Χοντρός είναι ο Όλιβερ Χάρντι και ο Λιγνός ο Σταν Λόρελ όπως και ο Σαρλό ο Τσάρλι Τσάπλιν. Γέλασα πολύ στη σκηνή που ο Λιγνός κινδυνεύει να πνιγεί από το κατάρτι της βάρκας και το κόβει. Ενώ επάνω στο κατάρτι είναι ο Χοντρός! ».

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ