Αίγυπτος: Οι θάνατοι των οπαδών κάνουν την καρέκλα του προέδρου Αλ Σίσι να τρίζει

Ο θάνατος τουλάχιστον 40 μαχητικών, πολιτικοποιημένων και εξοικειωμένων με τις οδομαχίες, Αιγυπτίων οπαδών, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας  θέτουν…

neverforget

Ο θάνατος τουλάχιστον 40 μαχητικών, πολιτικοποιημένων και εξοικειωμένων με τις οδομαχίες, Αιγυπτίων οπαδών, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας  θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες του τοποθετημένου από τον στρατό προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να καταστείλει τις πολιτικές αντιθέσεις.

Το εν λόγω περιστατικό αποτελεί ένα από τα χειρότερα στην αθλητική ιστορία τηw Αιγύπτου και το πιο πρόσφατο μιας σειράς μαζικών σφαγών που αναμείχθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας από τη στιγμή που ο κ. Αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο και μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος το 2013.

Θυμίζει κατά κάποιον τρόπο τα φορτωμένα πολιτικά, επεισόδια, στο Πορτ Σάιντ τρία χρόνια πριν όπου βρήκαν τον θάνατο 74 οπαδοί, και μοιάζει πιθανό ότι θα επανενεργοποιήσει τους ultras, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά κινήματα της Αιγύπτου, οργανωμένο σε αντίπαλα γκρουπ που υποστηρίζουν συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομάδα. Oι ultras διαδραμάτισαν ρόλο-κλειδί το 2011 στην ανατροπή του προέδρου Μουμπάρακ, στις μετέπειτα διαμαρτυρίες  κατά των διαδόχων του από τον στρατό όπως και του Μόρσι, που ήταν μέλος της έκτοτε εκτός νόμου Μουσουλμανικής Αδερφότητας, καθώς και στις διαδηλώσεις κατά της ανόδου του κ. Αλ Σίσι.

never forget

Οπως και στο Πορτ Σάιντ, πολλοί από τους οπαδούς πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια μαζικής φυγής. Αυτό συνέβη όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να σταματήσει μέλη των Λευκών Ιππποτών (UWK) από το να εισβάλλουν στο “Air Defence Stadium” του Καΐρου, όπου η περίφημη ομάδα τους Ζαμάλεκ έπαιζε ματς πρωταθλήματος απέναντι στην ENPPI.

Το περιστατικό επανεστίασε την προσοχή στα γήπεδα ως ένα μεγάλο σημείο ανάφλεξης αντιδράσεων απέναντι σε διαδοχικές αιγυπτιακές κυβερνήσεις. Είναι σίγουρο ότι κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα πυροδοτηθούν και άλλες εν δυνάμει -σχετιζόμενες με το ποδόσφαιρο- εστίες ανάφλεξης, συμπεριλαμβανομένων θεσμικών προσπαθειών για να τεθούν εκτός νόμοι οι UWK όπως επίσης και η εκκρεμούσα έφεση κατά της καταδίκης σε θάνατο των 21 οπαδών της Αλ Μάσρι από το Πορτ Σάιντ καθώς και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης με βάσει τις κατηγορίες ότι συμμετείχαν στις αναταραχές στην πόλη της Διώρυγας του Σουέζ.

Η ένταση μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν η κυβέρνηση αποφασίσει στον απόηχο των θανάτων αυτού του σαββατοκύριακου να επιβάλλει εκ νέου την  απαγόρευση των θεατών από τα γήπεδα, που είχε αρθεί πριν τρεις μήνες. Tο μέτρο είχε επιβληθεί τρία χρόνια πριν, μετά τα επεισόδια στο Πορτ Σάιντ, και έχει υπάρξει στον πυρήνα πολλών συγκρούσεων ανάμεσα στους οπαδούς και τις δυνάμεις ασφαλείας. Η κυβέρνηση, σε απάντηση των συμβάντων στο Κάιρο, έχει ήδη προχωρήσει στην αναβολή όλων των αγώνων του πρωταθλήματος.

Με την πορεία των γεγονότων ακόμα θολή, ένα βίντεο από το περιστατικό του σαββατοκύριακου υποδεικνύει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση  δακρυγόνων και μολύβδινων σφαιρών σε ένα πλήθος εκατοντάδων ατόμων παγιδευμένων σε ένα στενό σοκάκι περιβαλλόμενο από κοφτερό σύρμα. Σε δήλωση του, ο υπουργός εσωτερικών κατηγόρησε τους ultras για τους θανάτους, οι οποίοι είπε ότι ήταν αποτέλεσμα της μαζικής φυγής που εκδηλώθηκε ενώ η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει τους οπαδούς από το να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια.

Το συμβάν συνέβη μέρες αφότου ο υπουργός εσωτερικών ήρε την απαγόρευση θεατών στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και ενάντια στο παρασκήνιο των μέχρι τώρα αποτυχημένων προσπαθειών του προέδρου της Ζαμάλεκ Μορτάντα Μανσούρ να πείσει το δικαστικό σώμα να θέσει εκτός νόμου τους UWK ως μια τρομοκρατική οργάνωση, με την υποτιθέμενη σιωπηρή υποστήριξη του κ. Αλ Σίσι.

Ο γιος του κ. Μορτάντα, Αμίρ, δήλωσε σε μια συνέντευξή του στο “Los Angeles Review Books” ότι οι UWK αποτελούν βιτρίνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια προσπάθεια “να δείξουν στον κόσμο ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στην Αίγυπτο και να δημιουργούν προβλήματα για το υπάρχον καθεστώς στα πανεπιστήμια και στα γήπεδα”.

Πρόσφατα δύο δικαστήρια απέρριψαν το αίτημα του κ. Μανσούρ, μια πολύπλευρης και αμφιλεγόμενης προσωπικότητας της εποχής Μουμπάρακ, που απέσυρε την υποψήφιότητά του για τις εκλογές του 2014 αφήνοντας τον κ. Αλ Σίσι να εκλεγεί ανεμπόδιστος, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν αυτοί η αρμόδια αρχή. Ένα τρίτο δικαστήριο καταδίκασε τον Ιανουάριο 20 μέλη των UWK σε μερικά χρόνια φυλακή με κατηγορίες περί υποκίνηση βίας, επίθεσης κατά των δυνάμεων ασφαλείας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Η καταδίκη, οι θεσμικές προσπάθειες του κ. Μορτάντα και μια σειρά από συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ultras που πυροδοτήθηκαν εν μέρει από έναν δρακόντειο αντιδιαδηλωτικό νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Αλ Σίσι, είναι στοιχεία μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας να ποινικοποιηθoύν οι διαδηλώσεις.

Η επίμονη προσπάθεια για ποινικοποίηση αντανακλά παρόμοιες ενέργειες από την κυβέρνηση της Τουρκίας, όπου όπως και στην Αίγυπτο οι μαχητικοί οπαδοί διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες.

Τον περασμένο χρόνο, μέλη των Ultras Ναχνταουί (ultras της Αναγέννησης) πρωταγωνίστησαν σε φοιτητικές διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιακά κέντρα και σε γειτονιές κατά του καταπιεστικού καθεστώτος του κ. Αλ Σίσι, προς υποστήριξη ακαδημαϊκών και άλλων ελευθεριών.

Οι “Ναχνταουΐ”, των οποίων το όνομα παραπέμπει στον όρο που χρησιμοποίησε η Μουσουλμανική Αδελφότητα για να περιγράψει το πολιτικό και οικονομικό της πρόγραμμα, είναι το μόνο μάχιμο γκρουπ οπαδών που αυτοπροσδιορίζεται ανοιχτά ως πολιτικό και δεν συμπλέει με κάποιον σύλλογο. Σχηματίστηκε από μέλη των UWK και των Ultras Αχλαουΐ, του μαχητικού οπαδικού γκρουπ της μεγάλης αντιπάλου της Ζαμάλεκ, της Αλ Άχλι, που ήταν ο στόχος στα επεισόδια του Πορτ Σάιντ για τα οποία οι ultras θεωρούν υπεύθυνους τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι “Ναχνταουΐ έχουν ξεκαθαρίσει ότι απομακρύνθηκαν από την Αδελφότητα από τη στιγμή που το γκρουπ τέθηκε εκτός νόμου ως τρομοκρατική οργάνωση στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι θάνατοι αυτού του σαββατοκύριακου γέννησαν ελπίδες ότι η κυβέρνηση Αλ Σίσι ίσως υιοθετήσει μια λιγότερο βίαια προσέγγιση απέναντι στους πολίτες-αντιπάλους της. Περισσότερο από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν από τη στιγμή της ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι από τον κ. Αλ Σίσι. Τα αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν καταδικάσει μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θάνατο. Μερικές από αυτές τις αποφάσεις έχουν ανατραπεί αλλά οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ακόμα να φέρουν εις πέρας την εκτέλεση αυτών που έχουν καταδικαστεί.

Οι ελπίδες μιας λιγότερο σκληρής γραμμής αναδύθηκε στις αρχές Δεκέμβρη όταν οι Ultras Αχλαουΐ εισέβαλαν στο στάδιο του Καΐρου πριν από τον τελικό του Αφρικανικού Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, προς απόρριψη του καλέσματος του υπουργού εσωτερικών να συνεργαστούν ώστε να σιγουρέψουν ότι η Αλ Άχλι θα κατακτούσε το τρόπαιο. Η έκκληση ήταν σχεδιασμένη να στρώσει τον δρόμο για την άρση της απαγόρευσης θεατών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αντί να αντιπαρατεθούν με τους ultras της Αλ Άχλι, οι δυνάμεις ασφαλείας διαπραγματεύτηκαν την αποχώρησή τους από το γήπεδο όπως επίσης και την παρουσία τους στον αγώνα υπό το καθεστώς προσωρινής άρσης του μέτρου της  απαγόρευσης. Στο παιχνίδι αυτό η Άχλι κέρδισε τον τίτλο. Τα μέλη των “Αχλαουΐ” ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό κατά τη διάρκεια του αγώνα, που αναφερόταν στην απαγόρευση δηλώνοντας “Το ποδόσφαιρο είναι για τους οπαδούς”.

Σε δήλωσή τους στην σελίδα τους στο Facebook – που έχει φτάσει τους 1.1 εκατομμύριο ακόλουθους, κάτι που απεικονίζει ένα ευρέως διαδεδομένο αίσθημα ανάμεσα σε όλα τα γκρουπ ultras- οι Αχλαουΐ προειδοποίησαν ότι “οι οπαδοί έχουν κάθε δικαίωμα να παρευρίσκονται στα γήπεδα και να ζητωκραυγάζουν για την ομάδα τους… Δεν θα βλέπουμε πια την ομάδα μας από την τηλεόραση”.

Προσθέτοντας τα κομμάτια, οι μάχες των φοιτητών και των οπαδών είναι μάχες για δημόσιο χώρο και κατά των προσπαθειών της κυβέρνησης του κ. Αλ Σίσι να αποπολιτικοποιήσει τη νεολαία, εμψυχωμένη από την επιτυχία της να αποτινάξει τον κ. Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια εξουσίας και οργισμένη από τον παραγκωνισμό της κατά την αυγή της επιτυχημένης εξέγερσής της και την απώλεια σκληρά αποκτούμενων κατορθωμάτων

Η έλλειψη δημόσιου χώρου υπήρχε και υπό το καθεστώς Μουμπάρακ, ο οποίος δεν ανεχόταν ανεξέλεγκτο οποιονδήποτε χώρο που κυριαρχούταν από τους πολιτικοποιημένους, καλά οργανωμένους, σκληραγωγημένους σε οδομαχίες οπαδούς που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η ιστορία κινδυνεύει να επαναληφθεί υπό την ηγεσία του κ. Αλ Σίσι, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι αυτός και οι προκάτοχοί του απέτυχαν να επικοινωνήσουν με τη νεολαία κάτω των 25 ετών, που αποτελεί το μισό του συνόλου του αιγυπτιακού πληθυσμού.

Το χάσμα διευρύνθηκε από τον παραγκωνισμό της νεολαίας σχεδόν από την πρώτη μέρα που ο Μουμπάρακ αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από την κυβέρνηση του στρατού. Αυτό ήταν προφανές και από τη σχετικά μικρή συμμετοχή της νεολαίας σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε από την καινούργια -υποκινούμενη από τον στρατό- αρχή που ακολούθησε το πραξικόπημα κατά του κ. Μόρσι και στην εκλογή του κ. Αλ-Σίσι. Η χαμηλή συμμετοχή των νέων ήταν μια εξέλιξη ακριβώς αντίθετη με τον μεγάλο αριθμό  που συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και τις δημοσκοπήσεις που έφεραν τον κ. Μόρσι στην εξουσία.

Ο κ. Αλ-Σίσι υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει την κατάσταση συγκροτώντας ένα Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για τη νεανική συμμετοχή  στην πολιτική, και ενισχύοντας θέσεις υποτροφιών για σπουδές στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο πρόεδρος προειδοποίησε τους φοιτητές και τους νέους  να απέχουν από την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες “με  αμφιλεγόμενους πολιτικούς σκοπούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μη πατριωτικών ομάδων στη μανία τους να καταστρέψουν το έθνος”.

Η προειδοποίηση του κ. Αλ-Σίσι φαίνεται προς το παρόν να πέφτει στο κενό με έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών, οπαδών και γενικότερων νέων ανθρώπων να  πιστεύουν ελάχιστα στις υποσχέσεις του. Ο θάνατος οπαδών αυτό το σαββατοκύριακο ήταν η τελευταία ένδειξη της αποτυχίας του προέδρου να πείσει  τους επικριτές του για την ειλικρίνειά του.

Αναδημοσίευση από humbazine.gr

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

σιδηροπουλος

Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος: Η πρώτη κοινή συνέντευξη με τη Κατερίνα Παπακώστα – «Αν είμαστε μαζί όλα είναι δυνατά» (video)

Συνέντευξη μαζί με τη μητέρα του έδωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…