Οι ταινίες της εβδομάδας: Σουρεαλιστικά όνειρα, εντυπωσιακός Κέιτζ

Η άγρια πρωτοτυπία του «Ονειρικού σεναρίου» διαθέτει φαντασία, μαύρο χιούμορ κι έναν Νίκολας Κέιτζ βγαλμένο από τις παλιές καλές εποχές.

κειτζ

Ονειρικό σενάριο (Dream scenario) (***)

Κωμωδία φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (100)

Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Μπόργκλι Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Τζούλιαν Νίκολσον, Λίλι Μπρεντ

Συνηθισμένος μεσήλικας καθηγητής βιολογίας βλέπει την τακτοποιημένη ζωή του να αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη όταν χιλιάδες άνθρωποι αρχίζουν να τον συναντούν μόνιμα στον ύπνο τους. Κι ενώ το παραπάνω σκηνικό μοιάζει με ιδανικό σενάριο για τον συμβατικό οικογενειάρχη (ο οποίος βλέπει την ευκαιρία για να πραγματοποιήσει την πιο βαθιά επιθυμία του, τη συγγραφή ενός βιβλίου για την εξέλιξη των μυρμηγκιών) όλα αλλάζουν όταν τα όνειρα που βλέπουν οι περισσότεροι μετατρέπονται σε εφιάλτες.

Ο νορβηγός σκηνοθέτης Κρίστοφερ Μπόργκλι με την δεύτερη κιόλας ταινία του, την κατάμαυρη σάτιρα «Σιχάθηκα τον εαυτό μου», κέρδισε φήμη που του άνοιξε τις πόρτες του Χόλιγουντ. Το πρώτο αγγλόφωνο φιλμ του έχει μεγάλες φιλοδοξίες που ενισχύονται μάλιστα από την παρουσία ενός σταρ σαν τον Νίκολας Κέιτζ ο οποίος παραδίδει την κορυφαία ερμηνεία του εδώ και πολύ καιρό. Το σενάριο αφορά στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του Μπόργκλι γύρω από το ζήτημα της δημοφιλίας και το διαχωρισμό της φαντασίας από την πραγματικότητα. Με μια εξαιρετικά συνεπή και αποτελεσματική αφήγηση που ταυτίζει υποδειγματικά τους δύο κόσμους, ο 39χρονος νορβηγός σχεδιάζει μια ευφυή παραβολή για το σύγχρονο κυνισμό αλλά και την παντοκρατορία των μέσων μαζικής δικτύωσης. Στο επίκεντρο της αντισυμβατικής πλοκής βρίσκεται ένας αφόρητα πληκτικός και μονοδιάστατος χαρακτήρας που ξαφνικά γίνεται πρόσωπο της δημοσιότητας χωρίς να κάνει το παραμικρό. Το σχόλιο για τη δομή και κυρίως το συμβολισμό της ρηχής (αν όχι ανύπαρκτης) διαδικτυακής ζωής γίνεται όχημα για να χτιστεί μια ιστορία με πλούσιο ψυχολογικό υπόβαθρο και απύθμενο σκοτεινό χιούμορ. Η πνευματική κληρονομιά της εξέλιξης και οι συνθήκες κοινωνικής μεταμόρφωσης του ατόμου, δένουν θαυμάσια με την άποψη του Καρλ Γιουνγκ για το συλλογικό ασυνείδητο, σε ένα στόρι που πίσω από τις χιουμοριστικές πινελιές και τα κωμικοτραγικά ευτράπελα που συνοδεύουν την «δημοφιλία» του Πολ, κρύβεται μια συγκινητική ανθρώπινη ιστορία παραίτησης και συμβιβασμών.

Ο φίλος μου το ρομπότ (Robot Dreams) (***)

Animation ισπανογαλλικής συμπαραγωγής 2023 (90)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Πάμπλο Μπέργκερ Μοντάζ: Φερνάντο Φράνκο Μουσική: Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα

Μελαγχολικός σκύλος που ζει μόνος στο Ιστ Βίλατζ του Μανχάταν ζηλεύει τα ευτυχισμένα ζευγάρια της γειτονιάς του και αναζητά την συντροφικότητα- φιλία στο πρόσωπο ενός ρομπότ.

Το animation του ισπανού Πάμπλο Μπέργκερ είναι δοσμένο με ένα κράμα ιδεών (η αποξενωμένη και άκρως επικίνδυνη Νέα Υόρκη των 80ς κατοικείται αποκλειστικά από ζώα που έχουν ανθρώπινη συμπεριφορά) και συναισθημάτων που συνθέτουν ένα συγκινητικό και μινιμαλιστικό σύνολο, που λειτουργεί ως ωδή στη φιλία και την επικοινωνία. Χωρίς διαλόγους και με σχέδιο φτιαγμένο από τα πιο απλά υλικά, το φιλμ τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης animation ταινίας στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου 2023.

Το δέντρο με τις χρυσές πεταλούδες (L’ arbre aux papillons dor/ Inside the yellow cocoon shell) (***)

Δραματική βιετναμέζικης παραγωγής 2023 (182)

Σκηνοθεσία: Φαμ Τιεν Αν Πρωταγωνιστούν: Λε Φονγκ Βου, Νγκιούεν Θι Τρουκ Κουίν, Νγκιούεν Θιν

Ένας αγνωστικιστής τριαντάχρονος άντρας από την Σαϊγκόν μετά από το θάνατο της νύφης του αναλαμβάνει τη φροντίδα του πεντάχρονου ανιψιού του.

Η Χρυσή Κάμερα στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών δόθηκε στο νεόκοπο βιετναμέζο σκηνοθέτη, ο οποίος υπογράφει ένα λεπτομερές παζλ που είναι σχηματισμένο από τα βασανιστικά διλήμματα και το συναισθηματικό φορτίο του ήρωα. Πριν και πάνω από όλα όμως, το ιδιοσυγκρασιακό και μυσταγωγικό road movie αφορά στη σημασία της πίστης και την αναζήτηση νοήματος σε μια ζωή που μοιάζει να μην έχει νόημα. Όπως χαρακτηριστικά ακούγεται σε κάποια σκηνή του φιλμ «Αν υπάρχει ο Θεός δεν θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Οι Τρεις Σωματοφύλακες: Μιλαίδη (Les Τrois Μousquetaires: Μilady) (*1/2)

Περιπέτεια γαλλικής παραγωγής 2023 (115)

Σκηνοθεσία: Μαρτάν Μπουρμπουλόν Πρωταγωνιστούν: Φρανσουά Σιβίλ, Εύα Γκριν, Βενσάν Κασέλ, Ρομέν Ντουρίς, Πίο Μαρμάι, Εύα Γκριν

Μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια δολοφονίας του Γάλλου βασιλιά η παρέα των Ντ’Αρτανιάν, Άθω, Άραμη και Πόρθου καλείται να βρει ποιος κρύβεται πίσω από την απόπειρα.

Η συνέχεια του γαλλικού franchise που βασίζεται στο κλασικό ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά, ακολουθεί την ιστορία από εκεί ακριβώς που τελείωσε το πρώτο φιλμ. Η γνωστή συνταγή της αρχικής ταινίας (ανάλαφρη γραφή, στυλιζαρισμένες σκηνές δράσης, ιστορική ακρίβεια αλλά κι ένας μέτριος πρωταγωνιστής στο ρόλο του Ντ’ Αρτανιάν) τηρείται ευλαβικά και χωρίς καμιά καινοτομία πλην της αναβάθμισης του χαρακτήρα της Γκριν σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο μελισσοκόμος (The beekeeper) (*)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2024 (105)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Άγιερ Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Στέιθαμ, Εμι Ράβερ-Λάμπμαν, Τζέρεμι Άιρονς, Μίνι Ντράιβερ

Μελισσοκόμος με σκοτεινό παρελθόν αναγκάζεται να… ξεθάψει το «τσεκούρι του πολέμου» όταν η ηλικιωμένη γειτόνισσα του πέφτει θύμα οικονομικής απάτης που προκαλεί το θάνατο της.

Ο Τζέισον Στέιθαμ δίνει τη συνήθη παράσταση του βλοσυρού πρώην ειδικού πράκτορα που σκορπά το θάνατο στο διάβα του, με το γνωστό και χιλιοειδωμένο σενάριο να βάζει στο μπλέντερ μυστικές στρατιωτικές οργανώσεις, οικονομικά συμφέροντα κι ένα πιασάρικο συμβολισμό γύρω από τις μέλισσες και τον κομβικό ρόλο τους για την ισορροπία του πλανήτη . Ο σκηνοθέτης του «Fury» κάνει κάποιες φιλότιμες προσπάθειες (οι δεύτεροι ρόλοι, κάποιες καλογραμμένες ατάκες κ.α.) να φτιάξει μια ταινία που ξεφεύγει από τα γνωστά στάνταρ του βρετανού αλλά αδυνατεί να τιθασεύσει την τεστοστερόνη του διάσημου πρωταγωνιστή του.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…