Newsroom

Newsroom

Οι ταινίες της εβδομάδας: Ξεχωρίζει το πολιτικό δράμα του Φατίχ Ακίν

Γεμάτη νέες αφίξεις η κινηματογραφική εβδομάδα με την ταινία του Φατίζ Ακίν να ξεχωρίζει στις επιλογές, καθώς πραγματεύεται το ζήτημα της ανόδου του ναζισμού με δεξιοτεχνικό τρόπο. Σε μέτρια επίπεδα κινείται η πολυαναμενόμενη ταινία του Κλιντ Ιστγουντ, η οποία είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία.

5a8ee66a1dc52411658b465f

«Κάθε μέρα μια άλλη μέρα»

Το 1892 ένας λοχαγός, κόντρα στις σθεναρές αντιστάσεις του, συμφωνεί να συνοδεύσει τον αιώνιο εχθρό του, τον ετοιμοθάνατο αρχηγό της φυλής Τσεγιέν και την οικογένειά του πίσω στη γη τους. Κατά το εξαντλητικό και επικίνδυνο ταξίδι τους από το Οχυρό Μπέρινγκερ, ένα απομονωμένο στρατιωτικό φυλάκιο στο Νέο Μεξικό, προς τα βοσκοτόπια της Μοντάνα, οι μέχρι πρότινος εχθροί συναντούν μια νεαρή χήρα της οποίας η οικογένεια δολοφονήθηκε. Μαζί, πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να καταφέρουν να ξεπεράσουν μια σειρά από κινδύνους: το δύσβατο και κακοτράχαλο τοπίο και τους εχθρούς που θα συναντήσουν στον δρόμο τους.


«Μαζί ή τίποτα»

Εμπνευσμένος από μια σειρά δολοφονιών από νεοναζί με θύματα οκτώ Τούρκους, έναν έλληνα και μια γερμανίδα αστυνομικό και μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στην ιστορία της Γερμανίας, ο Φατίχ Ακίν στήνει δεξιοτεχνικά ένα δραματικό θρίλερ που σόκαρε το κοινό του Φεστιβάλ Καννών με το αμφιλεγόμενο αλλά και φοβερά επίκαιρο θέμα του.

Από το πουθενά, η ζωή της Κάτια καταρρέει όταν ο κουρδικής καταγωγής σύζυγός της, Νούρι και ο μικρός τους γιος, Ρόκο, σκοτώνονται σε μια βομβιστική επίθεση. Με τη βοήθεια φίλων και συγγενών, η Κάτια καταφέρνει να αντέξει το σοκ και προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Όμως, η αναζήτηση των ενόχων και η διαλεύκανση των κινήτρων πίσω από τη δίχως νόημα τραγωδία περιπλέκει το πένθος της Κάτια και κρατά ανοιχτές τις πληγές της. Ο Ντανίλο, δικηγόρος και καλύτερος φίλος του Νούρι, εκπροσωπεί την Κάτια στη μετέπειτα δίκη ενάντια σε δύο υπόπτους: ένα νεαρό ζευγάρι που κινούνταν σε νεοναζί κύκλους. Η απόφαση του δικαστηρίου φέρνει την Κάτια στα άκρα, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική: απαιτεί δικαιοσύνη.


«Αναχώρηση για Παρίσι 15:17»

Στις 21 Αυγούστου του 2015, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε καθηλωμένος την είδηση ότι μια τρομοκρατική επίθεση στο τραίνο Thalys #9364 με προορισμό το Παρίσι είχε αποτραπεί χάρη σε τρεις θαρραλέους νεαρούς Αμερικάνους που ταξίδευαν στην Ευρώπη. Όλη η πορεία της κοινής τους ζωής, από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, και πολλά απίθανα περιστατικά τους οδήγησαν σ’ αυτή τη στιγμή ηρωισμού. Μέσα από αυτή την τρομαχτική δοκιμασία, η φιλία τους αποδείχτηκε το μεγαλύτερο όπλο, που τους επέτρεψε να σώσουν τις ζωές παραπάνω από 500 ανθρώπων.

«Ήταν μια αξιοθαύμαστη πράξη και συνέβη σε μια στιγμή που αναρωτιόμασταν πώς μπορούμε να αντιδρούμε στις δυσκολίες» εξηγεί ο δημιουργός της ταινίας. «Αυτό που έκαναν τα παιδιά ήταν να δείξουν ότι ο απλός άνθρωπος μπορεί όχι μόνο να έχει φοβερά ένστικτα, αλλά και να λειτουργεί με βάση αυτά. Σίγουρα, ήταν έτοιμοι, επειδή είχαν στρατιωτική και ιατρική εκπαίδευση, αλλά δεν ήταν στο πεδίο της μάχης και δεν ήταν προετοιμασμένοι για αυτό το περιστατικό. Είδαν απλώς κάτι να συμβαίνει και συνεργάστηκαν, για να σώσουν οι τρεις τους πολλές ζωές. Αν μπορούν αυτοί, μπορούμε κι εμείς».


«Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή»

Με τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, το δράμα της Ντι Ρις, που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Χίλαρι Τζόρνταν, παρακολουθεί τις παράλληλες ιστορίες δύο ανδρών στον αμερικανικό Νότο, οι οποίοι, επιστρέφοντας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία και, μαζί με τις οικογένειές τους, παλεύουν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό και να προσαρμοστούν στη ζωή μετά τον πόλεμο. Παίζουν οι Γκάρετ Χέντλουντ, Κάρεϊ Μάλιγκαν, Τζέισον Κλαρκ, Τζόναθαν Μπανκς, Ρομπ Μόργκαν και Μέρι Μπλάιτζ.


«Ταξιδεύοντας με τον εχθρό μου»

Τοποθετημένο στο 1892, το γουέστερν του Σκοτ Κούπερ – με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Ρόζαμουντ Πάικ, Τζέσι Πλέμονς, Γουές Στάντι, Τίμοθι Κάλαμετ, Πολ Άντερσον, Μπεν Φόστερ, Στίβεν Λανγκ και Πίτερ Μούλαν – αφηγείται την ιστορία ενός θρυλικού λοχαγού, που, κόντρα στις σθεναρές αντιστάσεις του, συμφωνεί να συνοδεύσει τον αιώνιο εχθρό του: τον ετοιμοθάνατο αρχηγό της φυλής Τσεγιέν, και την οικογένειά του, πίσω στη γη τους. Μαζί, πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους, για να αντιμετωπίσουν το δύσβατο τοπίο και τους εχθρούς που συναντούν στον δρόμο τους.


«Tad: Το μυστικό του βασιλιά Μίδα»

Στην περιπέτεια κινουμένων σχεδίων των Ντέιβιντ Αλόνσο και Ενρίκε Γκάτο, ένας καλοκάγαθος εργάτης, που λατρεύει την αρχαιολογία, συνοδεύει μια αρχαιολόγο φίλη του στην παρουσίαση της τελευταία της ανακάλυψης: ενός στοιχείου που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του περίφημου περιδέραιου του μυθικού βασιλιά Μίδα. Όταν εκείνη πέφτει θύμα απαγωγής από κάποιους που θέλουν να κλέψουν το περιδέραιο και να αποκτήσουν τις μοναδικές του δυνάμεις, κάνει τα πάντα για να τη σώσει.


Eurovision 2024: Έξαλλος ο Καραγιάννης του ekklisiaonline με τη “μάγισσα” της Ιρλανδίας – «5 ηρεμιστικά πήρε ο αρχιμανδρίτης» (video)

Καραγιάννης 2

Eurovision 2024: Έξαλλος ο Καραγιάννης του ekklisiaonline με τη “μάγισσα” της Ιρλανδίας – «5 ηρεμιστικά πήρε ο αρχιμανδρίτης» (video)

«Αυτό που είδαμε χθες είναι αυτό που λαμβάνει χώρα στις σατανιστικές τελετές, είναι ο κύκλος…

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία των τεσσάρων ημερών – Συνδυασμός βροχών, καταιγίδων και αφρικανικής σκόνης (video)

6159595

Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία των τεσσάρων ημερών – Συνδυασμός βροχών, καταιγίδων και αφρικανικής σκόνης (video)

Οι καλές μέρες κατά την διάρκεια του Πάσχα δίνουν την θέση τους στην κακοκαιρία