Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία – Να ανησυχούμε και στην Ελλάδα;

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» - Λέκκας: «Θα έχουμε πολλά θύματα»

AP23037335256664

Πάνω από 670 νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία – Να ανησυχούμε και στην Ελλάδα;

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες θα ανέβει καθώς οι διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, με τους τραυματίες να υπολογίζονται μέχρι στιγμής σε πάνω από 2.300 μόνο στην Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα: Σεισμός στην Τουρκία: Κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι τεράστια κτήρια – Τρομακτικά video και εικόνες

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφει αναλυτικά τι συνέβη στη νότια Τουρκία.

«Σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι). Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς. Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC). Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Λέκκας για Τουρκία: Ο σεισμός δεν έγινε στο ρήγμα της Ανατολίας – Θα έχουμε πολλά θύματα

Για τους δύο ισχυρούς σεισμούς, μέσα στη νύχτα στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και στον Αρχάγγελο της Ρόδου μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι “δεν συνδέονται οι δονήσεις”.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών (σ.σ. της κλίμακας Ρίχτερ) σαν προκαταρκτικό μέγεθος, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας.

«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτίρια είναι πολύ υποδεέστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτίρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Σχετικά με τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους στη Ρόδο ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ναι μεν είναι «σεισμός σε κομβικό σημείο, όμως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέφυγε να απαντήσει αν ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας στην ΕΡΤ ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να αποφανθούν.

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ