Newsroom

Newsroom

Οι παχύσαρκοι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν λιγότερο απο πρόωρο θάνατο

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για μια σειρά απαό ασθένειες. Όπως επίσης και ότι σε κάποιες περιπτώσεις ευθύνεται…

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για μια σειρά απαό ασθένειες. Όπως επίσης και ότι σε κάποιες περιπτώσεις ευθύνεται για πρόωρο θάνατο. Μια νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων έρχεται να ανατρέψει όμως τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σύμφωνα με αυτή οι παχύσαρκοι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν να πεθάνουν λιγότερο πρόωρα σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Οι πιθανή εξήγηση σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές Μαρκ Χάμερ και Εμμανουήλ Σταματάκης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου,είναι ότι οι γιατροί ακολουθούν μια πιο επιθετική θεραπεία στην περίπτωσησ των υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 4.400 ασθενείς. Οι ερευνητές, αναλύοντας τα δεδομένα των ασθενών, βρήκαν πως οι παχύσαρκοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη επταετία σε σχέση με τους καρδιοπαθείς που έχουν κανονικό βάρος. Το φαινόμενο ευατό ονομάζεται και ως “παράδοξο της παχυσαρκίας”.

Σύμφωνα με τη μελέτη όσοι καρδιοπαθείς ασκούνται μία φορά την εβδομάδα και δεν καπνίζουν έχουνμικρότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Οι παχύσαρκοι καρδιοπαθείς όμως έχουν ακόμη λιγότερο πιθανότητες.

«Δεν κατανοούμε ακόμα αυτό το παράδοξο και σίγουρα δεν θα συνιστούσαμε στους ασθενείς να αυξήσουν το βάρος τους», είπε ο Χάμερ. «Μια από τις εύλογες εξηγήσεις είναι ότι όταν οι παχύσαρκοι ασθενείς πάνε στο γιατρό τους, αυτός τους δίνει πιο επιθετική θεραπεία, επειδή τους θεωρεί ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου», πρόσθεσε.