Newsroom

Newsroom

Οι Ουκρανοί «διώχνουν» τον Τσαϊκόφσκι και τον Τολστόι από τους δρόμους τους

Η Ουκρανία ξηλώνει τις ταμπέλες με ιστορικές προσωπικότητες της Ρωσίας σε μία προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία των δρόμων

1000 23

Οι Ουκρανοί που βρίσκονται μακριά από τα χαρακώματα του πολέμου, κήρυξαν τον πόλεμο στον Παβλόφ, τον Τσαϊκόφσκι και τη Μεγάλη Αικατερίνη.
 

Σύμφωνα με τους New York Times, σε όλη την Ουκρανία, οι αξιωματούχοι έχουν βάλει μπροστά το σχέδιο που το ονομάζουν «απορωσοποιήση» των πόλεων τους κατά το οποίο δρόμοι και στάσεις του μετρό, τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στην ιστορία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ή της Σοβιετικής Ένωσης, βρίσκονται υπό αναθεώρηση καθώς επιθυμούν να διαγράψουν τα ίχνη της χώρας που εισέβαλε στα τέλη Φεβρουαρίου στη χώρα τους. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της πόλης Lviv «υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, στην πολιτιστική πρώτη γραμμή», Ο αντιδήμαχος Andriy Moskalenko, είναι επικεφαλής μιας επιτροπής που εξέτασε τα ονόματα καθενός από τους περισσότερους από 1.000 δρόμους της πόλης «δεν θέλουμε να έχουμε τίποτα κοινό με τους δολοφόνους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία κάνει μια τέτοια προσπάθεια, καθώς: μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μια από τις πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που μετονόμασαν δρόμους και αφαίρεσαν αγάλματα/

Αυτή τη φορά, η απόφαση να διαγραφούν τα ρωσικά ονόματα δεν συμβολίζει απλώς την περιφρόνηση προς την εισβολή και τη σοβιετική ιστορία, δήλωσε ο Βασίλ Κμετ, ιστορικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ιβάν Φράνκο του Λβιβ, για να προσθέσει: Πρόκειται επίσης για την επαναβεβαίωση μίας ουκρανικής ταυτότητας που πολλοί πιστεύουν ότι έχει καταπιεστεί κάτω από αιώνες κυριαρχίας από τον πιο ισχυρό γείτονά της. «Η έννοια της από-αποικιοποίησης είναι λίγο ευρύτερη», υπογράμμισε.

Το Λβιβ είναι μια από τις πολλές περιοχές που αναλαμβάνουν εκστρατείες «από-αποικιοποίησης». Το ίδιο και η βορειοδυτική πόλη Λουτσκ, η οποία σχεδιάζει να μετονομάσει πάνω από 100 δρόμους. Στη νότια πόλη-λιμάνι της Οδησσού, της οποίας οι κάτοικοι είναι κυρίως ρωσόφωνοι, οι πολιτικοί συζητούν αν θα αφαιρέσουν ένα μνημείο της Μεγάλης Αικατερίνης, της Ρωσίδας αυτοκράτειρας που ίδρυσε την πόλη το 1794.

Στην πρωτεύουσα Κίεβο, το Δημοτικό Συμβούλιο εξετάζει τη μετονομασία της στάσης του μετρό Λέων Τολστόι σε Βασίλ Στους, Ουκρανού ποιητή και αντιφρονούντα.

Η στάση «Μινσκ», που πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, η οποία στάθηκε δίπλα στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της εισβολής- μπορεί σύντομα να μετονομαστεί σε «Βαρσοβία», τιμώντας την υποστήριξη της Πολωνίας στην Ουκρανία.

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο