Οι οπαδοί της Νιούκαστλ προτίμησαν τους άπορους από την ομάδα τους

Δεκαπέντε λίρες για μια μετάδοση, ζήτησε η τηλεόραση σε κάθε οπαδό της Νιούκαστλ. Εκείνοι απάντησαν με αλληλεγγύη.

newca 1

Κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι

«Ξέρω ότι στενές σχέσεις μεταξύ ομάδων και πόλεων έχουν αναγνωριστεί παντού στον κόσμο. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο ισχυρή για το Νιουκάστλ, αφού, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Λίβερπουλ, το Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ κτλπ, έχει μόνο μία ομάδα. Αυτή οδηγεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ταύτισης του οπαδού με το σύλλογο σε όλη την περιοχή. Το ποδόσφαιρο εδώ είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι. Όλη η διάθεση της πόλης αλλάζει εμφανώς προς το καλύτερο όταν η ομάδα βελτιώνεται και χειροτερεύει όταν περνάει περιόδους κρίσης».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Δρ. Σάντι Γούλφσον, διευθύντρια προγραμμάτων στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νορθάμπρια. Φανατική οπαδός της Νιούκαστλ και η ίδια, είχε προσπαθήσει να εξηγήσει ένα παγωμένο απόγευμα Δεκεμβρίου στον μαγεμένο από τους 52.145 οπαδούς του St James' Park γράφοντα.

Ένα γεμάτο γήπεδο, σε έναν απλό αγώνα δεύτερης κατηγορίας. Ήταν τότε που οι «καρακάξες» είχαν υποβιβαστεί στην Championshp και με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο τους βάδιζαν προς την επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία. Το καμάρι των «Τζόρντις» είναι κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος για την μεγαλύτερη πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας και μια κοινωνία με υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα οποία χτύπησαν αριθμούς ρεκόρ το καλοκαίρι του 2020. Μια πόλη που αισθάνεται το αίσθημα της εγκατάλειψης, από την πολιτεία, ούσα μαθημένη να παλεύει με τις ανισότητες.

Pay per view με 15 λίρες

Στην εποχή του COVID-19 δεν υπάρχει χώρος για συναισθήματα και δεσμούς εντός γηπέδου. Προσπαθώντας να καπηλευτεί τη… στέρηση του κόσμου από την αγαπημένη του ομάδα, η Premier League σε συνεργασία με τα τηλεοπτικά δίκτυα ξεκίνησε υπηρεσία Pay per view για τα μη τηλεοπτικά ματς της μεγάλης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στόχος, πέραν της κάλυψης ενός κενού που δημιουργούταν για ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου, είναι να λάβουν κάποια επιπλέον έσοδα οι ομάδες, που όλους αυτούς τους μήνες δεν κόβουν εισιτήρια. Το Sky Sports, με την υπηρεσία Box Office μπήκε στο παιχνίδι και πήρε τρία ματς για τον Οκτώβριο.

Η αρχή έγινε με το Νιούκαστλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ το έτερο μεγάλο δίκτυο, το BT Sports, ξεκίνησε με το Τσέλσι Σαουθάμπτον. Ακόμα κι εκείνοι που αντιμετώπισαν θετικά στο ξεκίνημα το εγχείρημα, μολονότι έπρεπε να πληρώσουν έξτρα, ακόμα κι αν είχαν συνδρομές, απογοητεύτηκαν. Ο βασικός λόγος είναι πως για κάθε ματς, η τιμή αγγίζει τις 15 λίρες, δηλαδή 16.5 ευρώ. Για τον έναν αγώνα! Η τιμή προκάλεσε πολύ έντονες αντιδράσεις, σε μια περίοδο που η ανεργία έχει εκτοξευτεί και η οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών είναι σημαντικά επηρεασμένη από την πανδημία. Αρκετοί ποδοσφαιρόφιλοι ξέσπασαν στα Social Media και δημιούργησαν το hashtag #BoycottPPV, προχωρώντας σε κίνημα μποϊκοτάζ για την πρακτική αυτή. Οι οπαδοί της Νιούκαστλ το πήγαν ένα βήμα παραπέρα.

Χρήματα στην κοινότητα, όχι στην τηλεόραση

Το γκρουπ οπαδών NUFC Fans Food Bank, τις ημέρες των αγώνων συνήθιζε να μαζεύει δωρεές για τράπεζα τροφίμων της πόλης, έχοντας στο πλευρό του και την επίσημη Νιούκαστλ που του έδινε χώρο και στήριζε τις δράσεις του. Ο λογαριασμός του στο twitter ακολουθείται από σχεδόν 10.000 ανθρώπους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, φίλοι της ομάδας. Ήταν εκείνοι που πήραν την πρωτοβουλία και μέσω των Social Media κάλεσαν τον κόσμο να συνεισφέρει στο εγχείρημά τους, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στις παράλογες απαιτήσεις των δικτυών για την μετάδοση των αγώνων που δεν βρίσκονται στο «πακέτο» της τηλεόρασης. «Δεν θα παρακολουθήσουμε τον αγώνα στο pay per view. Αντίθετα, θα διαθέσουμε τα χρήματα αυτά στην τράπεζα τροφίμων του Γουέστ Εντ. Με 15 λίρες τρώνε τρεις οικογένειες», έγραψαν στο πρώτο τους tweet-κάλεσμα. Ο αγώνας διεξήχθη κανονικά το Σάββατο και βρήκε την ομάδα τους να χάνει 4-1. Όμως για εκείνους, ξημέρωσε μια όμορφη Κυριακή. Κι αυτό γιατί, όπως ανακοίνωσαν, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 16.000 λίρες, εκ των οποίων οι 11.000 τη μέρα του αγώνα, το Σάββατο, από 1000 διαφορετικούς ανθρώπους που βρήκαν νόημα να ακολουθήσουν την κίνησή τους! Μάλιστα, όταν ξεπέρασαν τις 5.000, ενημέρωσαν πως χρειάζονταν ακόμα 800 λίρες για να σπάσουν το ρεκόρ τους σε δωρεές από τον καιρό που συγκέντρωναν χρήματα έξω από το γήπεδο, όταν έσφυζε ακόμα από ζωή. Αντίπαλος ήταν και πάλι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να διπλασιάσουν το ποσό. Η πράξη αλληλεγγύης των «Τζόρντις» κέρδισε το χειροκρότημα, δείχνοντας πως σε μια δύσκολη εποχή, παρότι η αποχή από το γήπεδο είναι πιθανόν να έχει αποδυναμώσει της σχέσεις της τοπικής κοινωνίας με τον εκάστοτε σύλλογο, κάποιες αξίες παραμένουν ζωντανές.

Κριτική και από τον Μουρίνιο

Η μοναδική ομάδα που ψήφισε κατά του pay per view ήταν η Λέστερ, με τον προπονητή της, Μπρένταν Ρότζερς, να δηλώνει: «Είμαι απογοητευμένος για τους οπαδούς. Τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα για αυτούς. Αν δεν έχεις τα χρήματα, τότε δεν μπορείς να δεις τον αγώνα. Ελπίζω να μην διατηρηθεί για πολύ». Σύμφωνα με την Daily Mail, η Premier League με επιστολή στις 20 ομάδες που απαρτίζουν την κατηγορία ζήτησε να διαμηνυθεί στους προπονητές πως δεν πρέπει να ασκήσουν κριτική στο εγχείρημα, αλλά αντίθετα να επικεντρωθούν στην ανάγκη επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, προπονητής της Τότεναμ, δεν μάσησε πάντως τα λόγια του όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Οι 15 λίρες είναι πολλά χρήματα. Δεν μπορείς καν να το μοιραστείς με τους φίλους σου, αφού δεν μπορούν να έρθουν στο σπίτι σου λόγω της κατάστασης. Είναι πολύ δύσκολο. Λυπάμαι για τον κόσμο. Ελπίζω όμως αυτό να τελειώσει σύντομα και να ξαναέχουμε ένα ποσοστό στο γήπεδο». Πάντως, τα παράπονα του κόσμου δεν αφορούσαν μόνο την ακριβή τιμή, αλλά και το γεγονός πως το προϊόν τελικά δεν ήταν αυτό που πλήρωσαν. Χωρίς επαρκές pregame, χωρίς σχολιασμό και με προβλήματα στις παμπ που πλήρωσαν για να δείξουν τα ματς. Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες που το όμορφο παιχνίδι διεξάγεται μονίμως κεκλεισμένων των θυρών, ο σεβασμός προς αυτούς που δίνουν νόημα στο ποδόσφαιρο συνεχίζει να μην υφίσταται…

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ