ΠΦ

Παναγιώτης Φρούντζος

Οι όμορφοι αρχαιολογικοί χώροι όμορφα μαυρίζουν, για το υπουργείο Πολιτισμού

Στην επικοινωνία το υπουργείο Πολιτισμού αριστεύει, στην προστασία των αρχαιολογικών χώρων μένει μεταξεταστέο.

5135814

«Χάρη στη ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από τη μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου, οι βόρειες αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ συνοικία και η περιοχή του θρησκευτικού κέντρου των Μυκηνών». 

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού για να ενημερώσει σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος; Το στρατιωτικό πνεύμα που απηχεί ο λόγος της ανακοίνωσης ή η λογική που αναπαράγει «έλα, μωρέ, δεν έγινε και τίποτε»;

Εκ του ασφαλούς παίζει το υπουργείο Πολιτισμού καθώς γνωρίζει ότι η λογική του θα τροφοδοτήσει τα κεντρικά δελτία ειδήσεων τα οποία θα χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη και η κοινή λογική στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα. Όσο βαθαίνει η χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση της αποθέωσης της υπέρκομψης κυβέρνησης τόσο περισσότερο βιάζεται η κοινή λογική. Και όσο βιάζεται η κοινή λογική τόσο τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι καταναλωτές ειδήσεων από τα συστημικά ΜΜΕ απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Δήλωσε λοιπόν η Λίνα Μενδώνη ότι όλα πήγαν καλά στην περίπτωση της πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Και πήγαν καλά γιατί δεν επλήγησαν η Πύλη των Λεόντων και ο θολωτός τάφος του Ατρέα. Ιδού λοιπόν πώς η ίδια υπουργός αξιολογεί και ιεραρχεί τις αρχαιότητες και τις κατατάσσει σε ένα ιδιότυπο star system. Αφού δεν πειράχτηκε από τη φωτιά το «logo» των Μυκηνών, όλα καλά πήγαν. Εδώ φυσικά δεν ισχύει το «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε».

Στη συνέχεια με συγκρατημένο σκεπτικισμό η υπουργός δήλωσε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος είχε προνοήσει να αποψιλώσει τον χώρο εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης. Σωστό – όπως μαθαίνουμε, αυτό έγινε. Ταυτόχρονα όμως η κ. υπουργός λησμονεί να μας ενημερώσει για το υποτυπώδες σύστημα πυροπροστασίας στον αρχαιολογικό χώρο (σύστημα πυροπροστασίας το οποίο αντίθετα ήταν λειτουργικό για το μουσείο), ενώ ζώνες πυροπροστασίας δεν είχαν οροθετηθεί. Η μισή αλήθεια δεν συνιστά μέρος της αλήθειας αλλά συνειδητή απόκρυψή της. Έσπευσε δε η υπουργός να δώσει συγχαρητήρια στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά λησμονώντας (και πάλι) να αναφερθεί στην καθυστερημένη άφιξη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στον χώρο – οι πυροσβέστες έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο 50 λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς (χρειάστηκε λοιπόν περίπου μία ώρα προκειμένου να διανυθεί μια απόσταση εννέα χιλιομέτρων).

«Το πολύ πολύ που θα βλέπουν οι επισκέπτες είναι λίγο μαύρο στο χώμα»

δήλωσε απαστράπτουσα στη μαυρισμένη γη η υπουργός και αυτή η αποστροφή των λόγων της είναι η καλύτερη πάσα στα «πετσωμένα» ΜΜΕ που σαν έτοιμα από καιρό θα στρέψουν τα βέλη τους στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να επισπεύσει η κυβέρνηση την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών. 

Η υπέρκομψη κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της θα συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους: απαξίωση του πολιτισμικού πλούτου της χώρας (ο οποίος είναι καλός μόνο σαν φόντο σε υπέρλαμπρες τελετές αποθέωσης του προγονικού κλέους) και σταδιακή εκχώρηση της εκμετάλλευσής του σε ιδιωτικά συμφέροντα. Γιατί καλοί και χρυσοί οι Ατρείδες, αλλά καλύτεροι και «χρυσότεροι» οι χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πηγή: documentonews.gr

 

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

opadoi

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…