ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Οι μισές αλήθειες του Κυρ. Μητσοτάκη για «κλίμα» και «πράσινη» μετάβαση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα ως εάν ήταν αιφνίδιες... θεομηνίες, αποκρύπτοντας ότι η κλιματική κρίση δεν εμφανίστηκε φέτος απροειδοποίητα

5965393

Ο κ. Μητσοτάκης στην 28η Διάσκεψη για το Κλίμα περιέγραψε «τη νέα Ελλάδα που αναδύεται μέσα από τις καταστροφές», όπως το έθεσε, σαν πρότυπο χώρας σε «πράσινη» μετάβαση. Είπε, όμως, μισές αλήθειες. Πρώτα γιατί αναφέρθηκε στις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα ως εάν ήταν αιφνίδιες… θεομηνίες, αποκρύπτοντας ότι η κλιματική κρίση δεν εμφανίστηκε φέτος απροειδοποίητα.

Ο ίδιος, άλλωστε, το 2019, στη Διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, είχε αναγνωρίσει ότι η καταστροφή στο Μάτι οφειλόταν στην κλιματική αλλαγή. Οι εκτεταμένες καταστροφές του φετινού καλοκαιριού, συνεπώς, δεν οφείλονται σε αιφνιδιασμό, αλλά στην άρνηση της κυβέρνησής του να χρηματοδοτήσει δημόσια έργα και πολιτικές πρόληψης των ακραίων φαινομένων και μετριασμού των φυσικών καταστροφών που η κλιματική κρίση προκαλεί.

Γι’ αυτό και αποσιώπησε τις διεθνείς κατατάξεις που φέρνουν την Ελλάδα πρώτη και με διαφορά, ως προς την έκταση των καταστροφών, ανάμεσα σε 20 μεσογειακές χώρες με τις ίδιες ακραίες καιρικές συνθήκες, με την Ελλάδα να έρχεται πρώτη, με 1.600.000 καμένα στρέμματα έναντι 820.000 της δεύτερης Ισπανίας. Κι ακόμη, με τη χώρα μας να έχει 35.000 στρέμματα καμένα ανά πυρκαγιά έναντι 9.900 στρεμμάτων της δεύτερης Αλγερίας.

Το ίδιο απέκρυψε την αλήθεια και για τις χωρίς προηγούμενο πλημμυρικές καταστροφές στη Θεσσαλία και στην Εύβοια, εξαιτίας των καταιγίδων Daniel και Elias το Σεπτέμβριο. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είπε μισές αλήθειες και ως προς την… πρωτοπορία της Ελλάδας στον τομέα της απανθρακοποίησης, καθώς δεν ανέφερε ότι η χωρίς προετοιμασία μείωση της χρήσης του εγχώριου άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαρτηθεί περισσότερο από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, που όμως κι αυτό είναι άνθρακας. Για να γίνει έτσι η χώρα με τους μικρότερους μισθούς από τις ακριβότερες ενεργειακά ευρωπαϊκές χώρες.

Κι ακόμη ο πρωθυπουργός, επαινώντας την πολιτική του για τις ΑΠΕ, απέκρυψε ότι στην Ελλάδα η μετάβαση γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, καθώς η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των καμένων δασών, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί αιολικά πάρκα, φτωχαίνει τη χώρα περιβαλλοντικά και ερημοποιεί την ύπαιθρο, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση. Ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι η «πράσινη» μετάβαση στην Ελλάδα γίνεται μέσω της καταστροφής του περιβάλλοντος και μέσω της φτωχοποίησης της κοινωνίας.

Οπότε δεν πρόκειται για «πράσινη» ανάπτυξη, για ανάπτυξη δηλαδή με θετικό οικολογικό και κοινωνικό αποτύπωμα, αλλά για «πράσινο» καπιταλισμό. Πρόκειται για τη συνέχιση, με μεγαλύτερη ένταση, του ίδιου άδικου κοινωνικά και καταστροφικού περιβαλλοντικά αναπτυξιακού μοντέλου που ευθύνεται για τη φτώχεια, τις ανισότητες και την κλιματική κρίση στον πλανήτη.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

μπολτάουσερ

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, που είχε οριστεί…

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

thirasia 1

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

Για την κατολίσθηση στη Θηρασιά μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος έκανε λόγο για…

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

troxaio me egataleipsi

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες…

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…