Newsroom

Newsroom

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν προκειμένου να επιβιώσουν

«H φοροδιαφυγή είναι παντού, στην κορυφή, στη μέση, παντού» στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Δεν…

«H φοροδιαφυγή είναι παντού, στην κορυφή, στη μέση, παντού» στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Δεν είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών ή το πολιτικό πρόσωπο που για πρώτη φορά αναφέρεται στη φοροδιαφυγή. Εάν ανατρέξει κανείς σε ανάλογες δηλώσεις υπουργών Οικονομικών τις τελευταίες δεκαετίες θα βρει παρόμοιες δηλώσεις. Και σίγουρα η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι μια μάστιγα που η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια ωστόσο δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών ή των πολιτών.

Έρευνα τις GPO, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αποτελεί κόλαφο για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάζονται να φοροδιαφεύγουν, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν βιώσιμες. Η ύφεση που επικρατεί στην αγορά σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία έχει γονατίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να παραμείνουν βιώσιμες και να μην βάλουν λουκέτο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΜμΕ δήλωσαν ότι η φοροδιαφυγή είναι μικρή και μέτρια σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Και ότι γίνεται για λόγους επιβίωσης έναντι στον ανταγωνισμό και όχι για να έχουν οι επιχειρηματίες περισσότερα κέρδη. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης. Επτά στους δέκα πολίτες παραδέχονται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν προκειμένου να διατηρήσουν τη βιωσιμότητάς τους και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.

Εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα σχετικά με την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες φοροδιαφεύγουν κατά δήλωση των άλλων μισών. Όμως μόνο το 16,4% παραδέχεται ότι έχει αποκρύψει εισοδήματα.

Την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 96,7% θεωρεί ως πολύ σοβαρό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Απαισιόδοξοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των ΜμΕ επιχειρηματιών για το μέλλον. Η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα σε ποσοστό 86,5%. Σημαντικά προβλήματα προκαλεί το ασταθές φορολογικό σύστημα (49,4%) και η γραφειοκρατία (48,2%).

Οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ΜμΕ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους ούτε και για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το 39,6% είναι λίγο αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του και το 40,7% είναι λίγο αισιόδοξο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για εκείνους που δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι είναι 29,7% και 40,2%.

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο