ΑΡ

Αντώνης Ρηγόπουλος

Αν οι λύσεις σας είναι αδύνατες, τότε να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα

«Δεν έχουμε έρθει εδώ για να ικετεύσουμε τους ηγέτες να ενδιαφερθούν», τόνισε σε έντονο ύφος προς τους αντιπροσώπους του ΟΗΕ η  σουηδή μαθήτρια Greta Thunberg.

«Δεν είστε αρκετά ώριμοι για να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους». Τα λόγια αυτά μοιάζουν με κάτι που θα έλεγε ένας δάσκαλος σε μαθητές μαλώνοντάς τους, όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική.

Είναι τα σκληρά λόγια που επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια 15χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, η Greta Thunberg, απευθυνόμενη στους διαπραγματευτές του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή σε συνέδριο στην Πολωνία.

Η Thunberg έγινε γνωστή για το κάλεσμα που απηύθυνε προς τους συνομηλίκους της να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή για να απαιτήσουν από τους ενηλίκους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Μιλάτε μόνο για την πράσινη οικονομική ανάπτυξη επειδή φοβάστε να γίνετε αντιδημοφιλείς. Μιλάτε μόνο για το να προχωρήσουμε με τις ίδιες κακές ιδέες που μας έφεραν σε αυτό το χάλι, ακόμα και όταν το πιο λογικό πράγμα να κάνουμε είναι να τραβήξουμε το χειρόφρενο», είπε με εμφανή ένταση η νεαρή ακτιβίστρια.

«Δεν είστε αρκετά ώριμοι να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους. Ακόμα και αυτό το βάρος το αφήνετε σε εμάς, τα παιδιά. Όμως εμένα δε με νοιάζει να είμαι δημοφιλής. Με νοιάζει η κλιματική δικαιοσύνη και ο πλανήτης», δήλωσε. 

«Ο πολιτισμός μας θυσιάζεται για την ευκαιρία ενός πολύ μικρού αριθμού ανθρώπων να συνεχίσουν να αποκομίζουν τεράστια χρηματικά ποσά. Η βιόσφαιρά μας θυσιάζεται για να ζουν σε πολυτέλεια οι πλούσιοι άνθρωποι σε χώρες όπως η δική μου. Τα δεινά των πολλών πληρώνουν για τις πολυτέλειες των λίγων», τόνισε η Thunberg μιλώντας στους αντιπροσώπους του ΟΗΕ.

Η Greta Thunberg έκλεισε την ομιλία της με λόγια που λίγες φορές έχουν ακουστεί με τόση ευθύτητα σε συνέδρια του ΟΗΕ.

«Αν οι λύσεις που προσφέρει το υπάρχον σύστημα είναι τόσο αδύνατες να εξευρεθούν, τότε ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε το ίδιο το σύστημα. Δεν έχουμε έρθει εδώ για να ικετεύσουμε τους ηγέτες να ενδιαφερθούν. Μας έχετε αγνοήσει στο παρελθόν και θα μας αγνοήσετε ξανά. Έχουμε ξεμείνει από δικαιολογίες και ξεμένουμε από χρόνο. Είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε ότι η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει, είτε όχι. Η αληθινή δύναμη ανήκει στους λαούς», κατέληξε η νεαρή ακτιβίστρια, λαμβάνοντας ένα χλιαρό χειροκρότημα που αντικατοπτρίζει την επίδραση που είχε η ομιλία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το CNN, οι συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΟΗΕ κατέληξαν στη συμφωνία σχεδόν 200 κρατών να προετοιμάσουν μια σειρά κανόνων που θα καθορίσουν την επιβολή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η Χρύσπα ενάντια στην ομοφοβία: «Τι σημαίνει άνδρας ή γυναίκα; Δεν διαχωρίζω τα ερωτικά γούστα»

Η Χρύσπα ενάντια στην ομοφοβία: «Τι σημαίνει άνδρας ή γυναίκα; Δεν διαχωρίζω τα ερωτικά γούστα»

Η τραγουδίστρια απάντησε για το φλερτ, την πίστα και τις παραβιαστικές συμπεριφορές.

Καβάλα: Αστυνομικός συνελήφθη αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο μετανάστες

Καβάλα: Αστυνομικός συνελήφθη αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο μετανάστες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας ο αστυνομικός πραγματοποίησε «βολές εκφοβισμού» - Σε βάρος του, σχηματίστηκε…