Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά τρεις καφέδες ελληνικής προέλευσης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δέκα καφέδων με τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως, την οποία συνέταξε το Taste Atlas – για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό το επίτευγμα, η Ιταλία, που είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τον καφέ της, έχει μόνο δύο καφέδες στην πρώτη δεκάδα!
Συγκεκριμένα, η ελληνική παρουσία στη λίστα του Taste Atlas συνίσταται στους εξής καφέδες:
#3: Εσπρέσο φρέντο
Σύμφωνα με την περιγραφή του Taste Atlas: “Ο εσπρέσο φρέντο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοια είδη παγωμένου καφέ που σερβίρουν απλώς καφέ με παγάκια, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κατά κύριο λόγο τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, λείος και κρεμώδης. Ο ελαφρώς παγωμένος καφές στη συνέχεια στραγγίζεται και χύνεται πάνω από πάγο”.
#4: Φρέντο καπουτσίνο
Αμέσως από κάτω βρίσκεται ο φρέντο καπουτσίνο, που περιγράφεται ως εξής:
“Ο καπουτσίνο Freddo είναι ένας τύπος κρύου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως δύο δόσεις, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω σε πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή ανακατεύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή. Ο καπουτσίνο φρέντο σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια”.
#9: Φραπές
Ο κλασικός φραπές δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα, έστω και λίγο χαμηλότερα. Τι είναι όμως ο φραπές; “Αν και η λέξη φραπέ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας τον στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός συνήθως παρασκευάζεται σε σέικερ ή μίξερ χειρός, οπότε όταν το ρόφημα χύνεται σε ποτήρι, πρέπει να εμφανίζεται ένας αφρός από πάνω. Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ -που συχνά αναφέρεται ως φραπόγαλο- και το ρόφημα μπορεί να γίνει πιο γλυκό ανάλογα με την προτίμηση του καθενός”.
Σημειωτέον ότι ο “τούρκικος καφές” (ο γνωστός μας ελληνικός) βρίσκεται στην έβδομη θέση, ενώ κάτω από τον φρέντο καπουτσίνο και τον εσπρέσο φρέντο βρίσκουμε δύο κλασικούς μεσογειακούς καφέδες: ο ισπανικός Cafe Bonbon είναι πέμπτος και ο ιταλικός καπουτσίνο έκτος. Ακόμα πιο χαμηλά, στην όγδοη θέση, βρίσκεται ο επίσης ιταλικός ristretto.
Όσον για τις δύο πρώτες θέσεις, αυτές ανήκουν στον Cafe Cubano από την Κούβα και στον ινδικό καφέ φίλτρου.