"Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους"

Κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης δεν άφησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στα όσα δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί επικαιροποίησής της.

5a291aee1dc524dd488b46ba

Υποδεχόμενος τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο και κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν «on camera», ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε πως η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται αναθεώρηση και επικαιροποίηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαίου είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Καθορίζει στην Ελλάδα πως υπάρχει ελληνική μουσουλμανική μειονότητα».

«Τα ίδια που είπα για τον μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε. ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορούν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.», είπε ακόμη ο κ. Παυλόπουλος.

Απευθυνόμενος στον Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος. 

Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε ο Ερντογάν

Απαντώντας στον κ. Παυλόπουλο ο Ερντογάν έθεσε ουσιαστικά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης ορισμένων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

«Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διάστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…