Θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έθεσε ο Ερντογάν

Στην ανάγκη επικαιροποίησης ορισμένων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στην εισαγωγική του ομιλία μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

5a291ae71dc524dd488b46b7

Αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης, στην Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και για τα διάφορα στρατιωτικά και οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν. 

Αρχικά, ο κ. Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική μέρα και για τις δύο χώρες. «Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη μετά από 65 χρόνια» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά – Υπεγράφη πριν από 94 χρόνια και δεν υπεγράφη μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως «μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πράγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διάστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης;»

Ο Τούρκος πρόεδρος αφού αναφέρθηκε στον τρόπο διορισμού του Πατριάρχη υποστήριξε πως στη δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

«Πως μπορούμε να πούμε σε αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη; Λέμε λοιπόν ότι δεν ισχύ. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι σε ισχύ» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερτογάν και πρόσθεσε:

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ». 

Επίσης, αναφερόμενος ο Τούρκος πρόεδρος σε οικονομικά ζητήματα ανέφερε ότι «στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μέσο όρο της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των Ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση».

«Δεν υπάρχει στήριξη εκεί στον τομέα των επενδύσεων. Πρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα θέματα» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. 

«Πρέπει να κοιτάξουμε στο μισογεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος λέγοντα πως πρέπει να «εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό, στρατιωτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα». 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ