Newsroom

Newsroom

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητoύν να κλείσει το κέντρο για μετανάστες στη Λαμπεντούζα

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής: “Το κέντρο υποδοχής για μετανάστες και αιτούντες άσυλο στο νησί της Λαμπεντούζα πρέπει άμεσα…

lampentoyza

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής: “Το κέντρο υποδοχής για μετανάστες και αιτούντες άσυλο στο νησί της Λαμπεντούζα πρέπει άμεσα να κλείσει, δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, με στόχο τη ριζική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης έτσι ώστε να τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές υποδοχής και να γίνεται σεβαστή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Πρόσφατες εικόνες βίντεο από το εσωτερικό του Κέντρου, δείχνουν μετανάστες και αιτούντες άσυλο να έχουν υποχρεωθεί να γδυθούν πριν υποβληθούν σε ψεκασμό κατά δερματικών νόσων. Οι εικόνες προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης μεταξύ των ιταλικών και ευρωπαϊκών αρχών και κατέδειξαν άλλη μια φορά τις αξιοθρήνητες συνθήκες υποδοχής και την παντελή έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Οι ομάδες μας επισκέπτονταν τακτικά το Κέντρο κατά τον τελευταίο μήνα», εξηγεί ο Loris De Filippi, Πρόεδρος του Ιταλικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Κάθε φορά, γινόμασταν μάρτυρες συνθηκών συνωστισμού που υποχρέωνε πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται στο ύπαιθρο.
Επίσης, διαπιστώσαμε μη τήρηση του ιατρικού απορρήτου, ανεπαρκή αριθμό αποχωρητηρίων και ντους, ακατάλληλη συμπεριφορά εκ μέρους μελών του προσωπικού και παρατεταμένες περιόδους διαμονής μέσα σε ένα χώρο ακατάλληλο να πληροί αυτή τη λειτουργία. Συστηματικά αναφέραμε την κατάσταση στις Αρχές, ωστόσο, επρόκειτο καθώς φαίνεται για φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Οι επικρίσεις και οι παρατηρήσεις μας δεν οδήγησαν σε καμία απολύτως δράση ή αλλαγή. Το κέντρο της Λαμπεντούζα είχε προβλεφθεί για 240 άτομα. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων σ’ αυτό υπερβαίνει συχνά τη χωρητικότητα του. Αρχικά, είχε προβλεφθεί ως χώρος διαμετακόμισης και σ’ αυτό το πλαίσιο θα εξασφάλιζε την υποδοχή μεταναστών και αιτούντων άσυλο μέσα στις πρώτες 48 ώρες μετά την άφιξη, θα πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες και προσωρινό κατάλυμα στους νεοαφιχθέντες.
Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι το κλειστό και εξοπλισμένο με συστήματα υψηλής ασφαλείας αυτό Κέντρο δεν είναι σε θέση να προσφέρει ούτε καν τις ελάχιστες προδιαγραφές υποδοχής τις οποίες δικαιούνται οι νεοαφιχθέντες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που φτάνουν στη Λαμπεντούζα υποβάλλονται σε κράτηση, που συχνά διαρκεί αρκετούς μήνες, πριν σταλούν σε άλλα κέντρα υποδοχής.
Η ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων αυτών ανατέθηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία, ενώ τη ευθύνη αυτή κανονικά θα έπρεπε να την αναλάβει το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν άμεσα να εκκενωθούν από το Κέντρο αυτό οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα, με προορισμό άλλους χώρους υποδοχής πλέον κατάλληλους, ξενοδοχεία του νησιού για προσωρινή διαμονή ή άλλα κέντρα που υπάρχουν στο ηπειρωτικό μέρος της χώρας.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι έτοιμες να προσφέρουν άμεσα επείγουσα ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες και αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια ή μετά την επανεγκατάστασή τους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εξίσου διατεθειμένοι να αναλάβουν εκ νέου τη δράση τους μέσα στο Κέντρο υπό τον όρο να τεθούν σε εφαρμογή οι κανόνες και να γίνει πράγματι ένα κέντρο διαμετακόμισης, όπου οι άνθρωποι δεν θα μένουν για παραπάνω από 48 ώρες. «Η μόνη ανταπόκριση εκ μέρους των ιταλικών αρχών στο τελευταίο σκάνδαλο στη Λαμπεντούζα, ήταν η αγανάκτηση και η επανατοποθέτηση της ομάδας διαχείρισης του κέντρου», εξηγεί ο Loris De Filippi. «Είναι σαν να βάζεις γάζα πάνω σε ανοιχτή πληγή.

Η απάνθρωπη πραγματικότητα όμως που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μέσα σ’ αυτό το Κέντρο συνεχίζει να υπάρχει. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες πράξεις κι από συμπεριφορά ανθρώπινη. Η αγανάκτηση των πολιτικών αρχών, της Ιταλίας ή διεθνών δεν τους αρκεί».

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους