Oι εθνικιστικές γκάφες του Κυριάκου και η… ιθαγένεια του Χριστοφοράκου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να πιστεύει πως η ικανότητα αντίληψης του -υποψιασμένου πλέον- πολίτη αυτής της χώρας είναι αντίστοιχη με τη δική του.

5b4794051dc524ab478b458d

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση στο συνεχιζόμενο αυτό-εξευτελισμό και τις γκάφες του, όσον αφορά στο θέμα του διαχωρισμού της ιθαγένειας, από την εθνότητα, μόνο και μόνο για να χαϊδέψει τα αυτιά των εθνικιστών ή των ανυποψίαστων.

Σήμερα στη Βουλή, υπό την ασφάλεια της απουσίας του Αλέξη Τσίπρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδόθηκε εκ νέου σε ένα παραλήρημα.

«Πείτε μου μία χώρα στον κόσμο που το σύνολο των κατοίκων της έχει άλλη εθνότητα και άλλη ιθαγένεια;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Twitter. Συνεχίζοντας έτσι τον παραλληλισμό του νομικού δεσμού κάθε κράτους με τους πολίτες του (ιθαγένεια) με την εθνότητα, που δεν αναγνωρίζεται καν ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου. 


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του, αδυνατούν ακόμα να αντιληφθούν ότι ο όρος «ιθαγένεια» ταυτίζεται μόνο με το κράτος και δεν αφορά το έθνος ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος πίσω από τις συνεχιζόμενες γκάφες;

Ότι και αν συμβαίνει, ας απαριθμήσουμε, έτσι για την ιστορία, μερικές περιπτώσεις που η ιθαγένεια διαχωρίζεται από την εθνότητα και την καταγωγή:

Μ. Βρετανία: Το αποικιοκρατικό παρελθόν του Ηνωμένου Βασιλείου, διαχωρίζει σε πολλούς βαθμούς την απόκτηση ιθαγένειας. Όσον αφορά την εθνικότητα των βρετανών πολιτών αυτή μπορεί να εκτέινεται από το Πακιστάν και την Ινδία μέχρι την Αυστραλία και τον Καναδά. Το ίδιο ισχύει και για άλλες πρώην αποικιοκρατικές αυτοκρατορίες, όπως η Γαλλία για παράδειγμα.

Κύπρος: Πέρα από την παράνομη κατοχή και το ψευδοκράτος, στην Κύπρο υπήρχαν ακόμα και πριν την εισβολή του Αττίλα, Κύπριοι ελληνικής και Τουρκικής εθνικότητας.

Βέλγιο: Μια χαρακτηριστική περίπτωση πολλαπλών εθνοτήτων και γλωσσών υπό μία ιθαγένεια είναι το Βέλγιο, των Φλαμανδών και των Βαλλονών.

Ελβετία: Γνωστό είναι και το εθνο-φεντεραλιστικό πρόβλημα της Ελβετίας, με τα δεκάδες «καντόνια» και τις πολλές εθνότητες και γλώσσες.

Για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που χτίστηκαν με βάση τη κοινή ιθαγένεια πολλαπλών εθνοτήτων δε χρειάζεται να μιλήσουμε καν.

Αλλά ας μην πάμε μακριά, ας μείνουμε στον στενό οικογενειακό κύκλο της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είναι Έλληνας, με Γερμανική ιθαγένεια…

Αν και αυτό δε γίνεται κατανοητό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε υπάρχει πρόβλημα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…