Οι εργαζόμενοι στο Documento και koutipandoras.gr καταγγέλλουν την επίθεση του Δ. Καιρίδη στον συνάδελφο Μάριο Αραβαντινό

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ταύτιση των εργαζομένων του Documento με τον εκδότη του προσωπικά ώστε να απαξιωθεί το προϊόν της εργασίας τους ως υπαγορευμένο ή κατευθυνόμενο και άρα να αμφισβητηθούν το επαγγελματικό τους κύρος και ηθική»

documento koutipandoras

Κείμενο στήριξης του δημοσιογράφου του Documento, Μάριου Αραβαντινού και καταγγελίας της απαράδεκτης επίθεσης που δέχτηκε χθες κατά τη διάρκεια της πολιτικής τηλεοπτικής εκπομπής Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη, από τον βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο Documento και το koutipandoras.gr.

Οι αναφορές του Μάριου Αραβαντινού προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος αντί να απαντήσει πολιτικά, αρκέστηκε σε μια προσωπική επίθεση κατά του Αραβαντινού, λέγοντας ότι «τελεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας από τον εργοδότη του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριος Αραβαντινός: «Τους σφουγγοκωλάριους κ. Καιρίδη, αναζητήστε τους στο περιβάλλον σας»

Τα πνεύματα οξύνθηκαν για αρκετή ώρα, με τον Δημήτρη Καιρίδη να προχωρά σε νέους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ενώ υποστήριξε ότι «το Documento δεν τιμάει τη δημοσιογραφία». «Έχουν διαφορετική άποψη ευτυχώς οι ευρωπαίοι συνάδελφοί μας» του αντέτεινε τότε ο Μάριος Αραβαντινός.

Το κείμενο των εργαζομένων του Documento και του koutipandoras.gr έχει ως εξής:

Οι εργαζόμενοι του Documento και του koutipandoras.gr καταγγέλλουν την προσβολή του συναδέλφου μας Μ. Αραβαντινού από τον βουλευτή της ΝΔ Δ. Καιρίδη

Το βράδυ της Δευτέρας 3/10 στην τηλεοπτική εκπομπή «Kontra 24» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης κατηγόρησε τον συνάδελφο δημοσιογράφο Μάριο Αραβαντινό ότι πραγματοποίησε «αήθη επίθεση» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή τον αποκάλεσε «κοινό συκοφάντη», καθώς από το βήμα της Βουλής έχει αποκαλέσει «συμμορία» τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis. Ο βουλευτής μάλιστα έφτασε στο σημείο να
αναρωτηθεί εάν ο συνάδελφος «τελεί υπό τρομοκρατία από τον εργοδότη του» και άρα όσα τεκμηριωμένα υποστήριζε δεν είναι τίποτε άλλο παρά προϊόν κάποιου δήθεν πειθαναγκασμού.

Όταν ο συνάδελφος του ζήτησε να ανακαλέσει, ο βουλευτής δήλωσε ότι «εκπλήσσεται» από την αντίδραση και επέμεινε ότι για τον ίδιο το θέμα είναι οι κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού.

Ας αρχίσουμε από τα στοιχειώδη. Ο έλεγχος των κρατικών εξουσιών βρίσκεται στον πυρήνα της άσκησης της δημοσιογραφίας και η επιτέλεση αυτού του ρόλου τιμά τον δημοσιογράφο. Καθήκον του οποίου είναι επίσης να δίνει φωνή σε όσους δεν έχουν βήμα και όχι, αντιθέτως, να συμβάλλει στον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης και στη μονοφωνία. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας οφείλουν αυτό να το αντιλαμβάνονται και να το προασπίζονται ως απαραίτητη προϋπόθεση της ελευθεροτυπίας.

Η αποστροφή του βουλευτή, όμως, πέραν της αντιδημοκρατικής χροιάς της, συνιστά και συνειδητή προσβολή στον συνάδελφο ως εργαζόμενο. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ταύτιση των εργαζομένων του Documento με τον εκδότη του προσωπικά ώστε να απαξιωθεί το προϊόν της εργασίας τους ως υπαγορευμένο ή κατευθυνόμενο και άρα να
αμφισβητηθούν το επαγγελματικό τους κύρος και ηθική. Από τα σημαντικότερα εργαλεία για έναν εργαζόμενο στον Τύπο είναι η αξιοπιστία και το κύρος του απέναντι στους αναγνώστες, τους συναδέλφους και στις πηγές του. Όσοι μας επιτίθενται επειδή αδυνατούν να απαντήσουν στα ρεπορτάζ μας, στοχεύουν να περιορίσουν το κύρος και την αξιοπιστία μας μέσω της λασπολογίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στοχοποιούμαστε ως εργαζόμενοι στο Documento και η δημοσιογραφική μας ταυτότητα να τίθεται συνεχώς σε αμφισβήτηση, έτσι ώστε να αξιολογούμαστε από την κοινή γνώμη όχι ως δημοσιογράφοι αλλά ως εντολοδόχοι ή φερέφωνα.

Οι «επιθέσεις» που συχνά πυκνά εκπρόσωποι της κυβέρνησης επικαλούνται για να συκοφαντήσουν και να απαξιώσουν τη δουλειά μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ρεπορτάζ και άρθρα που γράφουμε εμείς οι ίδιοι με το ονοματεπώνυμό μας, επειδή είμαστε σίγουροι και περήφανοι γι’ αυτά και ως εκ τούτου δεσμευόμαστε νομικά, κοινωνικά και πολιτικά
απέναντι σε οποιονδήποτε επιθυμεί να μας ασκήσει κριτική. Εάν θεωρούν ότι κάποια δημοσιογραφική έρευνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, μπορούν φυσικά να επιχειρήσουν να την αντικρούσουν με επιχειρήματα. Όμως αυτή η συνεχής καταφυγή στη δολοφονία χαρακτήρα, τη συσκότιση και τη λασπολογία εις βάρος μας οφείλει να σταματήσει καθώς είναι προσβλητική για εμάς και για τον κλάδο, πλήττει την ελευθερία του Τύπου και δυσχεραίνει την εργασία μας.

 

Οι εργαζόμενοι του Documento και του koutipandoras.gr

Καταγγελία σοκ για Δήμο της Αττικής: «Κατεστραμμένοι αγωγοί ύδρευσης από αμίαντο» – Υλικό που συνδέεται με καρκίνο (Εικόνες)

441621566 847631380712700 1262873266212739108 n

Καταγγελία σοκ για Δήμο της Αττικής: «Κατεστραμμένοι αγωγοί ύδρευσης από αμίαντο» – Υλικό που συνδέεται με καρκίνο (Εικόνες)

Αν προϊόντα που περιέχουν αμίαντο διαταραχθούν, είναι δυνατή η εισπνοή μικρών ινών, πράγμα που οδηγεί…

Γιατί το 2 είναι ο «μαγικός» αριθμός των Ευρωεκλογών – Το σενάριο που θα φέρει πολιτικό restart

ευρωεκλογές 2

Γιατί το 2 είναι ο «μαγικός» αριθμός των Ευρωεκλογών – Το σενάριο που θα φέρει πολιτικό restart

Η αλήθεια είναι πως αν ο αριθμός 2 κυριαρχήσει στα εκλογικά αποτελέσματα, θα προκαλέσει πολιτικές…

Ηράκλειο: Άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της καταγγέλλει 30χρονη – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

kopela

Ηράκλειο: Άγριο ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της καταγγέλλει 30χρονη – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού κατήγγειλε πως έπεσε από τον σύντροφό της μια 30χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο…