Newsroom

Newsroom

«Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται» – Εκθέτει Χρυσοχοΐδη η ανακοίνωση του ΦΣΑ

Ξανά έχουμε ελλείψεις στα φάρμακα, ξανά εκτεθειμένο το υπουργείο Υγείας

farmaka 910x521 1

Πριν από δυο ημέρες το υπουργείο υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια έλλειψη σε φάρμακα και μεταξύ άλλων τόνιζε ότι τα γενόσημα καλύπτουν τα όποια κενά υπάρχουν.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως δεν ισχύει και ότι η κυβέρνηση, μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για ακόμα μια φορά, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, καθώς με ανακοίνωση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποκαλύπτει ότι οι ελλείψεις σε πολλά φάρμακα συνεχίζονται, ενώ ξεκαθαρίζει πώς έχει οι κατάσταση με τα γενόσημα.

Μάλιστα καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, την ίδια ώρα που αυτή προσπαθεί να αποδείξει μια διαφορετική πραγματικότητα απ’ την υπάρχουσα.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΦΣΑ:

«Σχετικά με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας περί μη ύπαρξης ελλείψεων σε φάρμακα, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες.

Θα πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς. Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Το Υπουργείο θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητάς του και για τα οποία οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική».