Newsroom

Newsroom

Οι ελεγκτές δεν είναι μπάτσοι!

Ο καλός ελεγκτής του μετρό της Αθήνας έχει μεγαλώσει από μικρός με τα παραμύθια της γιαγιάς του που μόνιμη επωδό είχαν τη θυμοσοφία «η δουλειά δεν είναι ντροπή».

5800ed421dc5240a638b45bd

Του Παναγιώτη Φρούντζου

Έτσι, ο καλός εγγονός της γιαγιάς του όταν μεγάλωσε με γνώμονα τα σοφά λόγια της γιαγιάς του, αξιοποίησε τα «μέσα και τα έξω» της οικογένειάς του για να βρει μια καλή δουλειά στο μετρό· για να ενισχύσει, μάλιστα, το πενιχρό εισόδημά του στον ελεύθερο χρόνο του ανέλαβε επιπρόσθετη υπηρεσία: εκτελεί καθήκοντα ελεγκτή εισιτηρίων.

Τόπος σκηνικού: Σταθμός μετρό Συγγρού – Φιξ. Χρόνος: 14 Οκτωβρίου 2016, ώρα: περίπου 2.00 το μεσημέρι. Βγαίνοντας από το σταθμό, από την έξοδο της Δράκου, βλέπω μια ομάδα ανθρώπων να συνωστίζεται γύρω από έναν αστυνομικό που έχει μπλοκάρει με κεφαλοκλείδωμα ένα νεαρό, ανάμεσα στα 23-28 χρόνια, που φωνάζει να τον αφήσουν να φύγει, την ίδια ώρα που ελεγκτής του μετρό βοηθάει το αστυνομικό όργανο, χειροδικώντας, να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Κι ενώ οι πολίτες διαμαρτύρονται για τη βάναυση συμπεριφορά που επιδεικνύει κατά κύριο λόγο ο ελεγκτής, έτερος συνάδελφος του «Σουγκλάκου» του μετρό ανταλλάσσει απειλές και ύβρεις με τους πολίτες που διαμαρτύρονται. Δεν εξετάζω την ουσία της υπόθεσης –ο νεαρός που συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής κι ενώ εντοπίστηκε από τους ελεγκτές δίχως εισιτήριο, υποστήριζε πως είναι άνεργος και ενώ τους επέδειξε το σχετικό έγγραφο που πιστοποιεί την κατάστασή του, τα «όργανα της τάξης» του μετρό ζητούσαν επιπλέον έγγραφα–, αλλά την απαράδεκτη συμπεριφορά των ελεγκτών. Η συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων του μετρό δεν αποτελεί βοηθητικό σώμα της αστυνομίας, ούτε μια δράκα ανθρώπων που μετέρχεται μεθόδους που προσμοιάζουν σε άλλους πιο σκοτεινούς επαγγελματικούς χώρους. Φαντάζομαι ότι στα καθήκοντα που έχουν οι ελεγκτές κομίστρου δεν περιλαμβάνεται η χειροδικία και η αυτοδικία – θέλω να πιστεύω ότι το σώμα των ελεγκτών καταγγέλλει τέτοιου είδους πρακτικές που σε οδηγούν στον να διαβείς τον Ρουβίκωνα της νομιμότητας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους δύο «ευσυνείδητους» ελεγκτές που ενεπλάκησαν στο προαναφερθέν περιστατικό πως καλό είναι να έχουν στο νου τα λόγια της γιαγιάς τους που τους μεγάλωσε με το «η δουλειά δεν είναι ντροπή», αλλά ακόμη καλύτερο είναι να μη το συγχέουν με το «η ντροπή δεν είναι δουλειά». Γιατί το να αυτοαναγορεύεσαι σε «μπάτσο» των δημόσιων μεταφορών δεν είναι δουλειά, αλλά ντροπή.

ΥΓ.: Αν ο νεαρός, ή φίλοι και συγγενείς του, που συνελήφθη στο σταθμό του μετρό Συγγρού – Φιξ διαβάσει το συγκεκριμένο άρθρο ας επικοινωνήσει με το Κουτί της Πανδώρας.       

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…