ΓΠ

Γιάννης Πούλλος

Οι The Dead Daisies και η άρση του εμπάργκο στην Κούβα 

Το Αυστραλο-αμερικανικανικό σούπερ γκρουπ, που θα εμφανιστεί στο Release Athens Festival 2022, ήταν η πρώτη δυτική ροκ μπάντα που έπαιξε ζωντανά στην Αβάνα

dead daisies 1

Ηταν Δεκέμβριος του 2014 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωνε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να ομαλοποιήσει σταδιακά τις διπλωματικές σχέσεις της με την Αβάνα. Οι δύο χώρες προχώρησαν στην αποφυλάκιση και ανταλλαγή πολιτικών κρατουμένων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες με τελικό στόχο την πλήρη κατάργηση του αμερικανικού εμπάργκο μετά από 55 χρόνια. Επόμενο βήμα ήταν η χαλάρωση των περιορισμών σε μετακινήσεις, εμπόριο και πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να ταξιδεύουν στη χώρα χωρίς να ζητούν προηγουμένως άδεια, με τον όρο να πηγαίνουν για εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους εγκεκριμένους λόγους, όχι όμως για τουρισμό. 

Όλα τα παραπάνω είναι λίγο έως πολύ γνωστά αλλά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που μεταξύ των πρώτων Αμερικανών πολιτών που ταξίδεψαν στην Κούβα ήταν τα μέλη των The Dead Daisies. Και μπορεί το όνομά τους να μην λέει πολλά στο ευρύ κοινό, όμως το αυστραλο-αμερικανικό σούπερ γκρουπ που θα εμφανιστεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου στο Release Athens Festival 2022, ήταν το πρώτο δυτικό ροκ συγκρότημα που έπαιξε ζωντανά στην Αβάνα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η πενταμελής -τότε- μπάντα αποτελούμενη από τους David Lowy (ιδρυτής και μοναδικό σταθερό μέχρι σήμερα μέλος), Marco Mendoza, Dizzy Reed, Richard Fortus και Brian Tichy, αλλά και με special guests τους Darryl Jones, Bernard Fowler και John Corabi βρέθηκε για ένα δεκαήμερο στην πρωτεύουσα της Κούβας στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μουσικής της χώρας. Συγκεκριμένα, από τις 20 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2015 οι The Dead Daisies έδωσαν μια σειρά από ακουστικά και ηλεκτρικά σόου, τζαμάρανε με σημαντικές μορφές της κουβανικής σκηνής, όπως ο τρομπετίστας Yasek Manzano Martinez και ο πιανίστας Harold Lopez, ενώ ηχογράφησαν και μέρος του δεύτερου άλμπουμ τους με τον συμβολικό τίτλο «Revolución» υπό τις οδηγίες του παραγωγού Ben Grosse (Red Hot Chili Peppers, Dream Theater, Alter Bridge κ.ά.). Αποκορύφωμα της επίσκεψής τους ήταν οι δύο sold out συναυλίες στα φημισμένα Maxim Rock και Salón Rosado de la Tropical στην Αβάνα.

«Η εβδομάδα που περάσαμε στην Κούβα ήταν απίστευτη, μια από τις καλύτερες μουσικές εμπειρίες της ζωής μου. Ο λαός της Κούβας είναι θαυμάσιος και ήταν ένα προνόμιο να μοιραστούμε τη σκηνή με τόσο ταλαντούχους κουβανέζους μουσικούς. Η μουσική ζει στις καρδιές και τις ψυχές τους. Ηταν μια εκπληκτική εμπειρία και δεν μπορώ να περιμένω να επιστρέψω», ανέφερε χαρακτηριστικά τότε ο David Lowy, με τον τότε μπασίστα του συγκροτήματος Marco Mendoza (Thin Lizzy, Whitesnake) να εξαίρει τη ζεστασιά των Κουβανών και τον σεβασμό με τον οποίο ο κουβανικός λαός αντιμετωπίζει τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα. 

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι, οι The Dead Daisies έχουν κυκλοφορήσει ακόμα τρεις δίσκους με τελευταίο το «Holy Ground» του 2021, όλους με διαφορετική σύνθεση, όμως αυτή με την οποία θα μας επισκεφθούν μοιάζει βγαλμένη από τα όνειρα κάθε λάτρη του ατόφιου rock ’n’ roll. Τον Ιανουάριο του 2021 η παρέα που σήμερα απαρτίζεται από τους Doug Aldrich (κιθάρα), Brian Tichy (ντραμς), Glenn Hughes (μπάσο, φωνή) και David Lowy (κιθάρα) κυκλοφόρησε το πέμπτο album της μπάντας με τίτλο «Holy Ground». Το ερχόμενο καλοκαίρι, κορονοϊού επιτρέποντος, οι The Dead Daisies θα πάρουν σβάρνα τα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κι εμείς θα έχουμε το προνόμιο να τους απολαύσουμε ζωντανά στο κλειστό του ταεκβοντό, στο πλευρό των Judas Priest και Cradle of Filth.

Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται προς 45€.

https://www.releaseathens.gr/event/judas-priest/ 

Επίσης, διατίθενται περιορισμένα VIP εισιτήρια, προς 100€ με πλούσιες προνομιακές παροχές.
https://www.releaseathens.gr/viptickets_2022/ 

Ταυτόχρονα, είναι διαθέσιμα τρία διαφορετικά διήμερα εισιτήρια για όσες και όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν δύο ημέρες του Release Athens 2022, κερδίζοντας ένα σημαντικό ποσό:
1. Judas Priest, Cradle of Filth, Dead Daisies (15/7/22, Κλειστό Φαλήρου) + Manowar, Rotting Christ, Rhapsody Οf Fire (22/6/22, Πλατεία Νερού)  προς 75€ (κέρδος 15€)
2. Judas Priest, Cradle of Filth, Dead Daisies (15/7/22, Κλειστό Φαλήρου) + Sabaton, Blind Guardian, Epica (21/7/22, Πλατεία Νερού) προς 75€ (κέρδος 15€)
3. Judas Priest, Cradle of Filth, Dead Daisies (15/7/22, Κλειστό Φαλήρου) + Slipknot, Sepultura & more tba (23/7/22, Πλατεία Νερού) προς 90€ (κέρδος 15€)
Διάθεση εισιτηρίων:
Τηλεφωνικά στο 11876
Online στα www.releaseathens.gr και www.viva.gr 
Φυσικά σημεία: Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Ευριπίδης, Yoleni’s και Viva Spot Τεχνόπολης
Όλες οι πληροφορίες (τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο www.releaseathens.gr 
 

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…