Οι βασικές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Βαρσοβίας – Η Ρωσία και οι πύραυλοι

Για το ΝΑΤΟ η σύνοδος των δύο ημερών στην Βαρσοβία, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο κρίσιμη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

577f8e861dc524a85f8b4f27

Οι ηγέτες της συμμαχίας θα ασχοληθούν με μια χωρίς προηγούμενο σύνθεση προκλήσεων, σε μια αναζήτηση καλύτερων εγγυήσεων για την ασφάλεια των κρατών τους, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα σημαντικότερα ζητήματα για το ΝΑΤΟ με τα οποία θα ασχοληθούν οι ηγέτες του είναι:

Η ανακάμπτουσα Ρωσία

Από την ίδρυσή του το 1949 το ΝΑΤΟ έχει ως πρώτη του ευθύνη την προστασία των χωρών μελών του που τώρα πλέον φτάνουν τα 28, έχοντας σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πολίτες.

Ο παλιός ψυχροπολεμικό αντίπαλος, η Ρωσία, έχει επιστρέψει ως το κύριο ζήτημα για την συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί το Κρεμλίνο για την στήριξη που παρέχει στην ανταρσία στην ανατολική Ουκρανία και αντιτίθεται στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014

Στην Βαρσοβία συζητούν πάνω σε αποφάσεις της συμμαχίας που ελήφθησαν στην τελευταία σύνοδο τον Σεπτέμβριο του 2014, που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παρουσία της συμμαχίας στις χώρες μέλη που αισθάνονται ότι απειλούνται από την Ρωσία.

Τέσσερα ενισχυμένα πολυεθνικά τάγματα 1000 στρατιωτών θα αναπτυχθούν στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής

Στον νότο μια πολυεθνική ταξιαρχία σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην Ρουμανία προκειμένου να καθησυχαστούν ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και άλλοι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν την επιθυμία τους για ενίσχυση των δεσμών με την Μόσχα, που κάποτε το ΝΑΤΟ θεωρούσε ένα πολλά υποσχόμενο εταίρο στις προσπάθειες για αύξηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και αλλού.

Μετά την σύνοδο της Βαρσοβίας αναμένεται μια σύνοδο του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στις 13 Ιουλίου στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Εξτρεμιστική βία

Πολλές πρόσκαιρες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεν προέρχονται όμως από άλλα κράτη αλλά από αυτό που αναλυτές αποκαλούν “non-state actors”, με κύριο παράδειγμα την ομάδα που αποκαλείται «Ισλαμικό Κράτος»

Θανατηφόρες επιθέσεις μουσουλμάνων εξτρεμιστών σε Παρίσι και Βρυξέλλες ήταν η δραματική απόδειξη της ανεπάρκειας των υπαρχόντων αρχών ασφαλείας.

Στη σύνοδο της Βαρσοβίας αναμένεται η απόφαση για ενεργότερη συμμετοχή όλων των χωρών μελών στην μάχη κατά του ΙΚΙΛ, σε πρώτη φάση με την ανάπτυξη αεροπλάνων συλλογής πληροφοριών

Οι ηγέτες της συμμαχίας αναμένεται επίσης να ανανεώσουν την υπόσχεσή τους για στήριξη στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, εκπαιδεύοντας τον στρατό του και παρέχοντας εφόδια

Αναμένεται επίσης αλλαγή στον τρόπο δράση των ναυτικών δυνάμεων της συμμαχίας στην κεντρική Μεσόγειο προκειμένου να «βοηθηθεί» η σταθεροποίηση της Λιβύης και να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη.

Αυξημένη συνεργασία

Το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται για περισσότερη κοινή δράση με την ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα ασφάλειας όπως η Ρωσία και εξτρεμιστικές ισλαμικές ομάδες.

Στην Βαρσοβία θα υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που θα αφορά επίσημη συνεργασία κατά των κυβερνοεπιθέσεων, κατά του υβριδικού πολέμου αυξάνοντας παράλληλα την ασφάλεια στον ναυτιλιακό τομέα

Σχεδιάζονται και παράλληλες συναντήσεις με ηγέτες της Ουκρανίας, Γεωργίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και άλλων εταίρων του ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο που έχει κληθεί να γίνει το 29ο μέλος της συμμαχίας θα συμμετάσχει στη σύνοδο.

Προσαρμόζοντας την συμμαχία

Αναγνωρίζοντας την σημασία του ίντερνετ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα επιβεβαιώσουν το διαδίκτυο ως επίσημο «επιχειρησιακό περιβάλλον» για δράσεις της συμμαχίας, μαζί με τις εναέριες, χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις. Αναμένεται η υπογραφή σχετικού συμφώνου.

Θα ιδρυθεί επίσης ειδική μονάδα πληροφοριών στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Τα αρχικά στάδια ενός δικτύου υψηλής τεχνολογίας που το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται ότι θα βοηθήσει σαν προστατευτική ομπρέλα κατά πυραυλικών επιθέσεων από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θα κηρυχθούν επιχειρησιακά κατά την διάρκεια της συνόδου.

Ρώσοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζουν ότι υποψιάζονται πως οι νέες δυνατότητες του ΝΑΤΟ έχουν ως στόχο και κατά του δικού τους πυραυλικού οπλοστασίου

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ