Οι αριθμοί γίνονται πρόσωπα: Δεκάδες οι νεκροί από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Τις διαφημιστικές αφίσες και πινακίδες από κεντρικές νησίδες των λεωφόρων Μεσογείων και Κηφισίας κατέβασαν συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας μετρά δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διάφορων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.

57d93e8d1dc524e0518b4bbf

Η απόφαση υλοποιείται με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος παράλληλα, καλεί τους δήμους να προχωρήσουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες επί των κεντρικών οδών αρμοδιότητάς τους.

Το μέτρο, σε συνδυασμό με σειρά παρεμβάσεων βελτίωσης της κλίσης και αντιολισθηρότητας του οδοστρώματος, του ηλεκτροφωτισμού κ.ά., ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και ικανοποιεί παράλληλα χρόνιο αίτημα του πανελλήνιου συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα».

Δεκάδες τα θύματα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που «κοσμούσαν» με την ανοχή των αρμόδιων αρχών τα οδικά δίκτυα έχουν στοιχήσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και μάλιστα κυρίως νέους.

Απόστολος Μολυβιάτης, ετών 21

Το πρωί της 24ης Αυγούστου του 2009, ο μόλις 21 ετών Αποστόλης Μολυβιάτης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Κηφισίας. Ο νεαρός οδηγούσε ένα Renault Clio στη δεξιά λωρίδα και κινούταν απολύτως κανονικά και νόμιμα, με κατεύθυνση από Αθήνα προς Κηφισιά. Μάλιστα φορούσε και τη ζώνη του. Ενώ βρισκόταν στην ευθεία, μετά το Υγεία, στο ύψος της πεζογέφυρας του ΟΑΚΑ, ένας οδηγός, από την μεσαία λωρίδα δεν τον είδε και φέρεται να τον «έκλεισε». Ο Αποστόλης Μολυβιάτης προσπάθησε να τον αποφύγει, τα οχήματα συγκρούστηκαν και το αυτοκίνητο του, κατέληξε πάνω στην παράνομη διαφημιστική πινακίδα που βρισκόταν στη νησίδα ασφαλείας. Χτύπησε στο κεφάλι, πάνω στην κολώνα και σκοτώθηκε.

Για την υπόθεση αυτή ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και ο εκπρόσωπος της διαφημιστικής εταιρείας «Master Media» Θανάσης Ανδριόπουλος καταδικάστηκαν πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Δημήτρης Τσιώκος, ετών 33

Ο Δημήτρης Τσιώκος, Ηλεκτρολόγος μηχανικός του ΕΜΠ, σκοτώθηκε σε ηλικία 33ετών εξαιτίας φωτεινής παράνομης διαφημιστικής γιγαντοαφίσας της ΑΛΜΑ ΑΤΕΡΜΩΝ που την είχε τοποθετήσει παράνομα στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Κατεχάκη.

Γιάννης Σταυρουλάκης, ετών 25

Ο Γιάννης Σταυρουλάκης ήταν αριστούχος πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκοτώθηκε εξαιτίας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας στις 19-12-2005 στο Μαρούσι, πάνω σε νησίδα ασφαλείας της Λεωφόρου Κηφισίας, όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε στην πινακίδα.

Στο Μαρούσι, υπάρχει πλέον οδός «Γιάννης Σταυρουλάκης», δίπλα στο ξενοδοχείο Civitel, απέναντι από το Golden Hall. Ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου, Παναγιώτης Τζανίκος, καταδικάστηκε από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων σε 16 μήνες φυλάκιση με αναστολή, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Εύα Αιγινίτου, ετών 17

Στις 14 Οκτωβρίου του 2002, η 17χρονη Εύα Αιγινίτου έχασε τη ζωή της όταν το όχημα στο οποίο ήταν συνεπιβάτιδα προσέκρουσε σε σιδερένια διαφημιστική πινακίδα, μήκους 25-30 μέτρων επί της Λεωφόρου Κατεχάκη. Μία ξυλοδοκός αποσπάστηκε από την σιδερένια οξυγονοκολλημένη κατασκευή πάνω και μπροστά από τα στηθαία ασφαλείας της κεντρικής οδικής αρτηρίας, έσπασε τον ανεμοθώρακα του οχήματος, τη χτύπησε στο λαιμό και την σκότωσε.

Δέσποινα Πατέρα, ετών 53

Ήταν 26 Οκτωβρίου του 2003 όταν η 53χρονη Δέσποινα Πατέρα έχασε τη ζωή της επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης. Το όχημά της ανετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε διαφημιστική γιγαντοαφίσα δεξιά του οδοστρώματος.

Γιάννης Παπαρήγας, ετών 22

Ο Γιάννης Παπαρήγας, μόλις 22 ετών, Τελειόφοιτος του ΤΕΙ Μηχανολογίας, έχασε τη ζωή του το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου του 2006 στο Μαρούσι. «Μόλις είχε αφήσει την κοπέλα του σπίτι της. Επέστρεφε από τη βραδινή τους διασκέδαση και έπεσε πάνω στη βάση μιας ιδιωτικής διαφημιστικής πινακίδας, η οποία ξεκόλλησε και πλάκωσε τον ουρανό του αυτοκινήτου. Τελειόφοιτος του ΤΕΙ Μηχανολογίας, 22 ετών…», δήλωσε πριν χρόνια στην Ελευθεροτυπία ο πατέρας του άτυχου νεαρού, Γιώργος Παπαρήγας.

Ο κατάλογος είναι ακόμα μεγαλύτερος δυστυχώς. Μεταξύ των θυμάτων από τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες βρίσκονται οι: Δημ. Πολύμερος, στο Ψυχικό ( 2-4-2004), Τσίστο Τσέκι, στη Λ. Κηφισού (απέναντι από τον ΟΠΑΠ, διοικητικά όρια δήμου Αθηναίων) 6-4-2006, ένας νεαρός άνδρας στη Λ. Συγγρού (23-4-2006), Ευαγγελία Πατέρα, στη γέφυρα της Χαλκίδας (10-6-2006), Παν. Καραλή στο Γαλάτσι 18-10-2007, οι 18χρονοι Γκέκας και Παππάς, στη Λ. Βουλιαγμένης (11-11-2007), 2 νεαροί άνδρες, στη Λ. Βουλιαγμένης στο Ελληνικό (6-2-2008), Α. Κυριακόπουλος, στις εκβολές του Ιλισού και Λ. Ποσειδώνος στην Καλλιθέα (12-10-2008), φοιτητής του ΕΜΠ Κωστόπουλος Ιωάννης, στην οδό Κοκκινοπούλου, στου Ζωγράφου όπου τραυματίστηκε βαριά και ο συμφοιτητής του Κωστάκης Ιωάννης (15-3-2009).

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

μπολτάουσερ

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, που είχε οριστεί…

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

thirasia 1

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

Για την κατολίσθηση στη Θηρασιά μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος έκανε λόγο για…

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

troxaio me egataleipsi

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες…