Newsroom

Newsroom

Οι αποκαλύψεις του HOT-DOC στο Economist

Στην λίστα Lagarde αναφέρθηκε με εκτενές άρθρο του το γνωστό περιοδικό economist, κάνοντας αναφορές στο περιοδικό HOT-DOC. Την τακτική των…

Στην λίστα Lagarde αναφέρθηκε με εκτενές άρθρο του το γνωστό περιοδικό economist, κάνοντας αναφορές στο περιοδικό HOT-DOC.

Την τακτική των επιφανών ελληνων να μεταφέρουν τα χρήματα που απέκτησαν με παράνομες μεθόδους αναφέρει το άρθρο και τονίζει πως για πολλά χρόνια η Ελληνική κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια: «Η Ελληνική ελίτ πίστευε πως να έχεις καταθέσεις σε ελβετικούς λογαριασμούς προσφέρει ασφάλεια. Μέχρι και την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, οι φόβοι μιας ξαφνική υποτίμησης ή ένα πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων εδραιώθηκε. Στη συνέχεια ήρθε μια βιασύνη για να μεταφέρουν τα χρήματα τα οποία απέκτησαν με πλάγιους τρόπους σε χρηματοοικονομικούς παραδείσους στο εξωτερικό.

Μετά από πολλά χρόνια που έκαναν τα στραβά μάτια οι φορολογικές δηλώσεις των περίπου 2.000 Ελλήνων με λογαριασμούς στο υποκατάστημα της Γενεύης της HSBC, ελέγχεται από τους υπαλλήλους στο ΣΔΟΕ».

Αναφορά γίνεται όμως και στο πως η λίστα ενώ είχε δοθεί το 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, χάθηκε και ξαναβρέθηκε όταν ανέλαβε ο Ε. Βενιζέλος αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. «Η “λίστα Lagarde” χάθηκε στα μέσα του 2011, αλλά εμφανίστηκε και πάλι πρόσφατα, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, έστειλε ένα αντίγραφο στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι σήμερα πρωθυπουργός. Το περιοδικό Hot Doc, ένα ελληνικό περιοδικό έρευνας, στη συνέχεια, πήρε ένα αντίγραφο και δημοσίευσε και τα 2000 ονόματα».

Στο δημοσίευμα εξηγείται πως στη λίστα βρίσκονται αρκετοί πολιτικοί και οι σύζυγοί τους και πολλά μέλη επιφανών οικογενειών. «Ωστόσο, η προσοχή έχει στραφεί στην Μαρία Παντελή, ο λογαριασμός της οποίας περιείχε € 550 εκατ. ($ 719m), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου σε όλους τους λογαριασμούς. Η κ. Παντελή ήταν ύποπτη στην αρχή πως ενεργεί ως βιτρίνα για έναν Έλληνα εφοπλιστή. Στη συνέχεια, ο Νίκος Λέκκας, αναπληρωτής επικεφαλής του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με μαρτυρία ενός εισαγγελέα ισχυρίστηκε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός ελέγχεται από την 89χρονη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου».

«Ο Παπανδρέου αισθάνθηκε δικαιωμένος όταν ο Sabby Mioni, εξήγησε τι ακριβώς συνέβει. Ο κ. Mioni είπε ότι δεν είχαν συναντήσει ποτέ κανένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. Ο εν λόγω λογαριασμό ανήκε σε επενδυτικό ταμείο εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αξιών της Ιρλανδίας και αυτός χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του ταμείου για λογαριασμό της EFG International, ένα ελληνικό χρηματοπιστωτικό όμιλο με έδρα την Ελβετία. Σύμφωνα με έναν από τους πρώην συναδέλφους του κ. Mioni, η κ. Παντελή ήταν ένας αξιόπιστος εργαζόμενος της εταιρίας που δόθηκε δικαίωμα υπογραφής στα απαραίτητα έγγραφα» αναφέρει το δημοσίευμα ενώ στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται πως ο κ. Λέκκας άλλαξε τα λεγόμενα του και υποστήριξε ότι δεν είχε ποτέ εμπλέξει την οικογένεια Παπανδρέου με τον λογαριασμό της κ. Παντελή.

Το άρθρο τελειώνει τονίζοντας πως η Ελληνική κυβέρνηση ακόμα δεν έχει καταδικάσει κάποιον από τους φοροφυγάδες παρά την δέσμευση τους πως θα τους οδηγήσουν στη φυλακή.