Newsroom

Newsroom

Οι αθυρόστομοι ηγέτες: "Γιος πόρνης", "Σαδίστρια νοσοκόμα" και άλλες προσβολές από τους ηγέτες του κόσμου

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε πως λυπάται που χαρακτήρισε τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, «γιο πόρνης». Τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του είχαν διπλωματικές συνέπειες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ντουτέρτε.

57d97dbf1dc5243b3c8b4d3d

Αλλά ο ηγέτης των Φιλιππίνων, που είχε προσβάλλει και στο παρελθόν εξέχουσες προσωπικότητες, δεν είναι ο μόνος που το έχει κάνει. Από την «σαδίστρια νοσοκόμα» μέχρι τον «ίδιο τον διάβολο», αυτά είναι μερικά από τα πιο αξέχαστα σχόλια που έγινα από ή για ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας.

Ο Αραφάτ «γιος 60.000 πορνών» (1999)

Ο τότε υπουργός Άμυνας της Συρίας Μουσταφά Τλας, γνωστός για την αθυροστομία του, πυροδότησε ένα διπλωματικό επεισόδιο με την Παλαιστινιακή Αρχή όταν περιέγραψε τον ηγέτη του Γιασέρ Αραφάτ ως τον «γιο 60.000 πορνών». Ο Τλας, που ξεκίνησε την επίθεση κατά του Αραφάτ σε ομιλία του το 1999, είχε δηλώσει: «Θα έπρεπε να είχατε ενημερώσει τον Λευκό Οίκο πως η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, αλλά αντ’ αυτού το βουλώσατε και δεν τολμήσατε να πείτε ούτε μία λέξη υπέρ της Παλαιστίνης ή της Ιερουσαλήμ». Τα σχόλιά του οδήγησαν σε διαδηλώσεις στη Γάζα με χιλιάδες Παλαιστίνιους να διαμαρτύρονται για την προσωπική επίθεση κατά του ηγέτη τους.

Ο Μπους είναι ο «ίδιος ο διάβολος» (2006)

Σε μια δραματική ομιλία του στον ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, χαρακτήρισε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζορτζ Μπους ως τον «διάβολο». «Ο διάβολος είναι στο σπίτι. Ο διάβολος, ο ίδιος ο διάβολος είναι στο σπίτι. Και ο διάβολος ήρθε εδώ χθες. Χθες ο διάβολος ήρθε εδώ. Ακριβώς εδώ. Κι η μυρωδιά του θείου έχει μείνει ακόμη και σήμερα. Χθες, κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, από το βήμα αυτό, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κύριος στον οποίο αναφέρομαι ως διάβολο, ήρθε εδώ, μιλώντας σαν να του ανήκει ο κόσμος. Πραγματικά. Σαν να είναι ο ιδιοκτήτης του κόσμου». Από το ίδιο βάθρο, το 2009, ο Τσάβες είχε χαιρετίσει επιφυλακτικά την νέα διακυβέρνηση του Ομπάμα. Κοιτάζοντας γύρω το, είπε: «Δεν μυρίζει πια θείο. Όχι, μυρίζει σαν κάτι άλλο. Μυρίζει ελπίδα και θα πρέπει όλοι μας να έχουμε την ελπίδα στην καρδιά μας».

Ο Φάρατζ και οι «φρούδες ελπίδες» (2010)

Όταν μία πρόταση αρχίζει με τις λέξεις «Δεν θέλω να φανώ αγενής», τότε σίγουρα θα πρέπει να προετοιμαστείτε για προσβολές. Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ξεκίνησε μια προσωπική επίθεση κατά του Herman Van Rompuy, που διήρκησε αρκετά λεπτά, κατά την ομιλία του στους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου. Δήλωσε πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε το «χάρισμα να μοιράζει φρούδες ελπίδες» ενώ συνέκρινε τον πρώην Βέλγο πρωθυπουργό με έναν «χαμηλού βαθμού τραπεζικό υπάλληλο». Η επίθεση, η οποία εξέπληξε την αίθουσα, έγινε όταν ο Van Rompuy έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Μπερλουσκόνι και ο φρουρός των Ναζί (2003)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε βυθιστεί σε μια σοβαρή διπλωματική κρίση όταν ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε χαρακτηρίσει τον τότε Γερμανό ευρωβουλευτή Μάρτιν Σούλτς, ως «φρουρό των Ναζί». Οι ευρωβουλευτές απείλησαν να διακόψουν τις σχέσεις με το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της Ε.Έ. (με επικεφαλής τον Μπερλουσκόνι εκείνη την περίοδο) αν δεν δινόταν μια επίσημη απολογία. «Ξέρω πως στην Ιταλία υπάρχει ένας άνθρωπος που ετοιμάζει μια ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας: «Θα σας προωθήσω για τον ρόλο του Kapo (φύλακα που επιλεγόταν από τους κρατούμενους) – θα ήσασταν ιδανικός». Καθώς η διαμάχη για το σχόλιό του είχε ενταθεί, αυτός απάντησε: «Θα προσπαθήσω να σας ηρεμήσω και θα γίνω βαρετός, αλλά δεν είμαι τελικά σίγουρος αν θα κάνει για τον ρόλο».

Η επίθεση του Άμποτ στον Πούτιν (2014)

Ο Τόνι Άμποτ, τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας, απείλησε πως θα έρθει αντιμέτωπος (shirtfront) με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G20 τον Νοέμβριο στο Μπρίσμπεϊν. Το σχόλιο του Άμποτ είχε γίνει μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 πάνω από την Ουκρανία στην οποία 38 Αυστραλοί ήταν ανάμεσα στα 298 άτομα που σκοτώθηκαν. Η Ρωσία είχε επικριθεί για την υποστήριξης της στους αυτονομιστές αντάρτες που ευθύνονταν για την κατάρριψη του αεροπλάνου της Malaysia Airlines. Ο όρος shirtfront, που συνδέεται συνήθως με την αγριότητα του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου, σημαίνει να στοχεύεις τον αντίπαλο με το κεφάλι με στόχο την πρόσκρουση στο έδαφος. Πάντως οι δύο τους εμφανίστηκαν πολύ φιλικοί κατά την συνάντησή τους.

Κλίντον – μια «σαδίστρια νοσοκόμα» (2007)

Η Χίλαρι Κλίντον θα μπορούσε να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Και ως ηγέτης του «ελεύθερου κόσμου», θα ήταν χρήσιμο να την έχει κάποιος με την πλευρά του. Καθώς η ίδια δεν φημίζεται για το χιούμορ της, ήταν απίθανο να την κολάκεψε αυτή η περιγραφή του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον. Πίσω στο 2007, ο Τζόνσον είχε δηλώσει: «Έχει βαμμένα ξανθά μαλλιά και ζουμερά χείλη και ένα ατσάλινο μπλε βλέμμα, σαν μια σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρείο». Το 2016, είπε πως τα ειλικρινή σχόλιά του ελήφθησαν «εκτός πλαισίου».

Οι απρεπείς χαρακτηρισμοί του Μαδούρο προς τον Αλμάγκρο (2016)

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, χρησιμοποίησε μια σειρά από επίθετα για τον επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Λούις Αλμάγκρο. Τον αποκάλεσε «σκουπίδι», «προδότη» και του είπε: «Ο κύριος Αλμάγκρο μπορεί να πάρει τον Δημοκρατικό Χάρτη σας, να τον βάλει σε έναν λεπτό σωλήνα, και να τον ‘χώσει’ όπου χωράει». Σε μια σειρά από tweets που απευθύνονταν απευθείας στον Μαδούρο, ο Αλμάγκρο τον αποκάλεσε «μικροαστό δικτάτορα». Μετά τις παρατηρήσεις, ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, δήλωσε πως ο πρόεδρος Μαδούρο, ήταν«τρελός σαν κατσίκα». Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν μετά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Αλμάγκρο για την «θεσμική κρίση» στη Βενεζουέλα, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκδίωξη της Βενεζουέλας από την OAS.

Ο Τραμπ αμφισβητεί την ιθαγένεια του Ομπάμα (2011)

Έχει κατηγορήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για τα πάντα, από το Brexit μέχρι την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, αλλά το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ να δει το πλήρες πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα προκάλεσε μια μακροχρόνια διαμάχη και μια σειρά από θεωρίες συνομωσίας. Ο δισεκατομμυριούχος ήταν πεπεισμένος πως ο Ομπάμα γεννήθηκε στην πραγματικότητα στην Κένυα και πρόσφερε στον πρόεδρο 5 εκατομμύρια δολάρια για να αποκαλύψει τα στοιχεία του διαβατηρίου του και τα αρχεία από το κολλέγιο στο οποίο φοίτησε. Αργότερα, στο ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα είπε: «Όπως κάποιοι από εσάς ακούσατε, το κράτος της Χαβάης έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο πιστοποιητικό γέννησής μου. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα κατευνάσει τις αμφιβολίες σας, αλλά σε περίπτωση που δεν το κάνει… απόψε είμαι έτοιμος να πάω ένα βήμα παραπέρα, θα δώσω στη δημοσιότητα το επίσημο βίντεο της γέννησής μου». Εκείνη τη στιγμή, στην οθόνη της αίθουσας συνεδριάσεων εμφανίστηκε ένα κλιπ από την ταινία της Disney, «The Lion King».

Η Πρόεδρος Κίρχνερ είναι μια «γριά μάγισσα» (2013)

Ο Ουρουγουανός πρόεδρος πιάστηκε στο μικρόφωνο κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου να αποκαλεί την ομόλογό του από την Αργεντινή «γριά μάγισσα». Ο Πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα, φέρεται να αναφερόταν στην Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Μία εφημερίδα της Ουρουγουάης δημοσίευσε το ηχητικό ντοκουμέντο από τα σχόλιά του στην ιστοσελίδα της, η οποία οδήγησε σε επίσημη διαμαρτυρία στην Αργεντινή. Ο Πρόεδρος Μουχίκα αργότερα αρνήθηκε πως μίλησε για την Κίρχνερ αλλά παρέλειψε να εξηγήσει σε ποιον αναφερόταν.

Πηγή: BBC μεταφρασμένο από το Έθνος

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο