Newsroom

Newsroom

Οι αντιδράσεις των κομμάτων και οι καταγγελίες των εργαζομένων για την απάτη στον ΕΟΤ

Εντολή να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση…

eotΕντολή να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης απόπειρας απάτης σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ, έδωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Όπως δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, η πρώτη ενέργεια που έγινε, ήταν ο Οργανισμός να απευθυνθεί άμεσα στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου και ταυτόχρονα η κ. Κεφαλογιάννη έδωσε εντολή για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και τη διενέργεια ΕΔΕ.«Θέλουμε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή, αν το κρίνει αυτό ο δικαστής και θέλουμε να μην σπιλώνονται αδίκως αθώοι άνθρωποι. Αλλά για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε δηλώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάς.

Ο πρώην ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ και άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν την Παρασκευή στον ανακριτή για την υπόθεση υπεξαίρεσης στον οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού καταγγέλλουν με ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί της Πέμπτης, ότι ο κατηγορούμενος πήρε τα μπλόκ επιταγών από τους ταμίες του οργανισμού μετά από παρέμβαση και πιέσεις της τότε διοίκησης. Παράλληλα καταγγέλλουν ότι ο Βασιλάκος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και τους ζητούσε σημαντικά έγγραφα τα οποία δεν είχε την εξουσιοδότηση να χειρίζεται.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κάνει λόγο για σκάνδαλο που «συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στο χώρο της Ν.Δ.». Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Καραχάλιος με τον διάδοχό του, τον κ. Λειβαδά, δίνουν για το ίδιο θέμα δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές».

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης απόπειρας απάτης στον ΕΟΤ και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών όσο ψηλά και αν φτάνουν ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά. Όπως αναφέρει, η υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου και «καταγράφει συνολικά τη νοοτροπία της διαχείρισης του κράτους και του δημόσιου χρήματος ως λάφυρο».

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως «είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος χρόνου» και συμπληρώνει ότι «οι ισολογισμοί του 2011 με κενό τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλουν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης».

«Το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την πλαστή επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό, πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ.

«Η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι Οργανισμός νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Έλενα Κουντουρά ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού στην υπόθεση του ΕΟΤ και σχολίασε σχετικά: «Από τις ακάλυπτες πλαστογραφημένες επιταγές των 150 χιλιάδων ευρώ, πήγαμε σε καταγγελίες για μαύρες τρύπες των 12 εκατομμυρίων. Και το πάρτι των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει»

Υπενθυμίζεται ότι 39χρονος ειδικός σύμβουλος Κώστας Βασιλάκος, συνελήφθη μαζί με άλλους τέσσερις γιατί προσπάθησαν να εισπράξουν περίπου 147.000 ευρώ, που υποτίθεται ότι οφείλονταν σε ξενοδοχειακή μονάδα της Σύρου.
Παράλληλα συνελήφθησαν ακόμη ένας 44χρονος επιχειρηματίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών, μέτοχοι εταιρείας, και ένας επίσης 44χρονος άνδρας, εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας.
Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα κακουργηματικής φύσεως αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, ενώ επιπλέον σε βάρος του πρώην ειδικού συμβούλου του ΕΟΤ για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία.

Η αστυνομία έφτασε στις συλλήψεις καθώς την περασμένη Παρασκευή, μία κοπέλα πήγε σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος με επιταγή του ΕΟΤ, ύψους 147.000 ευρώ. Το «ξενοδοχείο της Σύρου» είχε οπισθογραφημένη την επιταγή για την είσπραξή της από την κοπέλα. Η υπάλληλος επικοινώνησε με τον ΕΟΤ, υπεύθυνοι του οποίου της είπαν πως «υπάρχει πρόβλημα» και να κρατήσει το σώμα της επιταγής. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο νυν γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, κατευθύνθηκε στο τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής και υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη.

Κλιμάκιο αστυνομικών αναζήτησε την κοπέλα και έφτασε μέχρι το ξενοδοχείο της Σύρου, στο οποίο οι υπεύθυνοι είπαν ότι δεν υπήρχε οφειλή του ΕΟΤ για λογαριασμό τους. Στη συνέχεια εντοπίστηκε η κοπέλα που είπε ότι την επιταγή της την έδωσε ένας φίλος της, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε, με τους αστυνομικούς να φθάνουν τελικά σε έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο χώρο του Διαδικτύου.

Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς πως από τις αρχές Δεκεμβρίου προσεγγίστηκε από τον ειδικό σύμβουλο του ΕΟΤ, κ. Βασιλάκο, ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε πως έχει στην κατοχή του μπλοκ επιταγών του Οργανισμού, για να αναζητήσει εταιρείες-«φαντάσματα», προκειμένου να κόψουν επιταγές σε αυτές, αλλά να προσποριστούν οι ίδιοι τα χρήματα. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας υποστήριξε πως γι” αυτή την «υπηρεσία» του, θα λάμβανε αμοιβή 4.000 ευρώ.