Οι ανακρίβειες των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για την επέμβαση της αστυνομίας

Καμιά καταδίκη από τις πρυτανικές αρχές για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας προς τον φοιτητή που του έσερναν το κεφάλι στο οδόστρωμα ή για τη λιποθυμία φοιτήτριας την ώρα που τα ΜΑΤ έπνιξαν το Αριστοτέλειο στα χημικά. Αυτά τα περιστατικά, αλήθεια, ανήκουν στο κράτος δικαίου;

5249880

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ μετά το χθεσινό όργιο αστυνομικής βίας, και προκειμένου αυτή η βία να δικαιολογηθεί από τις ίδιες τις πρυτανικές αρχές, αναφέρεται πως: «Στις 7 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης. Στη συνέχεια, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν από το κτίριο, απειλώντας μάλιστα τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ζήτησαν επιτακτικά και την εκκένωση των χώρων στάθμευσης». 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από φοιτητές που πήραν μέρος στην κατάληψη της Πρυτανείας, αλλά και από δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο, δεν υπήρξε καμιά απειλή. Φέρεται να συνέβη το αντίθετο, με τους φοιτητές να γνωστοποιούν τις προθέσεις τους στους εργαζόμενους ώστε να τους προστατεύσουν από μια ενδεχόμενη εισβολή της Αστυνομίας στο χώρο, πράγμα που τελικώς έγινε. Στην ανακοίνωση της Πρυτανείας αναφέρεται επίσης πως οι θέσεις στάθμευσης του Πανεπιστημίου «ζητήθηκαν επιτακτικά να εκκενωθούν» σύμφωνα με τις Πρυτανικές αρχές. Πληροφορία και καταγγελία που αφενός δε βασίζεται πουθενά και δε βγάζει κανένα απολύτως νόημα, αφετέρου το μέλημα των φοιτητών, ήταν να μην υποστούν ζημιές τα οχήματα των εργαζομένων από τις ενδεχόμενες συγκρούσεις με την Αστυνομία, πράγμα που επίσης συνέβη.  

Στην ανακοίνωση ακόμη αναφέρεται πως «οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων φύλαξης και καθαριότητας, όπως επίσης και για την παρεμπόδιση προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων». 

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Νίκος Παπαϊωάννου ωστόσο, είχε ενημερώσει ήδη από το προηγούμενο βράδυ τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την αφού είχε γίνει γνωστή σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η πρόθεση των φοιτητών  να προχωρήσουν σε κατάληψη. Το επόμενο πρωί και όταν η προσπάθεια κατάληψης είχε μόλις ξεκινήσει, ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας ενημερώθηκε εκ νέου. Συνεπώς, τα επιχειρήματα πως η Εισαγγελία και οι Αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν μόνο όταν απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων απειλήθηκε είναι απολύτως ψευδή. Καμιά απειλή και κανένας βανδαλισμός δε χρειάστηκε για να ζητήσει ο Πρύτανης την παρέμβαση της αστυνομίας. 

Στην ίδια ανακοίνωση των Πρυτανικών αρχών επισημαίνεται πως «η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η προσαγωγή των καταληψιών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχαμε, οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -κατά δήλωσή τους-, και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας».

Ωστόσο αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει στο koutipandoras.gr πως και οι συλληφθέντες είναι φοιτητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δυο συνηγόρων που εκπροσωπούν 15 συλληφθέντες οι 14 είναι φοιτητές του ΑΠΘ. Επίσης, και πάλι δε διευκρινίζει η ανακοίνωση των Πρυτανικών αρχών σε ποιον και πότε ανέφεραν οι συλληφθέντες εάν είναι φοιτητές ή όχι.  

Υπάρχει ωστόσο ένα συγκεκριμένο σημείο στην ανακοίνωση το οποίο τονίζει πως «τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έχουν «επικηρύξει» καθηγητές που δε συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής».  

Αυτό που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση των Πρυτανικών αρχών είναι το όργιο αστυνομικής βίας που είδαμε στα βίντεο που τραβήχτηκαν. Καμιά καταδίκη από τις πρυτανικές αρχές για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας προς τον φοιτητή που του έσερναν το κεφάλι στο οδόστρωμα ή για τη λιποθυμία φοιτήτριας την ώρα που τα ΜΑΤ έπνιξαν το Αριστοτέλειο στα χημικά. Αυτά τα περιστατικά, αλήθεια, ανήκουν στο κράτος δικαίου; Συμβαδίζουν με την προσήλωση στη νομιμότητα και την περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας; Ή είναι απλώς μια εικόνα από το μέλλον των αστυνομοκρατούμενων πανεπιστημίων που ετοιμάζεται με το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη;  

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ