Newsroom

Newsroom

"Οδικός χάρτης" με… μονόδρομο Μνημονίου

Παπανδρέου: Αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους. Μετά το Πάσχα ο Γολγοθάς των νέων μέτρων – Εντονες αντιδράσεις από…

pap2

Παπανδρέου: Αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους.
Μετά το Πάσχα ο Γολγοθάς των νέων μέτρων – Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Για αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει με θέμα τον «οδικό χάρτη 2012-15» εξόδου από την κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε εξειδίκευση των μέτρων μετά το Πάσχα, διευκρινίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί και δημόσια διαβούλευση ενώ υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τριετής προϋπολογισμός στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του “Οδικού χάρτη” για την έξοδο της χώρας από την κρίση, προέβη σε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης των τελευταίων μηνών, ενώ επέρριψε για άλλη μια φορά ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στις προηγούμενες κυβερνήσεις της αντιπολίτευσης.

Τόνισε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν με αυστηρότητα και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι οι δαπάνες του κράτους να μειωθούν από 53% του ΑΕΠ το 2009 σε 44% το 2015 προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2003. Οσον αφορά στα έσοδα, έθεσε στόχο αυτά να φτάσουν στο 43% του ΑΕΠ έως το 2015, στα επίπεδα δηλαδή του 2000, από 38% του ΑΕΠ που ήταν το 2009.

Προανήγγειλε ριζική αλλαγή του τρόπου απονομής των συντάξεων και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων το ταχύτερο δυνατό και έκανε λόγο για “κινητικότητα” των δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορους φορείς, καθώς όπως επισήμανε οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του κράτους.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα, που θα καταστήσουν τη χώρα και πάλι ανταγωνιστική, θα εφαρμοσθούν χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος.

“Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος της θητείας μας όταν θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός. Πάμε να αλλάξουμε την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουμε οποιοδήποτε κόστος” είπε ο ίδιος. Κάλεσε, τέλος, όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν στο “μεγάλο εθνικό έργο που έχουμε μπροστά μας” και καταδίκασε τις βίαιες, όπως είπε, διαμαρτυρίες κατά κυβερνητικών στελεχών λέγοντας ότι “η βία και η ανομία δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία”.

Εντονες ήσαν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Παπανδρέου:

ΝΔ: «Εκτός τόπου και χρόνου» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

“Εκτός τόπου και χρόνου” και ως “έκθεση ιδεών” χαρακτήρισε την ομιλία τ
ου πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ Γιάννης Μιχελάκης προσθέτοντας πως “δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσίαση αυτή έγινε την ημέρα της επετείου της βύθισης του Τιτανικού”.

KKE: Oλο και πιο επικίνδυνη η κυβέρνηση

“Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. “Επαναλαμβάνει τις χιλιοειπωμένες γενικολογίες, για να συγκαλύψει την ανείπωτη τραγωδία που φέρνει για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων με καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων και με σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Καμιά ολιγωρία. Ο λαός να μην περιμένει τις λεπτομερειακές ανακοινώσεις. Λαϊκή αφύπνιση, οργάνωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία”.

Α. Τσίπρας: Ξεπουλάει τη χώρα σε τιμή ευκαιρίας

«Η κυβέρνση κατεδαφίζει και ξεπουλάει τη χώρα σε τιμές ευκαιρίας, ως το 2015, υποθηκεύοντας το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αντιδράσει και να αντισταθεί. Καλούμε την κυβέρνηση Παπανδρέου να ακολουθήσει την πιο έντιμη οδό που της έχει απομείνει: Να παραιτηθεί και να θέσει τις επιλογές και το έργο της στην κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Βουδαπέστη για το Σύμφωνο για το Ευρώ.

Κουβέλης: Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό

Στο γκρεμό θα οδηγήσει την Ελλάδα ο “οδικός χάρτης” που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αν δεν συνοδευτεί από μία σειρά προϋποθέσεων, υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης.

“Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό, χωρίς την άμεση εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πρότεινε έκδοση ευρωομόλογου, μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους και άλλων περιφερειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους με επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου.

ΕΣΕΕ: Περιτύλιγμα επέκτασης του Μνημονίου

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί, ουσιαστικά το περιτύλιγμα επέκτασης του Μνημονίου, πέραν του πολιτικού χρόνου της Κυβέρνησης, που στο πλαίσιο του νόμου 3871/10, θα επιβάλει άλλη μια επώδυνη περίοδο με αποκρατικοποιήσεις, αυξήσεις φόρων, περικοπές αποδοχών, κατάργηση επιδομάτων, κοινωνικών παροχών και φοροαπαλλαγών, αλλά και το «κλείδωμα» του πακέτου των 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης

“Η ελληνική αγορά συμφωνεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει έναν “οδικό χάρτη” αναπτυξιακής πολιτικής και έναν πολυετή προϋπολογισμό, ο οποίος όμως θα προϋποθέτει ένα δίκαιο και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν θα μεταβάλλεται ούτε θα περιορίζεται από τον πολιτικό χρόνο της εκάστοτε κυβέρνησης”.

Αυτό σημειώνει με αφορμή την παρουσίαση του περιγράμματος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 από την Ελληνική Κυβέρνηση, οΒ. Κορκίδης, προσθέτοντας ότι “η ΕΣΕΕ ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου και ως κοινωνικός εταίρος έχει την υποχρέωση ουσιαστικής συμμετοχής και δυναμικής παρέμβασης στη συλλογική διαδικασία διαβούλευσης που θα ακολουθήσει, με μοναδικό σκοπό να στηρίξει την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας μας».
http://www.enet.gr

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…